Τρίτη, Ιουνίου 28, 2011

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑ 1_ESPA



Με βάση τα παραπάνω στοιχεία (Πίνακες - Παραρτήματα) έχω να συνεισφέρω την ίδια άποψη για μερικά από τα Προγραμματιζόμενα (αρχικά) Έργα και την εξέλιξη τους :
 
για το δικό μου νησί - την ΆΝΔΡΟ :
  1. το κρισιμότερο Έργο - αυτό του "Αλιευτικού Καταφυγίου Χώρας Άνδρου" (που ουσιαστικά μετά από επαναλαμβανόμενες μερικές καταστροφές στον παλαιό- κύριο και τον νέο- μικρότερο και εγκάρσιο λιμενοβραχίονες κατά την τελευταία 10ετία, αποτελούσε επείγουσα αποκατάτασταση της Λιμενικής Υποδομής για το σύνολο των χρήσεων: αλιευτικά - εμπορικά - δεξαμενόπλοια για τροφοδοσία τοπικού ΘΗΣ της ΔΕΗ - ιδιωτικά σκάφη αναψυχής που υπερβαίνουν τα 100 στην θερινή περίοδο) δεν κατορθώθηκε να ολοκληρωθεί αλλά μερικά υλοποιημένο (30% περίπου) άφηνε τον ανάδοχο-εργολήπτη (ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ Α.Τ.Ε.) και τελικά δεν απορρόφησε ουτε 150.000 Ευρώ περίπου - χάθηκαν δηλαδή σε συνδυασμό με το μερικά αποπληρωμένο "Τουριστικό Καταφύγιο Μπατσίου" 2.250.000 Ευρώ (περίπου),
  2. εξ' ίσου δραματική κρίνεται η ολιγωρία των παλαιών Ο.Τ.Α. μαζί με την γραφειοκρατική αδράνεια της πρώην Νομαρχ. Αυτοδιοίκησης, που οδήγησε στην Απένταξη από το Π.Ε.Π. και Μή-Επιλογή στο Ε.Π.Κ.Ν.Α. και χάθηκαν άλλα 2.500.000 Ευρώ για τα Έργα "Βελτίωση οδών Αϊπάτια - Κόρθι" και "Αλιευτικό Καταφύγιο Όρμου Κορθίου",
  3. θεωρώ Μέγιστο Ατόπημα και χαρακτηριστική Αποτυχία και των 3 πρώην Ο.Τ.Α. (προ "ΑΛΛΙΚΡΑΤΗ"), που δεν κατόρθωσαν να προτείνουν - εντάξουν ουδεμία Πράξη στα Ε.Π. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ και Ε.Π.Κ.Ν.Α., ιδιαίτερα στους τομείς "Διαχείριση Απορριμμάτων " - "Διαχείριση Υγρών Λυμμάτων" - "Διαχείριση υπόγειων & πηγαίων Υδάτων" , που στην Άνδρο έχουν εξαιρετική σημασία και ανεπάρκεια οποιουδήποτε Σχεδιασμού ή υπαρχουσών Υποδομών,
 και γενικότερα, για όλες τις Κυκλάδες :
   στο μεν Ε.Π. ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ενώ διαθέτουν τα 2/3 των Προγραμμ. Έργων (20 εκατ. Ευρώ έναντι 11,7 εκατ. για Δωδεκάνησα), υπολείπονται τελικά τόσο στις Δεσμεύσεις (10,5 εκατ. - το 50% των Προγραμμ.Εργων) όσο και στις Ολοκληρώσεις - Αποπληρωμές (956 χιλ. Ευρώ - το 10% των Δεσμεύσεων και το 5% των Προγρ. Εργων, και το 25% των Αποπληρωμών όλης της Π.Ν.Α.) ενώ δραματικές είναι και οι Καθυστερήσεις Πληρωμών που φθάνουν το 90% (περίπου) των Προγραμμ. 'Έργων και το 86% των Δεσμεύσεων.
 Παρόμοια και ίσως χειρότερη εικόνα παρουσιάζει και το Ε.Π. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, που εμφανίζει χαμηλά ποσοστά Δεσμεύσεων έναντι αρχικά Προγραμμ. Έργων (12,4%) αλλά και τελικών Αποπληρωμών (4,2% των Προγρ.Εργων και 34% των Δεσμεύσεων) σε ένα χώρο τόσο νευραλγικό και κρίσιμο για το μέλλον της διαβίωσης στα Νησιά αλλά και όλης της Αναπτυξιακής τους προοπτικής, όπως είναι το Περιβάλλον και οι Δράσεις Αειφόρου Προγραμματισμού.
  Πρόβλημα εμφανίζεται και στους Άξονες Προτεραιότητας όπου :
- στον Α.Π.3-"Υποδομές - Προσπελασιμότητα", σε σύνολο Ενταγμένων Έργων(47,5 εκατ. Ευρώ) οι Δεσμεύσεις είναι το 56% και οι Πληρωμές το 32%,
- στον Α.Π.9 - "Αειφόρος Ανάπτυξη - Ποιότητα Ζωής", σε Ενταγμ. Έργα 90,7 εκατ. Ευρώ, οι Δεσμεύσεις είναι 50,7% και οι Πληρωμές το 22,4%,
- στον Α.Π.10 - "Χωρική Συνοχή - Συνεργασία",σε Ενταγμ. Έργα (63% των Προσκλήσεων - 41,2 εκατ. Ευρώ) οι Δεσμεύσεις ανέρχονται σε 48,8% και οι Πληρωμές σε μόλις 8,4%, ενώ παραμένουν να ενεργοποιηθούν Προσκλήσεις 21,8 εκατ. Ευρώ (περίπου όσες και οι Δεσμεύσεις) !!!!
 Αυτά τα λίγα σχόλια ελπίζω να φανούν χρήσιμα.
 
ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗΣ - Αρχιτέκτων Μηχανικός / μέλος των Ο.Π. - ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ στο ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ


--- Στις Δευτ., 27/06/11, ο/η nikos Chrys <nikoschry@gmail.com> έγραψε:

Από: nikos Chrys <nikoschry@gmail.com>
Θέμα: ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑ 1_ESPA
Προς: ecoanemos@googlegroups.com
Ημερομηνία: Δευτέρα, 27 Ιούνιος 2011, 15:25

Ενημέρωση για την πορεία του ΕΣΠΑ στο Ν Αιγαίο
Όποιος μπορεί να βοηθήσει θα είμαι πανευτυχής να πάρω εγκαίρως παρατηρήσεις



--
Νικος Χρυσόγελος

Παρασκευή, Ιουνίου 24, 2011

Δ.Τυπου- ΟΙΚΟΛΟΓ. ΑΝΕΜΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ν. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΝΔΡΟΥ






                                 Οικολογικός Άνεμος
                                     στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Περιφερειακός Σύμβουλος : Νίκος Χρυσόγελος

http://ecoanemos.wordpress.com, email: ecoanemos@gmail.comΠλαίσιο κειμένου: Αιγαίου http://ecoanemos.wordpress.com, email: ecoanemos@gmail.com  Νίκος Χρυσόγελος Περιφερειακός Σύμβουλος και Γραμματέας του Προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου

 

Επίσκεψη Νίκου Χρυσόγελου στην Άνδρο


Στην Άνδρο βρέθηκε ο Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ και Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου,  στις 10 και 11 Ιουνίου, συνεχίζοντας μια σειρά επισκέψεων σε νησιά των Κυκλάδων με στόχο συζητήσεις με φορείς για τα θέματα που απασχολούν τα νησιά. Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η απασχόληση και η κοινωνική πολιτική (Σύρος), η πολιτική υγείας (Σίφνος), η πολιτική συνοχής (Τήνος) και η βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων (Άνδρος).


Στο νησί της Άνδρου συγκεκριμένα ο Νίκος Χρυσόγελος είχε ένα σύνολο επαφών και συζητήσεων για την «κρίση των απορριμμάτων» με τον Δήμαρχο Άνδρου Γ. Γλυνό, τον αντιδήμαρχο Ν. Θεολόγου, τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θ. Σουσούδη, τον δημοτικό σύμβουλο Κ. Θωμά, στελέχη του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ και ενεργούς πολίτες της Άνδρου. Επισκέφθηκε, επίσης, τον Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων στη θέση Σταυροπέδα, που κατέρρευσε στις αρχές Φεβρουαρίου και συζήτησε αναλυτικά διάφορες διαστάσεις της κρίσης των απορριμμάτων στην Άνδρο (περιβαλλοντικές, οικονομικές, κοινωνικές). Παρουσίασε, μάλιστα, ένα σχέδιο για το πώς η σημερινή κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, του περιβάλλοντος, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της τοπικής οικονομίας.


Σε όλους τους συνομιλητές επισήμανε ότι μια τέτοια πρωτοφανής κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τους ρυθμούς και τα εργαλεία του παρελθόντος –που εξάλλου έφεραν το νησί σε αυτή την κατάσταση – αλλά με μια ολοκληρωμένη, συγκροτημένη πολιτική για τα απορρίμματα, με χρονοδιαγράμματα, μηχανισμούς που ελέγχουν αν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί υλοποιούνται, με κινητοποίηση όλης της κοινωνίας της Άνδρου. Επειδή για 30 χρόνια υπήρξε αδράνεια, δεν υπάρχει σήμερα περιθώριο να χάνεται ούτε μέρα. Η κρίση κάνει υποχρεωτική τη συνεργασία Υπουργείου ΠΕΚΑ, Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Τοπικής Αυτοδιοίκησης Άνδρου (συνολικά) και φορέων με γνώση και εμπειρία για να αντιμετωπίσουν με συντονισμένες κινήσεις μέσα στους επόμενους 4-5 μήνες προβλήματα που κανονικά θα απαιτούσαν μερικά χρόνια μέχρι να μπουν σε μια πορεία επίλυσης. Οι ενέργειες και οι δαπάνες πρέπει να αποσκοπούν στην επίλυση του προβλήματος συνδέοντας άμεσα την εφαρμογή της ιεραρχίας στις μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων με ποσοτικά αποτελέσματα για να μην σπαταληθούν τεράστια ποσά για προσωρινές «λύσεις».


Με λιγότερα χρήματα από αυτά που θα δαπανηθούν για την ενδιάμεση λύση, μπορούν να επιτευχθούν υψηλοί στόχοι μείωσης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης ώστε ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής να δέχεται ελάχιστα απορρίμματα. Έτσι θα επενδυθούν πόροι για καλό σκοπό, αντί να πεταχτούν «στα σκουπίδια».


Αναλυτικά η πρόταση του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ για την αντιμετώπιση της κρίσης των απορριμμάτων στην Άνδρο

 

Η Άνδρος, σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου, παράγει περίπου 15.000 τόνους οικιακών / εμπορικών απορριμμάτων το χρόνο. Η σύσταση είναι άγνωστη οπότε στις παρακάτω αναλυτικές προτάσεις θα επιχειρηθούν προσεγγίσεις/εκτιμήσεις με βάση τη σύσταση από άλλα νησιά, πανελλαδικά δεδομένα και στοιχεία της Eurostat. Αγνωστες επίσης είναι οι ποσότητες των άλλων αποβλήτων (κοπριές, γεωργικά υπολείμματα, ογκώδη και ηλεκτρικές-ηλεκτρονικές συσκευές, μπάζα κα), ενώ στο μέλλον θα παράγεται και λάσπη (ιλύς) από τους βιολογικούς καθαρισμούς που πρέπει να οδηγείται σε κατάλληλη επεξεργασία.

 

Επί 30 χρόνια δεν υπήρξε μια συνεκτική στρατηγική για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Άνδρου, με αποτέλεσμα να αλλάξει χωρίς καμία επέμβαση η σύστασή τους (όπως και στις άλλες περιοχές), ν' αυξάνεται συνεχώς η ποσότητά τους και να απορρίπτονται ανεξέλεγκτα σε μια περιοχή δίπλα στη θάλασσα και μέσα σε αρχαιολογικό χώρο. Οι ευθύνες είναι πολλές και διαχρονικές και αφορούν τόσο στην κεντρική εξουσία που έκλεινε τα μάτια μπροστά στο περιβαλλοντικό έγκλημα όσο και στην νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση που αντιμετώπισαν το θέμα ως δευτερεύον. Η κατάρρευση του μετώπου των σκουπιδιών στην υπάρχουσα χωματερή (χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων παρασύρθηκαν στην παραλία και στη θάλασσα στις αρχές Φεβρουαρίου 2011, δείτε εδώ τη σχετική επερώτηση που έχει καταθέσει ο Νίκος Χρυσόγελος προς τον Περιφερειάρχη) θα συνέβαινε αργά ή γρήγορα.

 

Για τη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων σε κάθε νησί πρέπει να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο να μπορεί να υλοποιηθεί με βάση την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία αλλά και τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Ένα τέτοιο σχέδιο είναι σημαντικό να περιέχει τόσο ποσοτικούς όσο και ποιοτικούς στόχους που να υλοποιούνται σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και με κατάλληλα εργαλεία εφαρμογής. Η Περιφέρεια Ν Αιγαίου έχει την υποχρέωση, σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική αυτοδιοίκηση, να έχει ένα σύγχρονο βιώσιμο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης των Απορριμμάτων για το σύνολο της περιφέρειας που εξειδικεύεται σε επίπεδο νησιών.

 

Πρόθεσή μας είναι όμως να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα, να αντιμετωπιστεί η κρίση των απορριμμάτων στην Άνδρο. Ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ καταθέτει – μετά και την επίσκεψη στην Άνδρο και τις συνομιλίες που είχε ο Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής της περιφερειακής κίνησης, με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, όλων των παρατάξεων αλλά και με φορείς κι ενεργούς πολίτες της Άνδρου  - δώδεκα (12) σημεία για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης των απορριμμάτων στην Άνδρο, με στόχο η σημερινή κρίση να αντιμετωπιστεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, του περιβάλλοντος, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της τοπικής οικονομίας:

 

1.      Κατάσταση έκτακτης ανάγκης – αλλαγή ρυθμών: Πέρασαν ήδη 5 σχεδόν μήνες χωρίς να έχουν αναληφθεί οι πρωτοβουλίες που είναι απαραίτητες. Το περιβαλλοντικό και το οικονομικό κόστος θα αυξάνεται όσο περνάνε οι μέρες. Όσα θα έπρεπε να γίνουν υπό κανονικές συνθήκες σε κάποια χρόνια, τώρα πρέπει να γίνουν μέσα σε ελάχιστους μήνες. Δεν υπάρχει πια η πολυτέλεια να χάνεται έστω και μια μέρα. Μια τέτοια κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τους ρυθμούς και τα εργαλεία του παρελθόντος – που εξάλλου έφεραν το νησί σε αυτή την κατάσταση -  αλλά με μια ολοκληρωμένη, συγκροτημένη πολιτική για τα απορρίμματα, που περιλαμβάνει και χρονοδιαγράμματα, μηχανισμούς που ελέγχουν αν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί υλοποιούνται, κινητοποίηση όλης της κοινωνίας της Άνδρου. Η σημερινή κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από νέες πολιτικές και δρομολόγηση δραστικών αλλαγών μέσα στους επόμενους 4-5 μήνες.

 

2.      Ολοκληρωμένη διαχείριση, όχι προσωρινές λύσεις που διαιωνίζουν την κρίση: Στη δίνη της κρίσης υπάρχει ο κίνδυνος να λαμβάνονται αποφάσεις που παρατείνουν την κρίση αλλά ταυτόχρονα κοστίζουν ακριβά. Οι προσωρινές «λύσεις» θα έπρεπε να είχαν ήδη τελειώσει. Η μόνη λύση που θα φέρει αποτελέσματα διατηρήσιμα μακροχρόνια, με λογικό οικονομικό κόστος, είναι η  εφαρμογή της ιεραρχίας στις μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων με αποτελεσματική οργάνωσή τους, κινητοποίηση της κοινωνίας, οργάνωση υποδομών, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.  Η νομοθεσία υποχρεώνει στην εφαρμογή της εξής ιεραρχίας: πρόληψη/μείωση απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση συμπεριλαμβανομένης της κομποστοποίησης.

 

3.      Και τι θα γίνει με τον Χώρο ταφής των απορριμμάτων; Υπολείμματα θα υπάρχουν για αρκετό διάστημα και μέχρι να φτάσουμε στην ελαχιστοποίηση και πρακτικά στον μηδενισμό τους (στρατηγική μηδενικών αποβλήτων) θα χρειαστεί χρόνος. Η διαχείριση των υπολειμμάτων είναι, όμως, το τελευταίο στάδιο και όχι το πρώτο. Πρέπει λοιπόν να μην ξεχνάμε το τι θα γίνει το 50-70% των απορριμμάτων που μπορούμε να αξιοποιήσουμε άμεσα. Η χωροθέτηση έχει καθυστερήσει και πρέπει με αντικειμενικό και αδιαμφισβήτητο τρόπο να επιλεγεί ένας χώρος για την ταφή των υπολειμμάτων. Για να μειωθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά και οι αντιδράσεις των πολιτών στο θέμα της χωροθέτησης ενός χώρου ταφής απορριμμάτων αλλά και για εφαρμοστεί η υπάρχουσα νομοθεσία, στον χώρο ταφής πρέπει να οδηγούνται στο αρχικό στάδιο όχι περισσότερα από το 50% των απορριμμάτων της Άνδρου (δηλαδή όχι πάνω από 7500 τόνοι το χρόνο), μέχρι το 2020 όχι περισσότερο από το 30% και σε βάθος χρόνου όχι πάνω από 7-15% των απορριμμάτων (δηλαδή όχι πάνω από 1050 – 2250 τόνοι το χρόνο). Με τη μείωση/πρόληψη των απορριμμάτων, την επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση πρέπει να διαχειρίζεται η Άνδρος με βιώσιμο τρόπο (εκτός ταφής δηλαδή) σε πρώτο στάδιο το 50%, σε ενδιάμεσο στάδιο το 70% και σε βάθος χρόνου το 80-95%  των απορριμμάτων της, όπως θα φανεί αναλυτικά από το παρακάτω σχέδιο.


4.      Στόχοι για μείωση των απορριμμάτων/πρόληψη. Η πρόληψη βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας ιεράρχησης των μεθόδων διαχείρισης ΑΣΑ. Η σημερινή εκρηκτική κατάσταση καθιστά υποχρεωτική την μείωση των απορριμμάτων κατά τουλάχιστον 10 % μέχρι τις τέλη του 2012 (μείωση απορριμμάτων κατά 1500 τόνους) με πρωτοβουλίες αποτροπής παραγωγής απορριμμάτων και με οικιακή κομποστοποίηση. Η οικονομική κρίση διευκολύνει την επίτευξη του στόχου αυτού εφόσον γίνουν συνδυασμένες κινήσεις όπως:

·         Υιοθέτηση νέου Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου.

·         Συμφωνίες με επαγγελματίες (σούπερ μάρκετ και άλλους εμπόρους) για κατάργηση πλαστικής σακούλας μιας χρήσης.

·         Διαφοροποίηση των τελών καθαριότητας με βάση εθελοντικές δεσμεύσεις και σταδιακή εφαρμογή συστήματος «Πληρώνω Όσο Πετάω» σε όλο το νησί.

·         Περιορισμός πλαστικών μπουκαλιών μιας χρήσης με καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών αλλά και των επισκεπτών.

·         Εφαρμογή οικιακής κομποστοποίησης απορριμμάτων ιδιαίτερα σε χωριά και σπίτια με κήπο.

 

5.      Στόχοι για επαναχρησιμοποίηση: Παρά τις δυσκολίες που έχει η επαναχρησιμοποίηση σε ένα νησί, μπορεί να επιτευχθεί επαναχρησιμοποίηση προϊόντων και υλικών κυρίως μέσω της επιδιόρθωσης και επαναχρησιμοποίησης ρούχων, συσκευών και επίπλων.  Στόχος τουλάχιστον 1% των υλικών που απορρίπτονται σήμερα (περίπου 150 τόνοι το χρόνο) να μην καταλήγουν στην ταφή ή έστω στην ανακύκλωση τόσο γρήγορα αλλά να παρατείνεται ο χρόνος ζωής τους για κάποια επιπλέον χρόνια, μέσω της επαναχρησιμοποίησης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ξαναζωντανέψει σχετικά επαγγέλματα. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν 1-2 Πράσινα Σημεία (Κέντρα Επαναχρησιμοποίησης κι Ανακύκλωσης)  όπου οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να μεταφέρουν τα προς επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση προϊόντα και υλικά τους που δεν μπορούν να διαθέσουν στους κάδους του δήμου, όπως: έπιπλα, δοχεία με χρώματα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί,  ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ρουχισμός, υφάσματα και είδη υπόδησης που μπορούν να διατίθενται εκ νέου, άχρηστα φάρμακα κλπ.

 

6.                  Στόχοι για ανακύκλωση αποβλήτων συσκευασίας:  Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η Ελλάδα στη Eurostat το 2008, το 21.1% των συνολικά παραγόμενων απορριμμάτων είναι υλικά συσκευασίας. Δεδομένης όμως της αυξημένης τουριστικής δραστηριότητας στην Άνδρο συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα και με βάση τη συσσωρευμένη εμπειρία χρόνων γύρω από το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων, ιδιαίτερα στα νησιά, εκτιμάται ότι το ποσοστό των υλικών συσκευασίας στο νησί κυμαίνεται μεταξύ 25%-35%, δηλαδή μεταξύ 3750 και 5250 τόνων. Υπάρχει πιθανότητα το ποσοστό συσκευασίας να είναι πολύ μεγαλύτερο, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να διευκρινιστεί μόνο αν ζυγίζονται τα απορρίμματα και γίνουν συστηματικές αναλύσεις της σύστασης και σύνθεσής τους. Η ΚΥΑ 9268/469 που ενσωμάτωσε την οδηγία 2004/12/ΕΚ για αξιοποίηση αποβλήτων συσκευασίας  προβλέπει ποσοστό ανάκτησης-ανακύκλωσης της τάξης του 60% ως το τέλος το 2011, δηλαδή μεταξύ 2250 και 3150 τόνων, στόχος που έχει επιτευχθεί προ πολλού σε άλλες ευρωπαικές χώρες. Με δεδομένη την πίεση που υπάρχει, ο στόχος για ανακύκλωση-αξιοποίηση των υλικών συσκευασίας κατά 80% μέχρι το 2020  (δηλαδή αποφυγή ταφής 3000-4200 τόνων περίπου το χρόνο) θα μπορούσε, με καλύτερη οργάνωση κι συστηματική ενημέρωση, να επιτευχθεί μέχρι το 2015.

 

Για να κατανοήσει κανείς πως θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο, πρέπει πρώτα να κατανοήσει τις σημερινές συνθήκες ανακύκλωσης στην Άνδρο. Τα επίπεδα ανακύκλωσης είναι εξαιρετικά χαμηλά (μόλις 400-500 τόνοι τον 1,5 χρόνο που λειτουργεί το πρόγραμμα, δηλαδή περίπου 3% στο σύνολο των απορριμμάτων). Υπάρχει σήμερα στην Άνδρο χωριστή συλλογή των υλικών συσκευασίας σε τρεις διαφορετικούς κάδους: ένας για χαρτί/χαρτόνι, ένας για γυαλί και ένας για τα υπόλοιπα υλικά συσκευασίας, δηλαδή πλαστικά, μέταλλα, μεικτές συσκευασίες. Αυτό χαρακτηρίζεται θετικό καθώς απαραίτητη προυπόθεση για ένα ολοκληρωμένο και αποδοτικό σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων είναι η διαλογή στην πηγή των υλικών συσκευασίας αλλά και άλλων προϊόντων. Αυτό διευκολύνει την τελική διαλογή, κάνει πιο αποδοτική την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση και μειώνει σημαντικά τις ποσότητες υπολειμμάτων που πάνε τελικά για ταφή.  Επίσης, χάρη σε δωρεές ιδιωτών υπάρχουν 2 πρέσες και ένα φορτηγού για χωριστή συλλογή χαρτοκιβωτίων από Σ/Μ. Υπάρχει βοήθεια από ενεργούς πολίτες ακόμα και στη δεματοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών.

 

Παρά την ύπαρξη αυτού του συστήματος, υπάρχουν άλλα προβλήματα που ευθύνονται γαι τις χαμηλές επιδόσεις:

·    Χαμηλός βαθμός οργάνωσης της χωριστής συλλογής και προβλήματα που σχετίζονται με την χρηματοδότηση της συλλογής που έχει αναλάβει ιδιώτης

·    Περιορισμένος αριθμός κάδων χωριστής συλλογής (υπάρχουν 150 τριάδες κάδων σε όλο το νησί)

·   Ακατάλληλες υποδομές (μικρές δυνατότητες δεματοποιητών)

 

Για την υπέρβαση αυτών των προβλημάτων, προτείνουμε:

·    Την αναβάθμιση της συνεργασίας με την ΕΕΑΑ για επέκταση του δικτύου των κάδων ανακύκλωσης και αναζήτηση δωρεών από ιδιώτες με σκοπό την απόκτηση πιο ολοκληρωμένων υποδομών (καλύτερη πρέσα, χώρος αποθήκευσης κα).

·    Την ενημέρωση πόρτα – πόρτα των μαθητών στα σχολεία και των πελατών όλων των επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

 

7.      Στόχοι για ανακύκλωση έντυπου χαρτιού: Με βάση συστάσεις αποβλήτων στη Ρόδο αλλά και άλλες περιφέρειες της Ελλάδας, εκτιμάται ότι το παραγόμενο χαρτί αποτελεί περίπου το 30% των συνολικά παραγόμενων αποβλήτων. Αν δεχτεί κανείς αυτό το ποσοστό και για την Άνδρο και αφαιρέσει το χαρτί συσκευασίας καθώς και το μη ανκυκλώσιμο χαρτί, εκτιμάται ότι το έντυπο χαρτί στην Άνδρο κυμαίνεται μεταξύ  9.3% και 13.5% των συνολικά παραγόμενων αποβλήτων, δηλαδή μεταξύ 1400 και 2000 τόνων. Με βάση: α) τις επιδόσεις 17 ευρωπαικών χωρών που το 2010 ξεπέρασαν το 72% στην ανακύκλωση έντυπου χαρτιού, β) το γεγονός ότι εκτός από τα οργανικά και το έντυπο χαρτί είναι επίσης βιοαποδομήσιμο υλικό και άρα περιλαμβάνεται στις εθνικές δεσμεύσεις περί αποφυγής ταφής βιοαποδομήσιμου, γ) το ότι η ανακύκλωση έχει αποδειχθεί μέσω ανάλυσης κύκλου ζωής ως ο οικολογικά φιλικότερος τρόπος διαχείρισης χαρτιού σε σύγκριση με την καύση και την ταφή, ένας λογικός στόχος για την Άνδρο θα ήταν η ανακύκλωση του 65% του παραγόμενου έντυπου χαρτιού, δηλαδή μεταξύ 900-1300 τόνων.

 

8.      Στόχοι για οργανικά απορρίμματα: Με βάση τις μετρήσεις σύστασης των αστικών στερεών αποβλήτων της Ρόδου, το 30% των απορριμμάτων είναι οργανικά, ενώ πανελλαδικά αυτό το ποσοστό ανέρχεται στο 45%. Κατά συνέπεια, η εκτίμηση για τα παραγόμενα οργανικά απορρίμματα της Άνδρου κυμαίνεται μεταξύ 4500 και 6750 τόνων ετησίως. Στην ποσότητα αυτή πρέπει να προστεθούν κλαδέματα καθώς και υπολείμματα από γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες.

 

Δεδομένων των εθνικών δεσμευτικών στόχων για το 2013 και το 2020 σχετικά με την εκτροπή από την ταφή βιαποδομήσιμων υλικών, ένας στόχος σύμφωνος με τη νομοθεσία θα ήταν να κομποστοποιείται το 50% και το 65% αυτής της ποσότητας ως το 2013 και το 2020, αντίστοιχα, δηλαδή μεταξύ 2250-3400 τόνων και 2900-4400 τόνων. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μέσω οικιακής αλλά και κοινοτικής κομποστοποίησης. Με δεδομένης όμως της κρίσης των απορριμμάτων και των δυνατοτήτων να οργανωθούν προγράμματα κομποστοποίησης με πιο γρήγορους ρυθμούς σε ένα νησί όπως η Άνδρος, οι στόχοι αυτοί μπορεί να επιτευχθούν πιο γρήγορα αλλά και να είναι πιο φιλόδοξοι, δηλαδή στις αρχές του 2012 να κομποστοποιείται το 50% των οργανικών απορριμμάτων  και μέχρι τα τέλη του 2014 το 80% των οργανικών.

 

Η τοποθέτηση 4 μηχανικών κομποστοποιητών (κοινοτική κομποστοποίηση), από ένας στις 4 βασικές οικιστικές ενότητες της Άνδρου (Χώρα, Κόρθι, Μπατσί, Γαύριο), μπορεί να καλύψει αυτές τις ανάγκες, πολύ γρήγορα, με δεδομένο ότι ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να επεξεργάζεται περίπου 1000 τόνους οργανικών το χρόνο. Πρόγραμμα μηχανικής (επί τόπου) κομποστοποίησης μπορεί να εφαρμοστεί και στα μεγαλύτερα ξενοδοχεία του νησιού.

 

Οι μηχανικοί κομποστοποιητές θα δέχονται προδιαλεγμένα (από ξεχωριστό κάδο) οργανικά απόβλητα και κλαδέματα που θα μετατρέπονται σε καλής ποιότητας οργανικό λίπασμα (κομπόστ) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δημοτικές χρήσεις αλλά και να πουληθεί. Εκτιμάται ότι ένας μηχανικός κομποστοποιητής αυτής της δυναμικότητας θα κοστίσει μέχρι 100.000 ευρώ. Όσο η συνείδηση της κομποστοποίησης εδραιώνεται περισσότερο και οι επιδόσεις βελτιώνονται ή σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η συνολική παραγόμενη ποσότητα οργανικών είναι μεγαλύτερη από την προαναφερθείσα, η τοποθέτηση επιπλέον μονάδων είναι εφικτή με χαμηλό επιπλέον κόστος εγκατάστασης.

 

Σημειώνεται ότι με τη μέθοδο της κομποστοποίησης μπορεί να λυθεί και το πρόβλημα της λυματολάσπης (μελλοντικά) η οποία θα μπορεί να μετατραπεί σε εδαφοβελτιωτικό με κατάλληλη βέβαια επεξεργασία αλλά και των αποβλήτων σφαγείων, τυροκομείων, ελαιουργείων κα (με μεθόδους όπως αυτής που εφαρμόζεται από την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Πάρου, δείτε εδώ και διαβάστε σχετικά εδώ στο μπλογκ μας http://ecoanemos.wordpress.com)

 

9.      Πόσο κοστίζει η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Άνδρο: Σήμερα τα ανταποδοτικά τέλη του Δήμου για την διαχείριση των απορριμμάτων ανέρχονται σε 1.500.000 περίπου Ευρώ.

 

Η προσωρινή «λύση» θα κοστίσει στον Δήμο 100.000 περίπου Ευρώ τον μήνα και με δεδομένο ότι εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε λειτουργία για 2-3 χρόνια, ο Δήμος θα πρέπει να διαθέσει τουλάχιστον 2,5-3.000.000 ευρώ για την «ενδιάμεση» διαχείριση των απορριμμάτων, μέχρι να προχωρήσει κάποια άλλη λύση, αν ακολουθηθούν τα σημερινά χρονοδιαγράμματα. Αυτό σημαίνει ότι οι δημότες θα επιβαρυνθούν με άλλο ένα τουλάχιστον Ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κτιρίου τους (το σημερινό τέλος καθαριότητας βασίζεται στην χρέωση με βάση κυρίως τα τετραγωνικά των κτιρίων, συνολικά 1.000.000 τετραγωνικά μέτρα στην Άνδρο). Αλλά οι αναγκαίες υποδομές για την μακροχρόνια διαχείριση και επίλυση του προβλήματος θα κοστίσουν έξτρα.

 

Αυτό που προτείνουμε ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ φέρνει την πραγματική λύση πολύ πιο γρήγορα και κοστίζει πολύ πιο λίγο, λιγότερο από 1.000.000 Ευρώ, που απαιτούνται για την πλήρη ανάπτυξη όλων των αναγκαίων υποδομών (κάδοι χωριστής συλλογής, κάδοι οικιακής κομποστοποίησης, πρέσσες δεματοποίησης, οχήματα συλλογής σε κάθε οικισμό, κόστη διαμόρφωσης χώρων και αγορά μηχανικών κομποστοποιητών) και την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των πολιτών.

 

Η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων κοστίζει λιγότερο ακόμα και συγκρινόμενη με την σημερινή ανεξέλεγκτη κατάσταση (αν συνυπολογιστεί η επιβάρυνση στο περιβάλλον και το πραγματικό κόστος εξυγίανσης της περιοχής που έχει χρησιμοποιηθεί ως χωματερή, της παρακείμενης ακτής και της θάλασσας) και θα σώσει τον Δήμο από επιβολή προστίμου από την ΕΕ που μπορεί να φτάσει τα 34.000 Ευρώ τη μέρα.

 

Δεν πρέπει, λοιπόν, ο Δήμος να παρασυρθεί σε προσωρινές «λύσεις» μεγάλης διάρκειας που θα σπαταλήσουν τεράστια ποσά. Αντιθέτως, οι πόροι πρέπει να επενδυθούν σε υποδομές και προγράμματα ενημέρωσης για ανακύκλωση και κομποστοποίηση, που θα πετύχουν μακροχρόνια αποτελέσματα και πραγματικά λύση του προβλήματος άμεσα. Προσωρινές λύσεις δεν μπορεί να αφορούν σε διάστημα πάνω από 3 μήνες.

 

10.  Ποιος τα κάνει-Πώς διασφαλίζεται η επιτυχία: Ο μόνος τρόπος να πετύχει όλος αυτός ο σχεδιασμός είναι να υπάρξει αποτελεσματική συνεργασία όλων των παρατάξεων αλλά και του Δήμου με την κοινωνία των πολιτών και τους επαγγελματικούς φορείς με στόχο την προώθηση των κατάλληλων σχημάτων που θα εφαρμόσουν την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Είναι σε θέση οι υποδομές του Δήμου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτές; Την απάντηση πρέπει να την δώσει ο Δήμος και η τοπική κοινωνία με ειλικρίνεια. Ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ προτείνει, αν εκτιμηθεί ότι ο Δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ποιότητας, ταχύτητας και αποτελεσματικότητας που είναι αναγκαίες για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί μέσα σε ελάχιστους μήνες, να δρομολογηθεί η δημιουργία μιας κοινωνικής επιχείρησης (με την συμμετοχή του Δήμου, των πολιτών και επαγγελματιών του νησιού), αξιοποιώντας και καλά παραδείγματα και πρακτικές από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, που θα αναλάβει να αναπτύξει – με την στήριξη ατόμων ή φορέων με εμπειρία - αποτελεσματικά την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση με κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα και κριτήρια αποτελεσματικότητας, δηλαδή να κάνει τη χωριστή συλλογή των προς ανακύκλωση και κομποστοποίηση υλικών, την δεματοποίηση των ανακυκλώσιμων, την ενημέρωση, την λειτουργία των μηχανικών κομποστοποιητών, την υποστήριξη της οικιακής κομποστοποίησης.

 

11.  Ρόλος Περιφέρειας, Δήμου, κοινωνίας πολιτών, φορέων: Η Περιφέρεια Ν Αιγαίου έχει υποχρέωση να διαμορφώσει άμεσα, μέσα από διαβούλευση, ένα Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης των Απορριμμάτων για όλο το Ν Αιγαίο που θα εξειδικεύεται και σε κάθε νησί. Η κρίση κάνει υποχρεωτική την συνεργασία μεταξύ Υπουργείου ΠΕΚΑ, Περιφέρειας Ν Αιγαίου, Τοπικής Αυτοδιοίκησης Άνδρου (συνολικά) και φορέων με γνώση και εμπειρία για να αντιμετωπίσουν με συντονισμένες κινήσεις μέσα στους επόμενους 4-5 μήνες προβλήματα που κανονικά θα απαιτούσαν μερικά χρόνια μέχρι να μπουν σε μια πορεία επίλυσης, όπως καθορισμός κανόνων για την γρήγορη εγκατάσταση μηχανικών κομποστοποιητών (χωρίς χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες μελετών και αδειοδοτήσεων) και την επιλογή χώρου ταφής ΜΟΝΟ των υπολειμμάτων. Οι ρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να μπορέσουν να προχωρήσουν ανάλογα προγράμματα και σε άλλα νησιά, τόσο στα δυο νησιά που επιλέχτηκαν ως πιλοτικά (Χάλκη και Ανάφη) όσο και σε όσα άλλα έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να προχωρήσουν στην κομποστοποίηση.

 

Ο Δήμος δεν μπορεί να απαρνηθεί το ρόλο του σε θέματα διαμόρφωσης και εφαρμογής της στρατηγικής, σύνταξης ενός σύγχρονου Κανονισμού Καθαριότητας που θα ανταποκρίνεται στο σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, της επιλογής και λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων με μειούμενες ποσότητες απορριμμάτων προς ταφή, του ελέγχου κι αξιολόγησης της πορείας υλοποίησης αλλά και της χρηματοδότησης των επενδύσεων που απαιτούνται και της αποτελεσματικής λειτουργίας του όλου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων.

 

12.  Τι γίνεται με τα άλλα απόβλητα: Άμεσος καθαρισμός της παρακείμενης ακτής, του βυθού και της θάλασσας από όσα σκουπίδια δεν έχουν παρασυρθεί από τα θαλάσσια ρεύματα, εξυγίανση του χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης των απορριμμάτων στη θέση Σταυροπέδα με μέγιστη διαλογή των απορριμμάτων (με χρήση κόσκινων, συστημάτων διαχωρισμού αλλά και χειρονακτικά) που έχουν συσσωρευτεί στον χώρο αυτό (θα διατεθεί ποσό 500.000 Ευρώ που μάλλον δεν επαρκεί για μια σοβαρή προσπάθεια εξυγίανσης μιας περιοχής που θυμίζει τριτοκοσμικές καταστάσεις). Τα ανακυκλώσιμα υλικά πρέπει να αξιοποιηθούν, στον βαθμό που η ποιότητά τους επιτρέπει κάτι τέτοιο, ενώ το σταθεροποιημένο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υλικό επικάλυψης στον ΧΥΤΥ.

 

Η συνεργασία με τα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω όχι μόνο για την ανακύκλωση της συσκευασίας (ΕΕΑΑ) αλλά και για:

·         Ελαστικά με το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Μεταχειρισμένων Ελαστικών ECO-ELASTICA AE

·         Μπαταρίες με το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών και Συσσωρευτών – ΑΦΗΣ

·         Συσσωρευτές με το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών – ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ Α.Ε

·    Απόβλητα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού με το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού εξοπλισμού «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε

·         Άχρηστα οχήματα με το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδας με το διακριτικό τίτλο «ΕΔΟΕ Α.Ε

·         Σχετικά με τα απόβλητα από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ), πρέπει να εξεταστεί η βιωσιμότητα σχετικής μονάδας ανακύκλωσης τους επιτόπου στο νησί, με βάση την ΚΥΑ  36259/1757/Ε103 «Μέτρα, όροι και πρόγραμμα για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ)»  ΦΕΚ 1312Β/24-08-2010.  

 

Συμπέρασμα

Με βάση τα παραπάνω η Άνδρος μπορεί να μειώσει τα παραγόμενα απορρίμματά της μέσω πρόληψης αλλά και μέσω ανακύκλωσης και να πετύχει αξιόλογους στόχους τα επόμενα χρόνια. Πιο αναλυτικά:

·Μείωση μέσω πρόληψης, οικιακής κομποστοποίησης και επαναχρησιμοποίησης: 11% μέχρι τέλη του 2012, άρα μείωση της συνολικής παραγωγής κατά 1.650 τόνους.

·Μείωση μέσω ανακύκλωσης συσκευασιών: κατ' ελάχιστο 60% αξιοποίηση των παραγόμενων αποβλήτων συσκευασίας μέχρι το 2012, δηλαδή μείωση μεταξύ 2250-3150 τόνους από χαρτί/χαρτόνι συσκευασίας, πλαστικό, γυαλί και αλουμίνιο και κατά 80% μέχρι το 2020, το αργότερο, δηλαδή μείωση κατά 3000-4200 τόνους περίπου. Με δεδομένη την πίεση που υπάρχει, ο στόχος αυτός θα μπορούσε, με καλύτερη οργάνωση κι συστηματική ενημέρωση να επιτευχθεί μέχρι το 2015.

·Μείωση μέσω ανακύκλωσης έντυπου χαρτιού: 65% των παραγόμενων ποσοτήτων δηλαδή μεταξύ 900 και 1300 τόνων.

·Μείωση μέσω κομποστοποίησης: 50% των συνολικά παραγόμενων οργανικών ως το 2013, δηλαδή μεταξύ 2250-3400 τόνων μέχρι το 2013, και 65% αυτής της ποσότητας, δηλαδή μεταξύ 2900-4400 τόνων ως το 2020 μέσω κοινοτικής/μηχανικής και οικιακής κομποστοποίησης. Οι στόχοι αυτοί μπορεί να επιτευχθούν πιο γρήγορα αλλά και να είναι πιο φιλόδοξοι, δηλαδή στις αρχές του 2012 να κομποστοποιείται το 50% των οργανικών απορριμμάτων  και μέχρι τα τέλη του 2014 το 80% των οργανικών.

 

Συνολική μείωση (λιγότερο φιλόδοξοι στόχοι):

Κατά 7700 τόνους (51.3%) μέχρι το 2013

Κατά 10.500 τόνους (70%) μέχρι το 2020.  

 

Περισσότερο φιλόδοξοι στόχοι θα μπορούσαν να επιτευχθούν αντί το 2020 μέχρι το 2015, με σωστή οργάνωση και συστηματική ενημέρωση-ευαισθητοποίηση

 

Εκτός από τα οικιακά απορρίμματα, όμως, μπορούν να μειωθούν και τα υπόλοιπα στερεά απόβλητα πράγμα, το οποίο σε συνδυασμό με την αύξηση των επιδόσεων σε ανακύκλωση, κομποστοποίηση, πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων στην Άνδρο μέσα στη δεκαετία 2020-2030.

 

 
Οικολογικός Άνεμος Ν. Αιγαίου
ecoanemos@gmail.com
http://ecoanemos.wordpress.com




--
Οικολογικός Άνεμος Ν. Αιγαίου
ecoanemos@gmail.com
http://ecoanemos.wordpress.com


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΙΔΕΩΝ - ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ για ΑΝΔΡΟ -sxedio epistolis kai anakoinosis gia themata tourismou sto N Aigaio



--- Στις Πέμ., 19/05/11, ο/η FRANJESKO KALLIS <franky_kal@yahoo.gr> έγραψε:
Κατ' αρχήν ζητώ συγνώμη για την καθυστερημένη μου Παρέμβαση, αλλά βρίσκομαι μέσα στην πιό τραγική περίοδο της ζωής μου καταδιωκόμενος από τα γνωστά "κυκλώματα - λαμόγια" (της Ε.Τ.Α. Α.Ε.), που με επίπλαστες Αγωγές και Ασφαλιστικά Μέτρα απειλούν να με αποστερήσουν από το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που διαθέτω και ταυτόχρονα να Ακυρώσουν τις συνεχείς προσπάθειες μου να ανακάμψω - επιβιώσω θεμελιώνοντας μια Μοναδική οικογενειακή Επένδυση Ναυτικού - Περιηγητικού Τουρισμού στην Άνδρο με το Ε/Γ-Τ/Ρ. σκάφος που διαθέτω. Μόλις χθές λοιπόν δικάστηκα στο Πρωτοδικείο Πειραιά με απαιτήσεις οφειλών 43000 Ευρώ !!!!!!!
Προχωρώ τώρα στην περιληπτική καταγραφή των δυνατοτήτων της Άνδρου για Εναλλακτικό Τουρισμό - Νέας Έμπνευσης :  ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΌΣ ΤΟΥΡΙΣΜΌΣ :                     Από το 1995-96 έχει γίνει καταγραφή και διάνοιξη Περιπατητικών μονοπατιών κατά μήκος και εγκάρσια του νησιού με την μεγαλύτερη έκταση μετά την Νάξο στις Κυκλάδες.(13) διαφορετικές Διαδρομές Περιπάτου έχουν καθοριστεί και χαρτογραφηθεί από ειδικούς και οι σχετικοί Χάρτες πωλούνται παντού επάνω στο νησί, όπου επίσης έχει εκπαιδευθεί ομάδα νέων ντόπιων κατοίκων ως Συνοδοί. Η σημαντικότερη ίσως διαδρομή είναι αυτή κατα μήκος του ρέμματος  στην περιοχή "Διποτάματα" - κοντά στο χωριό Συνετί - που συνδυάζει πεζοπορική ανάβαση / κατάβαση και στάσεις με διαμορφωμένα καθιστικά, και που στο παρελθόν αξιοποιούνταν για υδροκίνηση μικρών νερόμυλων και νεροτριβών (καθαρισμό ρούχων - κιλιμιών). Εξίσου σημαντική η εγκάρσια διάβαση των κορυφογραμμών Κουβάρας 990 μ. υψομ.) - Πέταλου / Βίγλας (910 μ. υψομ.) και Ζένιου - όπου αναβλύζουν σειρά από πηγές νερού - με κατάληξη το χωριό Βουρκωτή η στην συνέχεια τα χωριά Κατακαλαίοι και Αποίκια (όπου αναβλύζει η πηγή της Σάριζας και εμφιαλώνεται το ομώνυμο μεταλλικό νερό). Η Άνδρο είναι το μοναδικό Κυκλαδονήσι με τέτοιο πλούτο και ποιότητα υδροφόρων κοιτασμάτων και πηγών (άνω των 110 έχουν καταγραφεί), εξαιτίας και του σχιστολιθικού σχηματισμού των εδαφών της. Επακόλουθα διαθέτει και αναρίθμητες γόνιμες εκτάσεις - κοιλάδες - ρεματιές και λίμνες (τον 70% και πλέον είναι περιοχές NATURA 2000), δασωμένες πλαγιές και καταπράσινους αραιοκτισμένους οικισμούς (48 σε αριθμό).
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΩΝ :                                         Χάρι στην γενναιόδωρη χρηματοδότηση των επιφανών ποικογενειών που ανδρώθηκαν και πλούτισαν αππο την Ναυτιλία, έχουν ιδρυθεί πληθώρα Ιδρυμάτων και Κοινωφελών κτιρίων. Η παλαιότερη και παραδοσιακά ευπορώτερη οικογένεια των ΕΜΠΕΙΡΙΚΩΝ, έφτιαξε το Γυμνάσιο / Ναυτικό Λύκειο - το Γηροκομείο/ τώρα Νοσοκομείο Ε.Σ.Υ. - το Ναυτικό Μουσείο. Στα νεώτερα χρόνια (τα 25-30 προσφατα) το ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣ. & ΕΛΙΖΑΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ίδρυσε το Αρχαιολογικό Μουσείο (παραδόθηκε στην διαχείριση του ΥΠ.ΠΟ.) - την Μοντέρνα Πινακοθήκη / Γλυπτοθήκη και την Νέα Πτέρυγα Μοντέρνας Τέχνης, που φιλοξενεί κάθε χρόνο ατομική Έκθεση σημαντικού διεθνώς καλλιτέχνη. Επίσης το ΙΔΡΥΜΑ ΚΥΔΩΝΙΕΩΣ, από το 2003 και μετά εστιάζει και φιλοξενεί Εκθέσεις αναγνωρισμένων Ελλήνων καλλιτεχνών (ατομικές και ομαδικές), ενω παράλληλα άλλες 5-6 αίθουσες στην Χώρα και ισάριθμες συνολικά σε ΜΠΑΤΣΙ - ΓΑΥΡΙΟ και ΚΟΡΘΙ διοργανώνουν καθε θερινή περίοδο αναδρομικές Εκθέσεις ντόπιων ή και ξένων καλλιτεχνών.
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ :                                                      Το πλήθος και η σημαντικότητα των Βυζαντινών Εκκλησιών και Μνημείων, που ως αποτέλεσμα της ευμάρειας που προερχόνταν από το Ποντοπόρο Εμπόριο και την Ναυτιλία των Ανδριωτών τα εμφανίζει ιδιαίτερα πλουσιοπάροχα κατασκευασμένα, αλλά και η σημαντική γεωγραφική θέση - κόμβος του νησιού στις απο Αρχαιότητας σημαντικές διαπλοϊκές διαδρομές - από το Βυζάντιο ως την Ρώμη και μετέπειτα τα λιμάνια Γαλλίας και Αγγλίας αλλά και την Κάθοδο των Σταυροφόρων προς τους Άγιους Τόπους, είναι εμφανή. Εκκλησίες όπως ο Ταξιάρχης στην ΜΕΣΣΑΡΙΑ , και ο Ταξιάρχης στην ΜΕΛΙΔΑ, η ΠΑΝΑΓΙΑ ΘΕΟΣΚΕΠΑΣΤΗ  και ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΑΛΑΤΙΑΝΗ και ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ στην ΧΩΡΑ της Άνδρου, εξωκκλήσια όπως ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  - ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ - ΠΑΝΑΓΙΑ η ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ μέσα σε μαγευτικές τοποθεσίες. Τέλος αλλά και πιό σημαντικά ακόμη μιας και όλα σχεδόν είναι ανακαινισμένα και επισκέψιμα τα μοναστήρια : ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ή ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ (επάνω απο τα Αλαδινού) , ΠΑΝΑΓΙΑΣ ή ΑΓΙΑΣ ΜΟΝΗΣ (στις Γίδες). ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ (στην Βουρκωτή), ΑΓ. ΕΙΡΗΝΗΣ (στα Αποίκια) , στα ΤΡΟΜΑΡΧΙΑ (το μόνο ερειπωμένο), συγκεντρώνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες προσκυνητών - επισκεπτών ως και από την Κύπρο και την Ρωσία.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΥΕΞΙΑΣ & ΥΓΕΙΑΣ :
Στην Άνδρο, λόγω των εύφορων εδαφών και των ιδιαίτερων λιθόκτιστων "αιμασιών" - αναλημματικών τοίχων για την συγκράτηση των έντονα κεκλιμμένων εδαφών και την  μορφοποίηση τους σε μακρόστενα καλλιεργήσιμα επίπεδα αγροτεμάχια - που αντιμετωπίζουν το έντονα ορεινό έδαφος του νησιού, αναπτύχθηκαν στο παρελθόν σε κρίσιμο βαθμό η  Γεωργία και η Κτηνοτροφία με μικρές οικόσιτες - οικογενειακές εγκαταστάσεις. Στις αρχές του 20ου αιώνα τα εξαγώγιμα προϊόντα του νησιού : λεμόνια - αμύγδαλα - κουκούλια μετάξης - αμνοερίφια, έδωσαν αφορμή και ευκαιρία και στην Ανάπτυξη της Ναυτιλίας και του Ποντοπόρου Εμπορίου που οικονομικά "απογείωσε" την μερίδα των Ανδριωτών - Αειναυτών. Ο πρωτογενής τομέας βέβαια συρρικνώθηκε και μετά τον Β' Π.Π. και την φυγή στο εξωτερικό - μετανάστευση είτε εκτός είτε εντός της Ελλάδας (τα τελευταία 50 - 60 χρόνια) . Ομως παραμένουν μικροπαραγωγοί παραδοσιακά εγκατεστημένοι καθώς και μικρές σύγχρονες μονάδες παραγωγής - μεταποίησης, με συνθήκες που είναι σαφώς πιό κοντά στην Βιολογική καλλιέργεια - ή εκτροφή για τα γιδοπρόβατα και τις αγελάδες - αν και όχι απόλυτα οργανωμένοι και πιστοποιημένοι. Πάντως χαρακτηριστικό είναι η αναγέννηση της Τυροκομίας - με τουλάχιστον 3 μονάδες να παράγουν τα  παραδοσιακά ντόπια φρέσκα - λευκά τυριά (από μικτό αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα) με Ονομασία : "μαλαχτό ή μαλακό" , "αρμεξιά ή πίττα", "βολάκι" (αποξηρραμένο για τρίψιμο), "καλαθάκι". Κάπως πίσω έχει μείνει απο σύγχρονες μονάδες μεταποίησης, αλλά εξακολουθεί οικόσιτα η χοιροτροφία με ιδιαίτερη διαδικασία σφαγής σε συνδυασμό με 3ήμερο γλέντι (τα "Χοιροσφάγια")και παράγωγα προϊόντα εκτός του κρέατος τα Ανδριώτικα Λουκάνικα (χονδροκομμένα με φρέσκα μυρωδικά των βουνών), που για συντήρηση βυθίζονται σε δοχεία με "γλίνα" (βρασμένο και διαλεγμένο λίπος του χοίρου) , η "λούζα"(καπνιστό κομμάτι δέρματος με λίπος) και τα "σίσσυρα" (σκελίδες χοιρινού με λίπος). Η κύρια τοπική σπεσιαλιτέ λοιπόν είναι η "φουρτάλια ή φρουτάλια", ως είδος ομελλέτας με πολλά αυγά, μυρωδικά και πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες στο τηγάνι με "γλίνα" και "λούζες και λουκάνικα" να μεγειρεύονται μαζί και να εναλλάσουν τις γεύσεις. Λόγω του πλούτου όμως και στα κηπευτικά, η "φουρτάλια" γίνεται εναλλακτικά (και χορτοφαγικά - "πιό υγιεινά") με κολοκύθια σε φέτες ("κολολυθοφουρτάλια") ή και φρέσκα κουκιά ("κουκοφουρτάλια"), ενώ όλα τα μαγειρευτά φαγητά με κηπευτικά και κρέας απο κατσίκια (κυρίως και λιγότερο πρόβατα και αγελάδες) αναδεικνύονται : κολοκυθοανθός τηγανητός (με ή χωρίς γέμισμα με τυρί) - μπριάμ - γεμιστά - μουσακάς  - βραστό "λυράκι" (ντόπια ποικιλία μεγάλου κολοκυθιού με υποκίτρινη σάρκα) ή "κολοκύθα" (με την πορτοκαλί σάρκα). Το παραδοσιακό αρνί του Πάσχα, επίσης γίνεται στον φούρνο και όχι στην σούβλα - εδώ τα περισσότερα νησιά πρωτοτυπούν σε σχέση με την λοιπή Ελλάδα - λέγεται "Λαμπριάτης" και αποτελείται απο το κύριο σώμα (χωρίς τα μπούτια - πόδια) γεμισμένο με πλούσιο προμαγειρεμένο μίγμα τυριών - ρυζιού - αυγών - ψιλοκομμένου συκωτιού - μυρωδικών και μπαχαρικών που λέγεται "παραγέμισμα" και στην συνέχεια ράβεται στην κοιλιά και ψήνεται στον φούρνο (ξυλόφουρνο παραδοσιακά, στο "μαριουλάκι" - το κουζινάκι  μέσα - ή στην αυλή του σπιτιού)
Αυτά μπόρεσα να συγκεντρώσω εδώ. Θα αναφέρω αν και ίσως δεν ενδιαφέρει όλους σας, το προσωπικό μου Όραμα - Παρέμβαση, και "ατυχήσασα" οικογενειακή μας Επένδυση γιά ένα Πρότυπο Συγκρότημα Βιοκλιματικών Παραθεριστικών κατοικιών - με Ηπιο Περιφαλλοντοφιλικό Σχεδιασμό και στόχευση Z.E.D. (Μηδενικών Εκπομπών και Απορριμμάτων) και πλήρεις εφαρμογές : Α.Π.Ε. - Ανακύκλωσης - Κομποστοποίησης - Βιολ.Καθαρισμό Λυμμάτων με Ριζοτεχνική μονάδα Αερόβιας Χώνευσης- Επανάχρησης βρόχινων και απορρεόντων υδάτων, που ονόμασα "ΠΑΝΘΕΑ" (12 θα ήταν οι κατοικίες - με ονοματολογία από το Αρχαίο Δωδεκάθεο) συνολικής δόμησης 450 Μ2 σε έκταση 10 στρεμμάτων, βιοκαλλιεργημένων κήπων - οπωροφόρων δενδρων και αμπελιών στο υπόλοιπο και με θέα στον Όρμο του Χαλκολιμιώνα και το "Απέραντο Γαλάζιο του Αιγαίου". Ακόμη το Ε/Γ-Τ/Ρ/ " ΑΣΤΕΡΙΑΣ" - αν οι "πιστωτές" μου το επιτρέψουν και δεν το "φάνε άνανδρα και ξεδιάντροπα" - σκόπευα πέραν της Τουριστικής περιόδου με πλόες προς απρόσιτες - καταπληκτικές παραλίες του νησιού, να το διαθέτω εθελοντικά σε Μ.Κ.Ο. Περιβαλλοντικούς - Θαλάσσιας Προστασίας και Οικοσυστημάτων για μελέτες των παράκτιων περιοχών των κοντινών νησιών (Τήνου - Νοτ. Ευβοίας - Σύρου - Κέας) και των μεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών . π.χ. στην ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ-SOS ή ΑΡΧΕΛΩΝ ή W.W.F. ή ΕΛΛΗΝΙΚΗ GREENPEACE , καιτην παρακολούθηση πιθανολογούμενου ζευγαριού από φώκιες - Monachus - Monachus - που έχουν εντοπισθεί να συχνάζουν σε βραχώδη ακτή του νησιού, ακόμη δε και ταχεία Επέμβαση - Παρακολούθηση Ρυπάνσεων στο Στενό του Κάβο-Ντόρου, που χωρίζει την Άνδρο από την Νότια Εύβοια.
 

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗΣ - Αρχιτέκτων Μηχανικός / ειδικ. Βιοκλιματικός Σχεδιασμός κτιρίων & Εφαρμογών Α.Π.Ε. - Σύμβουλος Ανάπτυξης - Χρηματοδ. Ενισχύσεων Ε.Ε. για ΜΜΕ-Ιδιώτες & Ο.Τ.Α. / κάτοικος Άνδρου – μέλος του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ στο ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ και των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ / του Τ.Ε.Ε. & του Σ.Α.Δ.Α.Σ.

 
 
--- Στις Δευτ., 16/05/11, ο/η constantinos foundis <foundisconstas@gmail.com> έγραψε:

Από: constantinos foundis <foundisconstas@gmail.com>
Θέμα: Re: sxedio epistolis kai anakoinosis gia themata tourismou sto N Aigaio
Προς: ecoanemos@googlegroups.com
Ημερομηνία: Δευτέρα, 16 Μάιος 2011, 17:02

αγαπητοί φίλοι ,το κεφάλαιο τουρισμός είναι το ποιο ουσιαστικα σύνθετο πρόβλημα της οικονομίας μας,βέβαια είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων πλέον να το δούμε με σοβαρότητα ,όταν  όλοι πλέον παραδεχομεθα ότι έφθασε σε ένα κρίσιμο σημείο και χρειάζεται νέο ξεκίνημα,θεωρώ ότι όσοι ενδιαφέρονται και προτείνουν έχουν πλέον την γνώση μια και τα αποτελέσματα αυτής της υιοθετημένη μέχρι σήμερα ανάπτυξης ουσιαστικά απέτυχε,επιμένω ότι η κυβερνητικοί σχεδιασμοί δεν προσφέρουν ουσιαστικά τίποτα άλλα διοχετεύουν όσο χρήμα μπορούν σε ημέτερους.το τουριστικό προϊόν πρέπει κατά την γνώμη μου να διαφοροποιηθεί κατά νησί και όχι στα μεγάλα και επώνυμα τουριστικά όπως σωστά επισημαίνει ο Στέλιος ευριπιωτης, Σε ένα ουσιαστικά νέο πείραμα ανάπτυξης σε μικρότερη κλίμακα τυχόν αστοχίες είναι εύκολο να αποκατασταθούν χωρίς ιδιαίτερο κόστος.βέβαια τα υποχρεωτικά σεμινάρια συμπεριφοράς,το χαμόγελο η καθαριότητα ,η πιστοποίηση,ο επαγγελματισμός.η γνώση και άλλα που άλλοι βλέπουν μικρά δημιουργούν την διαφορά,δείτε την Κούβα τα παλιά αυτοκίνητα τις δεκαετίας του 1950 είναι από τα βασικά εργαλεία προβολής μιας νοσταλγικής εποχής η οποία όμως πουλάει( εμειςθελομε όλα να τα βάλομε στην πρέσα)αν τι τα εστιατόρια να προωθούν κατά βάση και αναντίρρητα την τοπική κουζίνα πουλάνε χάμπουργκερ ,άλλα νομίζω εάν δεν κάνω λάθος ακόμα και οι τουριστικές σχολές δεν υιοθέτησαν τέτοια προϊόντα .πως λοιπόν να υπάρξει παράγωγη ?,άλλα και το εσωτερικό κόστος μεταφοράς των προϊόντων πρέπει να βρει λύση η ενδοεπικοινωνία εντός των νησιών ειναι ανύπαρκτη ,όπως και οι υπηρεσίες έλεγχου (γεωπόνοι,κτηνίατροι κλπ)όλα τα μικρά νησιά που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης πρέπει να καθορίσουν την αναπτυξιακή τους ταυτότητα και ιδιαιτερότητα σαν προορισμοί ,βέβαια θα υπάρξει αντίδραση από συμφέροντα μεγάλων νησιών που έχουν επενδύσει μπορούμε όμως να στηρίζομαι πάντα ενα μοντέλο επειδή ουσιαστικά έφθασε στα όρια του?η δεν ολοκληρώθηκε πότε?πχ Ρόδος πρωτεύουσα Δωδεκάνησου με ένα νοσοκομείο που πάρα τις προσπάθειες των εργαζόμενων εχει βασικές ελλείψεις κατά τ άλλα ειναι η βασική τουριστική πύλη της Ελλάδας στο νότιο Αιγαίο ΝΤΙΝΟΣ ΦΟΥΝΤΗΣ 

Στις 16 Μαΐου 2011 11:10 π.μ., ο χρήστης ΣΤΕΛΙΟΣ ΕΥΡΙΠΙΩΤΗΣ <evripi@gmail.com> έγραψε:
Καλή σου μέρα , Νίκο,
Πολύ καλές είναι οι προτάσεις σου και συμφωνώ με τη στρατηγική που ανοίγουν. Θα μου επιτρέψεις μόνο να επισημάνω ένα- δυο σημεία.
1. Η προώθηση του τουρισμού μόνο μέσα από τη διαφήμιση είναι εν πολλοίς μάταιος κόπος, αν δεν συνοδεύεται και από βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στη Χώρα μας ή στα νησιά μας. Αυτό για να γίνει πράξη χρειάζεται πρώτα από όλα ευαισθητοποιημένο και ενημερωμένο επιχειρηματία. Έτσι, μια παλιά πρόταση που προέβλεπε μια υποχρεωτική τρίμηνη εκπαίδευση των νέων επιχειρηματιών, που σχετίζονται με τον τουρισμό, κρίνεται σήμερα περισσότερο αναγκαία.
2. Μιλάμε για εναλλακτικό τουρισμό και είναι απόλυτα σωστό. Η εφαρμογή του όμως απαιτεί κάποιες υποδομές οι οποίες δεν υπάρχουν και δεν προβλέπονται για το άμεσο μέλλον. Αλλά ο μεγάλος αριθμός των νησιωτικών προορισμών στο Νότιο Αιγαίο καθιστά δυσβάστακτη έως αδύνατη κάθε προσπάθεια δημιουργίας τέτοιων υποδομών, όπως οδικό δίκτυο, υπηρεσίες υγείας, μουσεία, κατάλληλους χώρους διαμονής και διατροφής των επισκεπτών, χώροι άθλησης και ψυχαγωγίας , χώροι και τρόποι επαφής του επισκέπτη με την ζώσα τοπική αντίληψη, αλλά και την αυθεντική παραδοσιακή καταβολή κ.α..
Θα έλεγα, λοιπόν, να οριστούν 2-3 (σε πρώτη φάση) νησιά του Νότιου Αιγαίου, κατάλληλα να υποστηρίξουν ένα πιλοτικό μοντέλο εναλλακτικού τουρισμού, τα όποια θα ενισχύονται σταδιακά από την Περιφέρεια με τις απαραίτητες υποδομές. Φυσικά, τα τουριστικά κορεσμένα νησιά Θήρα, Πάρος, Μύκονος, Ρόδος, Κως κ.α. δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιλέγουν.
Με τον τρόπο αυτό : Διαχέουμε καλύτερα το τουριστικό ρεύμα, περιορίζουμε την αστικοποίηση των παραλιών, περιορίζουμε την περαιτέρω ανάπτυξη του μαζικού τουρισμού, ενισχύουμε την οικονομική  συνοχή μεταξύ των νησιών της Περιφέρειας, δεν υπερβαίνουμε τη φέρουσα ικανότητα των νέων προορισμών, ενισχύουμε το τουριστικό προ ιόν με αγαθά και υπηρεσίες ποιότητας, 'προκαλούμε' και κινητοποιούμε την επιχειρηματικότητα,  ενδυναμώνουμε και τους άλλους παραγωγικούς τομείς της τοπικής οικονομίας κ.α.
Ευχαριστώ για το χρόνο σου
Στέλιος Ευριπιώτης
         
 
Στις 15 Μαΐου 2011 6:13 μ.μ., ο χρήστης nikos Chrys <nikoschry@gmail.com> έγραψε:

Παρακαλώ δείτε συνημμένα ένα σχέδιο επιστολής αλλά και ανακοίνωσης για τα θέματα τουρισμού και προβολής, που θα στείλω αύριο στην αρμόδια περιφερειάρχη και στα ΜΜΕ. Κάντε τις παρατηρήσεις και προσθήκες σας μέχρι αύριο Δευτέρα 16/5 στις 12.00 για να οριστικοποιηθεί

Ευχαριστώ πολύ όσες και όσους κατέθεσαν προτάσεις και βοήθησαν για τη σύνταξη αυτού του κειμένου.

To κείμενο δεν είναι δημοσιεύσιμο ούτε παρακαλώ να κυκλοφορήσει σε άλλες λίστες πριν οριστικοποιηθεί.

Νικος Χρυσόγελος


Διαβούλευση ΠΔ "Καταγραφή των μικρών νησιωτικών υγροτόπων της χώρας" | Έως 01/06



Στις 6 Ιουνίου 2011 3:16 μ.μ., ο χρήστης FRANJESKO KALLIS <franky_kal@yahoo.gr> έγραψε:


ΚΑΙ ΟΜΩΣ.....
Εγώ φρόνισα να το διαδόσω σε φορείς και ιδιώτες (Σ.Ε.Δ.Α. - ΝΙΚΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΛΕΞ. ΜΑΒΗΣ - ΟΛΓΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ - Περιβαλ. Ομαδες Σχολείων ΚΟΡΘΙΟΥ - ΧΩΡΑΣ κ.αλ.) που έχουν ενδιαφέρον και εμπλοκή μετο θέμα των Υγροτόπων - στην ΑΝΔΡΟ - αν και ομολογώ ότι δεν έχω λάβει - μέχρι σήμερα - καμμία σχετική ανταπόκριση και έτσι ΔΥΣΤΥΧΩΣ αρκούμαι απλά να καταγράψω μερικούς που γνωρίζω κατ' ιδίαν :
 
1/ Φυσική λίμνη και καλαμιώνας , ως απόληξη του Μεγάλου Ποταμού (που διασχίζει την κοιλάδα από ΠΙΤΡΟΦΟ - ΛΕΙΒΑΔΙΑ και καταλήγει στην παραλία ΠΑΡΑΠΟΡΤΙ της Χώρας) - ενδημούν πάπιες, κύκνοι και χελώνες, μικρά ψάρια
2/ Φυσική λίμνη και υδρόβια περιβλάστηση στην παραλία ΓΥΑΛΙΑ, ως απόληξη ποταμού/ ρέμματος που εκκινεί από την πηγή της Πυθάρας και τροφοδοτείται και από τα έγκατα-υδροφόρο ορίζοντα των ΑΠΟΙΚΙΩΝ (αναβλύζουν πολλές πηγές, τουλάχιστον δε μία που εκμεταλλεύεται η Μονάδα Εμφιάλωσης "ΣΑΡΙΖΑ")
3/ Φυσική - καρστική λίμνη στην αρχή του προηγούμενου ρέμματος - τις αναβλύζουσες πηγές στην θέση ΠΥΘΑΡΑ της Κοινότητας των Αποικίων
4/ Σημαντικό ρέμμα/ ποταμός που ξεκινά από τις πηγές στην θέση Ζένιο του όρους Κουβάρα (άνω του χωριού ΒΟΥΡΚΩΤΗ) και διασχίζοντας την κοιλάδα καταλήγει να δημιουργήσει εύφορη - κατάφυτη ζώνη μήκους 5-6 χλμ. με κατάληξη και λιμνώδη σχηματισμό στις απαρχές της παραλίας ΑΧΛΑ (ομώνυμου όρμου)
5/ Έντονης κλίσης ρέμμα / υδατορροή στην θέση ΔΙΠΟΤΑΜΑΤΑ της Κοινότητας ΣΥΝΕΤΙΟΥ με πηγές στην θέση Τσιροβλίδι και αξιοποιημένο ως "νεροτριβές" και "υδρόμυλοι" - ανακαινισμένο και ενταγμένο σε χαρτογραφημένη Πεζοπορική Διαδρομή
6/ Παρόμοιες φυσικές υδατορροές/ ρέμματα που καταλήγουν σε βραχώδεις σχηματισμούς και απορρέουν στην θάλασσα απευθείας ή μέσα σε λιμνώδεις σχηματισμούς μέσα σε ανοικτές υπώρειες (σπηλιές) σε παραλίες όπως ΛΥΔΙ, ΒΙΤΑΛΙ, ΒΟΡΗ, ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ, ΛΕΥΚΑ, ΠΛΑΤΑΝΙΣΤΟΣ, ΠΛΑΤΑΝΟΣ, ΠΑΝΑΓΙΑ η ΘΕΟΤΟΚΟΣ, ΧΑΛΚΟΛΙΜΙΩΝΑΣ, ΜΙΚΡΑ ΠΕΖΑ, ΖΟΡΚΟΣ, ΑΓ. ΣΩΣΤΗΣ
7/ Φυσικές λιμνώδεις διαμορφώσεις γύρω από πηγές - αναβλύζοντα σημεία του υπερ-πλούσιου Υδροφόρου Ορίζοντα, σε υψηλά ορεινά / ημιορεινά σημεία των χωριών ΠΙΤΡΟΦΟΣ ("Φλέα") , ΣΤΡΑΠΟΥΡΓΙΕΣ ("Μύλοι" και "Εβρουσιές"), ΜΕΝΗΤΕΣ ("Πηγές Λεόντων"), ΚΑΤΑΚΟΙΛΟΣ και ΑΡΝΗ ("Ρέμματα"),
8/ Το επισημασμένο και καταγραμμένο απο την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία, υπόγειο Σπήλαιο "Φόρος" έξω από το χωριό ΑΛΑΔΙΝΟΥ, με τμήματα  
 
 
 
ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗΣ – Αρχιτέκτων Μηχανικός / ειδικ. Βιοκλιματικός Σχεδιασμός κτιρίων & Εφαρμογές Α.Π.Ε. -  Μέλος των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ και του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ στο ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

--- Στις Παρ., 03/06/11, ο/η nikos Chrys <nikoschry@gmail.com> έγραψε:

Από: nikos Chrys <nikoschry@gmail.com>
Θέμα: Re: Διαβούλευση ΠΔ "Καταγραφή των μικρών νησιωτικών υγροτόπων της χώρας" | Έως 01/06
Προς: ecoanemos@googlegroups.com
Ημερομηνία: Παρασκευή, 3 Ιούνιος 2011, 17:11



Στις 3 Ιουνίου 2011 5:10 μ.μ., ο χρήστης nikos Chrys <nikoschry@gmail.com> έγραψε:
Χριστίνα πολύ χρήσιμες οι επισημάνσεις σου. Δεν προλαβαίνουμε να μπούμε στην ηλεκτρονική διαβούλευση που τέλειωσε 1/6. Γενικά ίσως ειαι καλό σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις να μπαίνει κάποιος και ατομικά και να καταθέτει τις παρατηρήσεις του ώστε να υπάρουν.
Χριστίνα μπορείς σε συνεργασία - και με όποιον άλλον μπορεί να βοηθήσει - να ετοιμάσεις ένα σχέδιο ΔΤ για το θέμα ως ΟΑ επισημαίνοντας ότι η διαβούλευση για ένα τόσο σοβαρό θέμα ήταν διάρκειας 6 ημερών, ότι ούτε καν συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο που καταλήγει να έχει διακοσμητικό ρόλο όταν ακόμα και για αυτό το θέμα που αφορά κυρίως μια περιφέρεια σαν το Ν Αιγαίο δεν έχει ενημερωθεί καν το ΠΣ και να θέτεις κάποια θέματα πολιτικής όπως τα έχεις σημειώσει (στο συνημμένο με μπλε χρώμα). Πρέπει όμως αν γίνει και μια συνολική αποτίμησή του. Αν μπορεί και κάποιος άλλος ας μπει στην ενότητα αυτή του ιστότοπου του ΥΠΕΚΑ να δει τυχόν σχόλια φορέων για να τα πάρουμε υπόψη. Μπορεί να ζητήσουμε βοήθεια και από άτομα των ΟΠ με σχετική εμπειρία αλλά και εκτός ΟΠ αλλά και να ρωτήσουμε τις απόψεις των ΜΚΟ για να καταθέσουμε ερώτηση προς τον Περιφερειάρχη

Νίκος Χρυσόγελος

Στις 2 Ιουνίου 2011 8:12 π.μ., ο χρήστης Christina Efthimiatou <polycand@hotmail.com> έγραψε:

Τα σχόλια μου σχετικά με το ΠΔ ελπίζω να προλαβαίνουμε για μια ανακοίνωση.
 
Το θέμα με την αποσιώπηση υγροτόπων είναι τεράστιο! Η Νάξος κραυγαλέα περίπτωση


Χριστίνα Ευθυμιάτου
Τηλ 6941 52 72 55



 

Date: Thu, 26 May 2011 20:30:27 +0300
Subject: Διαβούλευση ΠΔ "Καταγραφή των μικρών νησιωτικών υγροτόπων της χώρας" | Έως 01/06
From: nikoschry@gmail.com
To: ecoanemos@googlegroups.com

να ετοιμάσουμε μια δική μας έκθεση με βάσγ το ΠΔ?
Νικος

 
Θέμα: Διαβούλευση ΠΔ "Καταγραφή των μικρών νησιωτικών υγροτόπων της χώρας" | Έως 01/06
Προς: dasoponos@gmail.com


Δεν εμφανίζεται σωστά το μήνυμα ; Δείτε το εδώ.
Ανοικτή Διακυβέρνηση
Δημόσια Διαβούλευση Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Καταγραφή των μικρών νησιωτικών υγροτόπων της χώρας και καθορισμός μέτρων για την προστασία και διατήρησή τους»

Σκοπός του υπο διαβούλευσης διατάγματος είναι: (α) Η καταγραφή και οριοθέτηση των μικρών νησιωτικών υγροτόπων της χώρας και η διατήρηση και προστασία τους, ως ενδιαιτήματα και οικοσυστήματα μεγάλης σημασίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, και την προστασία και διαχείριση των υδάτων και (β) ο καθορισμός των αναγκαίων μέτρων οριζόντιου χαρακτήρα και των διαδικασιών, ώστε να καθίσταται αποτελεσματική η προστασία των μικρών νησιωτικών υγροτόπων, η διατήρηση του οικολογικού τους χαρακτήρα, των αξιών - λειτουργιών τους, των υπηρεσιών και των αγαθών τους.

Οι ελληνικοί υγρότοποι, έχουν μειωθεί σημαντικά εξαιτίας της μετατροπής τους σε άλλες χρήσεις γης, καθώς και της μη ορθολογικής χρήσης των υδατικών πόρων. Επιπλέον, η καταστροφή πλήθους δασικών εκτάσεων, η ρύπανση των νερών από τη χημική γεωργία και τα αστικά και βιομηχανικά λύματα, καθώς και η υπεραλίευση, οδήγησε σε περαιτέρω υποβάθμιση και μείωση των υγροτοπικών οικοσυστημάτων. Όσον αφορά στους μεγάλους υγροτόπους της χώρας έχει γίνει η καταγραφή των ορίων τους και έχουν καθοριστεί μέτρα για την διαχείριση και διατήρησή τους, τα οποία, βέβαια, θα πρέπει να εφαρμόζονται αποτελεσματικά και να επανεξετάζονται,  ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες για τη «συνετή χρήση» των υγροτόπων. Δυστυχώς δεν ισχύει μέχρι σήμερα το ίδιο και για τους μικρούς υγροτόπους της χώρας, οι οποίοι είναι πολλοί και διάσπαρτοι σε όλη την επικράτεια και παρά το γεγονός ότι αποτελούν πολύ σημαντικά οικοσυστήματα για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.

Διαβάστε τη διαβούλευση εδώ: http://www.opengov.gr/minenv/?p=1838 . Καταληκτική ημερομηνία είναι η 1η Ιουνίου 2011.
Διαδώστε αυτό το email

Με ένα Like Διαβούλευση ΠΔ "Καταγραφή των μικρών νησιωτικών υγροτόπων της χώρας" | Έως 01/06 on Facebook
Με ένα
Με email σε έναν φίλο



Δείτε το OpenGov

Στο Facebook
Στο Twitter
Στο Blip.Tv
Λαμβάνετε αυτό το email διότι έχετε εγγραφεί στη λίστα ενημέρωσης για την ανοικτή δημόσια διαβούλευση εδώ: http://www.opengov.gr/home/?page_id=99

Αλλάξτε προτιμήσεις για την ενημέρωσή σας | Αφαιρέστε το email σας dasoponos@gmail.com  από τη λίστα.


_______________________________________________
Notioaigaio mailing list
Notioaigaio@ecogreens.gr
http://electra.ecogreens.gr/mailman/listinfo/notioaigaio




--
Νικος Χρυσόγελος



--
Νικος Χρυσόγελος



--
Νικος Χρυσόγελος



--
Νικος Χρυσόγελος

Fw: [ΘO_Περιβάλλον:14872] Fw: Εκδήλωση για ανακύκλωση και κομποστοποίηση στην Άνδρο

Áðü:                                ANDRIATTICA Ltd.- FRANJESKO K. [fkall@tee.gr]

ÁðïóôïëÞ:                      25 февраля 2011 г. 12:26

Ðñïò:                              'Ãñáöåßï Ôýðïõ Ðáíáãéþôç ÑÞãá Õöõðïõñãïý Ïéêïíïìßáò ÐåñéöåñåéáêÞò ÁíÜðôõîçò & Áíôáãùíéóôéêüôçôáò.'; 'ÂÑÏÕÔÓÇÓ ÉÙÁÍÍÇÓ'; 'gantip@1730.syzefxis.gov.gr'

Êïéíïðïßçóç:                 'info@androsinfo.gr'; 'andriaki@hol.gr'; 'andriakipaper@hol.gr'; 'terzopoulou@kykladikonfos.gr'; 'info@koinignomi.gr'; 'newsletter@tvxs.gr'; 'planet@realnews.gr'; 'oiko@kathimerini.gr'; 'mpesstoklima@skai.gr'; 'perivallon@pegasus.gr'; ×Üñçò ÐåñôÝóçò

ÈÝìá:                              FW: ÃÉÁ ÄÉÁ×ÅÉÑÉÓÇ Á.Ó.Á. ÄÇÌÏÕ ÁÍÄÑÏÕ

ÓõíçììÝíá:                    OP-DT_Aporrimmata-epafes_090211.doc; Re {eg_autodioik} ÊÅÑÁÔÅÁ - ÏÉÊÏÐÏËÉÓ-ðñïôáóç Äéá÷åéñéóçò ìå Êïìðïóôïðïéçóç.h; Âéþóéìç Äéá÷åßñéóç ÁðïññéììÜôùí.pps; Re Ãßíåôáé çëåêôñïíéêÞ ôá÷õäñüìçóç Öèçíü êáýóéìï áðü ôá... óêïõðßäéá! Ð.htm; Ï.Ð.-ÈÏ.Áðïññéìì.-Ðñáêôéêï óõíïðôéêï_ 16-2-11.doc; ÙöÝëç ïëïêëçñùìÝíçò äéá÷åßñéóçò_BIO-TEV.mht (292 KB); [ÈO_ÐåñéâÜëëïí13484] Re {eg_autodioik} Fwd EEAA ÌåãÜëï ðáé÷íßäé óå âÜñïò ... (105 KB); {eg_autodioik} Ç óùóôÞ Áíáêýêëùóç ðåôõ÷áßíåôáé ìå îå÷ùñéóôïýò êÜäïõò..htm; ENVICARE - ÎÏιέρÏμα για Ïο σύσÏημα SPEEDBALLER-σÏÏ... (49,9 KB)

 

 


Áðü: FRANJESKO KALLIS <franky_kal@yahoo.gr>
ÈÝìá: ÃÉÁ ÄÉÁ×ÅÉÑÉÓÇ Á.Ó.Á. ÄÇÌÏÕ ÁÍÄÑÏÕ
Ðñïò: geokonto1@otenet.gr, geokonto@otenet.gr, "diatomi@diatomi.gr" <diatomi@diatomi.gr>, jpattas1@otenet.gr
Êïéí.: dimos@andros.gr, press@andros.gr
Çìåñïìçíßá: ÐÝìðôç, 24 ÖåâñïõÜñéïò 2011, 18:02

ößëå Ãéþñãï, ÃéÜííç êáé ÄçìÞôñç, êýñéå ÄÞìáñ÷å ¢íäñïõ - ÃéÜííç ÃëõíÝ

 

Äõóôõ÷þò - áí êáé åãþ èÝëçóá íá äéåñåõíÞóù ôçí Ôå÷íéêÞ Ëýóç ôçò SOUKOS S.A. - ìåôÜ êáé áðü åíôáôéêÞ äéáâïýëåõóç óôïí ÷þñï ôùí ÏÉÊÏËÏÃÙÍ ÐÑÁÓÉÍÙÍ áëëá´êáé ôùí Ï.Ô.Á. ðïõ Þäç åðéäåß÷èçêå ôï Óýóôçìá, ðñïÝêõøáí éäéáßôåñá áñíçôéêÜ - áðïãïçôåõôéêÜ óôïé÷åßá. ÓõãêåêñéììÝíá óïõ åðéóõíÜðôù ¸êèåóç Äïêéìáóô. Ëåéôïõñãßáò ôïõ ðïõ Ýãéíå áðü ôçí  Ôå÷íéêÞ Õðçñåóßá ôïõ ÄÞìïõ ÊáëáìÜôáò, êáé ïõóéáóôéêÜ ôï áðïññßðôåé ùò " ÐñïâëçìáôéêÞò Ëåéôïõñãéêüôçôáò" - "ÅõðáèÝò óå âëÜâåò" - "Áíôéïéêïíïìéêü"

 

ÖÑÁÍÔÆÅÓÊÏÓ ÊÁËËÉÂÑÏÕÓÇÓ – Áñ÷éôÝêôùí Ìç÷áíéêüò Å.Ì.Ð./ åéäéê. Âéïêëéìáôéêüò Ó÷åäéáóìüò Êôéñßùí & Åöáñìïãþí Á.Ð.Å.

-       ÌÝëïò ôùí ÏÉÊÏËÏÃÙÍ ÐÑÁÓÉÍÙÍ & ÏÉÊÏËÏÃÉÊÏÕ ÁÍÅÌÏÕ óôï ÍÏÔÉÏ ÁÉÃÁÉÏ

-        

-        

-        

-        

-        

-      

--- Óôéò ÐÝì., 24/02/11, ï/ç Kontomarkos george <geokonto@otenet.gr> Ýãñáøå:


Áðü: Kontomarkos george <geokonto@otenet.gr>
ÈÝìá: ëõóç óïõêïò êáé áðï ôéò äõï ïøåéò
Ðñïò: "SPYROS POLEMIS" <jpattas1@otenet.gr>, "FRANJESKO KALLIS" <franky_kal@yahoo.gr>, diatomi@diatomi.gr
Çìåñïìçíßá: ÐÝìðôç, 24 ÖåâñïõÜñéïò 2011, 0:23

Åíäéáöåñïíôá ðïõ âñçêá ãéá ôçí ëõóç Óïõêïò ðïõ ðñïùèåé ï Äçìïò Áíäñïõ.

Åõ÷ïìáé íá ìçí áðïäåé÷èåé áíèñáêåò ï èçóáõñïò.

Öéëéêá

Êïíôïìáñêïò Ãéùñãïò

 

Áðü:                                Karagianni Olga [o.karagianni@chios.aegean.gr]

ÁðïóôïëÞ:                      8 июня 2011 г. 13:27

Ðñïò:                              Karagianni Olga

ÈÝìá:                              Ðñüóêëçóç óå åêäÞëùóç ãéá ôï æÞôçìá ôùí áðïññéììÜôùí óôçí ¢íäñï-áðü Á.Ð.Ë.Á. & ÊéíçìáôïãñáöéêÞ ËÝó÷ç ¢íäñïõ

 

 

 



--- Στις Πέμ., 23/06/11, ο/η FRANJESKO KALLIS <franky_kal@yahoo.gr> έγραψε:

Από: FRANJESKO KALLIS <franky_kal@yahoo.gr>
Θέμα: [ΘO_Περιβάλλον:14872] Fw: Εκδήλωση για ανακύκλωση και κομποστοποίηση στην Άνδρο
Προς: "ecoanemos" <ecoanemos@gmail.com>, "ECO-GREENS / ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ" <notioaigaio@ecogreens.gr>, "nikos Chrys" <nikoschry@gmail.com>, "ΝΙΚΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ" <nikos@prytaneion.gr>, "Nikos Mantzaris" <nmantzaris@gmail.com>, "vasso" <dasoponos@gmail.com>, "ΣΤΕΛΙΟΣ ΕΥΡΙΠΩΤΗΣ" <evripi@gmail.com>, "Θ.Ο. ΔΙΑΧ. ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ" <eg-waste@googlegroups.com>, "Θ.Ο. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ" <eg_environment@googlegroups.com>
Κοιν.: "ΟΛΓΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ" <o.karagianni@chios.aegean.gr>, "diatomi@diatomi.gr" <diatomi@diatomi.gr>, "Εφημεριδα ΑΝΔΡΙΑΚΗ" <andriaki@hol.gr>, "Εφημεριδα ΑΝΔΡΙΑΚΗ" <andriakipaper@hol.gr>, dbasantis@gmail.com, geokonto@otenet.gr, foundisconstas@gmail.com
Ημερομηνία: Πέμπτη, 23 Ιούνιος 2011, 14:57

Μετά την πολύ επιτυχημένη Εσπερίδα που διοργάνωσε η πρόσφατα συσταθείσα Κίνηση - Πρωτοβουλία Πολιτών της Άνδρου (ευαισθητοποιημένων και αγανακτισμένων με την τραγική παλινωδία της Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Άνδρου την περασμένη 30ετία - με ευθύνη των ΟΤΑ και λοιπών φορέων του Κράτους) ΑΝΔΡΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ (Α.Π.Λ.Α.) στο Δημοτικό Κινηματο-θέατρο στην Χώρα της Άνδρου - το απόγευμα της 15/6 (8:30 - 11:00 μ.μ.) και με δυναμική παρουσία 120 και πλεον συμπολιτών μας που ζωηρά συνέχισαν την συζήτηση μετά απο προβολή Βίντεο-Ντοκυμαντέρ για το Ζήτημα Α.Σ.Α. - ΧΑΔΑ της ΜΥΚΟΝΟΥ και την Ανακύκλωση στην ΣΥΡΟ (ποσοστό - ρεκόρ 60+ %), και στην οποία παραβρέθηκα προσωπικά και απεύθυνα Συγχαρητήριο Χαιρετισμό ως μέλος του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ στο ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ και των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ , ακολουθεί το Σαββατοκύριακο που έρχεται η διοργάνωση απο τους ίδιους δειγματικής - εκπαιδευτικής επιδειξης Ανακύκλωσης+ Κομποστοποίησης με πιθανή συμμετοχή της ECOREC και του κου Φ. Κυρκίτσου. Νομίζω τους αξίζουν Συγχαρητήρια - και γιατί όχι Υποστήριξη ή και Αναβάθμιση σε ΜΚΟ - Τοπική Μη Κερδοσκοπική Εταιρείας με αντικείμενο την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων & Αποβλήτων του νησιού (το πρότεινε ήδη ο Ν. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ κατα την κοινή σύσκεψη που είχαμε κατα την επίσκεψη του στην Άνδρο, το πρωΐ της 11/6, και εγώ έχω ήδη επεξεργαστεί σχετικό Καταστατικό / βλ. συνημ.) ώστε να ενταχθεί πιθανά και στο Επιχ. Πρόγραμμα "ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ" (Αξονας 7) στην Περιφ. Νοτίου Αιγαίου για την πρόσληψη -απασχόληση στις Δράσεις αυτής ανέργων και λοιπών ατόμων με ειδικά προβλήματα.
 
ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗΣ - Αρχιτέκτων Μηχανικός / ειδικ. Βιοκλιματικός Σχεδιασμός κτιρίων & Εφαρμογών Α.Π.Ε. / μέλος των Ο.Π. και του ΟΙΚΟΛ. ΑΝΕΜΟΥ στο ΝΟΤ. ΑΙΓΑΙΟ


Από: Karagianni Olga <o.karagianni@chios.aegean.gr>
Θέμα: Εκδήλωση για ανακύκλωση και κομποστοποίηση στην Άνδρο
Ημερομηνία: Τετάρτη, 22 Ιούνιος 2011, 14:44

Η  Α.Π.Λ.Α !-Ανδριακή Πρωτοβουλία για Λιγότερα Απορρίμματα (www.androslessgarbage.blogspot.com ), σας προσκαλεί σε 3 ενημερωτικές εκδηλώσεις για
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΣ ΑΠΌ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ (ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ)
Το Σαββατοκύριακο 25 & 26 Ιουνίου 2011, σε Γαύριο, Κόρθι & Χώρα.
Σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης θα πραγματοποιηθεί :
- ενδιαφέρουσα ενημέρωση για ζητήματα ανακύκλωσης &
- επίδειξη κατασκευής κομποστοποιητή (κατασκευάζω λίπασμα από σκουπίδια)
Αναλυτικότερα :
ΧΩΡΑ, Σάββατο 25 Ιουνίου στις 10.00' στο Δημοτικό Σχολείο Χώρας
ΚΟΡΘΙ, Σάββατο 25 Ιουνίου στις 18.00' στο Δημοτικό Σχολείο Κορθίου
ΓΑΥΡΙΟ, Κυριακή 26 Ιουνίου στις 17.30' στο Δημοτικό Σχολείο Γαυρίου    
 
ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ! - Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ ΕΊΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ- ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΓΝΩΣΤΟΥΣ & ΦΙΛΟΥΣ
 
 
 
 

--
Λάβατε αυτό το μήνυμα επειδή έχετε εγγραφεί στην ομάδα ΘΟ_ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ των Ομάδων Google.
Για να αναρτήσετε κάτι σε αυτήν την ομάδα, αποστείλετε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση eg_environment@googlegroups.com.
Για να καταργήσετε την εγγραφή σας από αυτήν την ομάδα, στείλτε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση eg_environment+unsubscribe@googlegroups.com.
Για περισσότερες επιλογές, επισκεφθείτε αυτήν την ομάδα στη διεύθυνση http://groups.google.com/group/eg_environment?hl=el.