Δευτέρα, Μαΐου 12, 2008

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝ. ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ+ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ+ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ (Συνέδριο ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ + ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ + ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ)
 
συγγραφή - επιμέλεια ΦΡΑΝΤΖ. ΣΤ. ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗΣ
Αρχιτέκτων μηχαν. Ε.Μ.Π. - μέλος Τ.Ε.Ε. / Σ.Α.Δ.Α.Σ. / Ε.Κ.Κ.Ε.
ειδικ. :  Βιοκλιματικός σχεδιασμός & εφαρμογές Α.Π.Ε. στα κτίρια
 
   Ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 14 Απριλίου 2008 το Διεθνές Αρχιτεκτονικό Συνέδριο της U.I.A.-A.R.E.S. (Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων - Πρόγραμμα εργασίας : "Αρχιτεκτονική και Α.Π.Ε.") σε συνεργασία με το Ελληνικό της τμήμα - αλλά και τους διοργανωτές της ECOWEEK (: Εβδομάδα Οικολογικού Προβληματισμού) - με μιά θαυμάσια εκδρομή στην Αίγινα, συνδυασμένη με επίσκεψη σε υλοποιημένα παραδείγματα Βιοκλιματικών - Οικολογικά και Ενεργειακά κατάλληλα σχεδιασμένων κατοικιών στο νησί της Αφαίας.  
   Στο τριήμερο των εργασιών (10-13 Απριλίου), ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και με την συμμετοχή άνω των 150 συνέδρων από χώρες της Υφηλίου, επαγγελματίες του χώρου της Οικοδομής και των Κατασκευών εν γένει ( Αρχιτεκτόνων - Μηχανικών άλλων ειδικοτήτων - Περιβαλλοντολόγων - Αντιπροσώπων εταιρειών υλικών και συστημάτων και άλλων),οι εργασίες (προβολές- διαλέξεις - συζητήσεις - ανταλλαγές εμπειριών) σε αίθουσες του Ζαππείου αλλά και σε άλλους χώρους προβολής όπως στο αμφιθέατρο της Αμερικάνικης Ένωσης και σε αυτό του Πολυχώρου "Αθηναίδας". Επίσης συνδυάστηκε με επισκέψεις σε κτίρια της Αθήνας που έχουν σχεδιαστεί ως Βιοκλιματικά, με γνώμονα την Εξοικονόμηση Ενέργειας αλλά και την ολοκληρωμένη Αρχιτεκτονική μορφολογία, όπως επίσης με επισκέψεις των ξένων ιδιαίτερα συνέδρων στο Νέο Μουσείο των γλυπτών της Ακρόπολης αλλά και στους χώρους της Έκθεσης EVERGYRES 2008 (υλικά και επιχειρήσεις των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) που τις ίδιες ημέρες διοργανώνονταν στους χώρους του Ανατολικού Αερολιμένα Αθήνας.
    Ο προβληματισμός που έχει από καιρό ξεκινήσει τόσο από την ίδια την Κοινωνία αλλά και από τους κλάδους των επιστημόνων και τεχνικών, σχετικά με την αλληλεπίδραση της Εντατικοποιημένης Ανάπτυξης και των αποτελεσμάτων που αυτή επιφέρει στο Περιβάλλον της Υφηλίου αλλά επηρεάζει δραματικά και την Κλιματική Αλλαγή που έχει ήδη δώσει τραγικά παραδείγματα απροσδόκητων βλαβών και ακραίων μετεωρολογικών και άλλων φυσικών φαινομένων (υπερθέρμανση - πλημμύρες μεγάλης κλίμακας (όπως της Ν. Ορλεάνης) - ερημοποίηση - λιώσιμο των πάγων και μετακίνηση των Παγετώνων και άλλα), έχει φθάσει να δώσει ήδη και παραδείγματα ισχυρών και με την εμπλοκή επωνύμων προσώπων καταγγελτικών ταινιών. Μετά λοιπόν την ταινία "Μιά Ενοχλητική Αλήθεια" του Al Gore, προβλήθηκαν στην διάρκεια του συνεδρίου η "11η Ώρα" - με τον Leonardo di Caprio - και η ταινία- πρώτη παρουσίαση : "Last Call for Planet Earth - 12 Architects discussion" του Άγγλου σκηνοθέτη Jacques Allard . Με έμπνευση αυτές αλλά και ήδη διαμορφωμένες πρακτικές σττην Αρχιτεκτονική και τις Κατασκευές, αντάλλαξαν οι σύνεδροι εμπειρίες και ενημέρωση, στο τέλος δε κλήθηκαν να ορίσουν ο καθένας προσωπικά αλλά και στο σύνολο της επαγγεματικής τους δραστηριότητας αλλά και επαφής με τους συναδέλωφους και το κοινωνικό σύνολο, συγκεκριμμένες δεσμεύσεις - στόχους που θα εφαρμόσουν από εδώ και πέρα και  θα συνάδουν σε αυτό που ορίζουμε Διατηρήσιμη - Βιώσιμη Ανάπτυξη (Sustainable Development) με σεβασμό στο Περιβάλλον και συνειδητή επιλογή των τεχνικών και του σχεδιασμού για την Εξοικονόμηση Ενέργειας και ταυτόχρονο περιορισμό των ορυκτών - καυσίμων  και των ανάλογων Αερίων και Υγρών Ρύπων.
   Η Γή δεν μπορεί πλέον να περιμένει και σε οποιαδήποτε περίπτωση αυτή που παραλάβαμε δεν θα είναι ποτέ ή ίδια με αυτή που θα παραδόσουμε στις επόμενες γενεές, δεν έχουμε όμως το δικαίωμα να αποστερούμε αυτό το αγαθό από κανέναν !!!  

Πέμπτη, Μαΐου 08, 2008

Fw: ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΕ ΠΑΡΑΔ. ΞΕΝΩΝΑ στην ΑΝΔΡΟ

 
----- Original Message -----
To: agrenda@agronews.gr ; alavanos@syn.gr ; bechraki@cres.gr ; bigfish@protothema.gr ; protothema@protothema.gr ; Editor :KOKKINOS GATOS ; ekepek@panteion.gr ; g.anagnostopoulos@parliament.gr ; gapostolidis@pegasus.gr ; geo@enet.gr ; giannousi@pegasus.gr ; gvoulg@otenet.gr ; gtsaltas@panteion.gr ; "TA NEA" ; "ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ" - ΤΑ ΝΕΑ ; epsilon@enet.gr ; NGrilakis@ert.gr ; paper@pegasus.gr ; vimagazino@dolnet.gr ; xliagou@kathimerini.gr ; Γ. ΤΣΙΡΟΣ-αρχισυντ. "Κ" ; ΕΘΝΟΣ/ Πολιτιστικά - ΑΓΓ. ΚΩΤΤΗ ; ΕΛ. ΤΥΠΟΣ - ΕΛ. ΚΟΛΟΒΟΥ ; mkottakis@e-tipos.com ; ΕΛ.ΤΥΠΟΣ - ΜΙΚΑ ΚΟΝΤΟΡΟΥΣΗ ; review@e-tipos.com ; ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ-Γ. ΚΙΟΥΣΗΣ ; ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ - ΚΙΜΠΙ ; Κ. ΤΣΙΧΛΙΑΣ- δ/ντης συντ. "Κ" ; ΟΙΚΟ -
Sent: Sunday, April 27, 2008 4:29 PM
Subject: ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΕ ΠΑΡΑΔ. ΞΕΝΩΝΑ στην ΑΝΔΡΟ


 
Μια ξεχωριστή Πρόταση, ενός αξέχαστου Σαββατοκύριακου ή μιας οργανωμένης ολιγοήμερης ή περιήγησης στο υπέροχο νησί της Άνδρου, το πιό κοντινό της Αθήνα Κυκλαδονήσι - με τον χαρακτηριστική υψηλού επιπέδου τρόπο διαβίωσης που οι ναυτικοί και εφολιστές που ζούν ή προέρχονται από αυτό, έχουν διαμορφώσει σε βάθος χρόνου - είναι η διαμονή σας σε ένα από τα 10 δωμάτια (εξοπλισμένα στην εντέλεια με όλες τις σύγχρονες ανέσεις) του Παραδοσιακού Ξενοδοχείου "Νίκη" Α' κατ.
Ανακαινίζοντας ένα  σημαντικό νεοκλασσικό δύοροφο κτίριο - επάνω στον κεντρικό πεζόδρομο της Χώρας / Άνδρου (που ονομάζεται και "Αγορά"), και εξοπλίζοντας το στην εντέλεια, με το σκεπτικό των παραδοσιακών αρχοντικών κατοικιών των επωνύμων και παλαιών οικογενειών ( σε σχεδιασμό του Ανδριώτη Αρχιτέκτονα Φραντζέσκου Καλλιβρούση ), το έχουν μετατρέψει σε ένα σύχγρονο ατμοσφαιρικό μικρό οικογενειακό ξενοδοχείο που διευθύνει η Σοφία Βαλμά με την οικογένεια της.Στο ισόγειο, μια ευρύχωρη αίθουσα υποδοχής με γωνιά σαλονιού- τηλεόρασης και χώρο με τραπεζοκαθίσματα για το πρωϊνό αλλά και ως χώρος αναψυχής ανοικτός στο κοινό όπες τις ώρες, συνδυάζεται με την άνετη σκεπασμένη αυλή - βεράντα με την υπέροχη θέα του λιμναιού της Χώρας και του ανοικτού Ανατολικού Αιγαίου , σε έναν ενιαίο χώρο αναψυχής και εστίασης με ονομασία "NAVY STORY" ("Ναυτική Ιστορία") διακοσμημένο με παλιά μοντέλα καραβιών, και άλλα χρηστικά ναυτικά ενθυμήματα.Σημειώνουμε εδώ στην ιστορική πορεία του κτιρίου, ότι εδώ είχε φιλοξενηθεί ο Γεώργιος Α. Παπανδρέου, την περίοδο που είχε εξοριστεί από τα μεταπολεμικά καθεστώτα ακριβώς στο νησί της Άνδρου, όπως μας ενημερώνει και με πινακίδα η Εταιρεία Ανδρίων Επιστημόνων.
Με βάση το οικογενειακό αυτό ξενοδοχείο, μπορείτε να επισκεφθείτε τόσο τα ακριβώς διπλανά Μουσεία του Ιδρύματος Βασ. & Ελίζας Γουλανδρή - το Αρχαιολογικό, το Μοντέρνας Τέχνης και την Πινακοθήκη ( απο Ιούλιο έως τέλη Σεπτέμβρη)- καθώς και την περιοδική καλοκαιρινή έκθεση Ελλήνων Καλλιτεχνών στο Ίδρυμα Κυδωνιέως, ή της Καιρείου Βιβλιοθήκης. Μετά τις περιπατητικές εξεπευνήσεις της Χώρας - του παραδοσιακού οικισμού που κτισμένος επάνω σε μιά βραχώδη γλώσσα γής, εισέρχεται στην θάλασσα, καταλήγοντας σε μιά ευρύτατη πλατεία - του Αφανή Ναύτη ( αφιερωμένη σε όλους τους κατά καιρούς χαμένους-πνιγμένους ναυτικούς), και με μιά πέτρινη τοξωτή γέφυρα επικοινωνεί με το απέναντι βραχονησάκι όπου δεσπόζουν τα διατηρούμενα ερείπια του συγκροτήματος του Κάστρου - του οχυρωμένου διοικητηρίου και οικίας του εκπροσώπου του Δόγη της Βενετίας, που στο μεγαλύτερο μέρος της Βυζαντινής και μετά την Άλωση κυριαρχίας των Ενετών στο νησί έχει αφήσει πολλά κοινωνικά και πολιτιστικά σημάδια στον τόπο (όπως και σε  άλλα Κυκλαδονήσια σημαντικού χαρακτήρα, και μάλιστα με την εξαιρετική γεωστρατηγική θέση πάνω στις θαλάσσιες γραμμές-πλόες της εποχής  (ελέγχει όλο το Μέσο - Ανατολικό Αιγαίο, το πέρασμα-Στενό του Κάβο Ντ' Όρο- έως την απέναντι Χίο).
Σύγχρονοι δρόμοι οδηγούν σε πλήθος παραλιών και παραδοσιακών οικισμών (άνω των 24, οι περισσότεροι σε Κυκλαδονήσι λόγω της μεγάλης έκτασης και της διασποράς τα παλαιότερα χρόνια, επάνω στις απήκρημνες πλαγιές - κύρια για την προστασία από τους περιπλανόμενους Πειρατές). Διαθέτοντας τρείς κύριους ορεινούς όγκους εγκάρσια (από Βορειοδυτικά προς Νοτιοανατολικά), δημιουργούνται πλήθος μικρών και μεγάλων κοιλάδων που διευκολύνουν τις αποστραγγίσεις των βρόχινων και πηγαίων υδατορροών (μοναδικός αριθμός - άνω των 100 καταγραμμένων - πηγών το καθιστούν το μόνο φυσικά αυτάρκες και αρδευόμενο Κυκλαδονήσι), εύφορων και με οργιώδη φυσική χλωρίδα, μέρος δε των πεδινών εκτάσεων συνιστά πλούτο μικρομεσαίων γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Παράλληλα δημιουργεί και αξιόλογο αριθμό περιπατητικών διαδρομών και ορειβατικού - οικολογικού ενδιαφέροντος (υπάρχει αριθμός διαδρομών με ειδική σήμανση και καταγραφή τους σε ειδικό χάρτη, προϊόν συνεργασίας της Νομαρχ. Αυτοδιοίκησης και ιδιωτών). Εκείνο που ίσως είναι ελάχιστα γνωστό είναι ότι τα νερά της Άνδρου, απο δεκαετίες ευφραίνουν και δροσίζουν τους Έλληνες, καθώς η πηγή Σάριζα στο χωριό των Αποικίων καθώς και νεώτερες (όπως η "Λεζίνα"), εμφιαλώνονται σε σύγχρονο εργοστάσιο με όλες τις προδιαγραφές υγιεινής, ενώ επίσης η σύσταση του νερού είναι μεταλλική - χημικά αναλυμμένη και με ιαματικές ιδιότητες ιδιάιτερα σε λιθιάσεις πεπτικού και άλλες σχετικές ασθένειες, και προωθούνται καθημερινά στο εμπόριο.
Περιμένουμε να σας υποδεχθούμε, να σας προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας και να σας γνωρίσουμε έναν διαφορετικό, πιό ανέμελο και σε αργούς - πιό ανθρωποκεντρικούς ρυθμούς και κοινωνικές αξίες, τρόπο ζωής όπως αυτός των Ανδριώτικων Οικογενειών.
 
για πληροφορίες και κρατήσεις :22820 - 29155 / 6977-288921 (ΣΟΦΙΑ ΒΑΛΜΑ)
                                                    6970-950642 / 210-9223287 (ΦΡΑΝΤΖ. ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗ) - e-mail : franky_kal@yahoo.gr
                                                                                                                                                            andriattica_rea@yahoo.gr
  και σε όλα τα τουριστικά γραφεία Άνδρου και Ραφήνας - Αθήνας