Τρίτη, Ιουλίου 16, 2013

Compost & Recycling Newsletter #9 Ιούλιος 2013

 

logo-copy-2
Compost & Recycling Newsletter #9 - Ιούλιος 2013

Η Αττική να μη γίνει χωματερή όλης της Ελλάδας

Πρόταση των Οικολογικών Οργανώσεων για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση επιτρέπει στους δήμους Τρίπολης και Ερμιονίδας τη μεταφορά απορριμμάτων στο χώρο της Φυλής στην Αττική. Η απόφαση αυτή αναφέρεται σαν «προσωρινή» και φυσικά ανοίγει το δρόμο για ανάλογη μεταφορά σύμμεικτων απορριμμάτων από διάφορα μέρη της χώρας στη Φυλή ή αλλού. Έτσι επιλέγεται ως λύση η γεωγραφική μεταφορά του προβλήματος και όχι η αντιμετώπισή του. Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και η Greenpeace προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις με χαμηλότερο κόστος για τους δημότες και με σημαντικά συγκριτικά οφέλη για το περιβάλλον. Τι λέτε κύριοι αρμόδιοι υπουργοί και περιφερειάρχες;

Διαβάστε περισσότερα

 

«ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ»

Την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013, στην Αθήνα, παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ «ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ». Δημιουργός του ντοκιμαντέρ και συντονιστής στη συζήτηση που ακολούθησε μετά την προβολή ήταν ο Άρης Χατζηστεφάνου. Το ντοκιμαντέρ ήταν μία παραγωγή χρηματοδοτούμενη από την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. Παρευρέθησαν εκπρόσωποι της εταιρείας παραγωγής εκπρόσωποι διαφόρων φορέων, ΟΤΑ καθώς και επιστήμονες. Το ντοκιμαντέρ μπορείτε να το δείτε εδώ. Ανάμεσά τους ο Φίλιππος Κυρκίτσος, πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης. Παρατίθεται η τοποθέτηση του κυρίου Κυρκίτσου.

«Νομίζω ότι το ντοκιμαντέρ αυτό πραγματικά μπορεί να συμβάλει στο να ξεδιαλυθούν διάφορα πράγματα στα οποία υπάρχει παρανόηση και νομίζω ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος για να καταλήξουμε σε αυτά που πρέπει να καταλήξουμε. Στα αυτονόητα, όπως λέμε εμείς.

Tο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει μια πολύ μεγάλη ιστορία στην Αττική. Υπάρχει πάνω από 30 χρόνια. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μακροπρόθεσμες λύσεις, που να είναι αποδεκτές από την κοινωνία και περιβαλλοντικά και οικονομικά. Δυστυχώς, κυριαρχούν συγκεκριμένα συμφέροντα τα οποία επιδιώκουν τις ακριβότερες κάθε φορά λύσεις και όχι αυτές τις οποίες ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση προβάλει σαν βέλτιστες λύσεις. Δηλαδή από την πρόληψη, στην επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και μετά μπορούμε να δούμε εάν χρειαζόμαστε εργοστάσια επεξεργασίας και τι είδους θα είναι αυτά τα εργοστάσια.

 

Ανοιχτή Επιστολή του ΣΕΚ προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ

Ο ΣΕΚ με επιστολή προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ από το Φεβρουάριο του 2013, με δημοσιεύματα σε περιοδικά και με Δελτία Τύπου αποκάλυψε τα νέα αδιέξοδα που δημιουργούνται με την επιλογή της ηλιακής ξήρανσης – εύηχο μόνο – της ιλύος των βιολογικών καθαρισμών. Τα προβλήματα με την Ηλιακή Ξήρανση είναι σημαντικά.

Διαβάστε περισσότερα

 

Επανεκκινώντας την ανάπτυξη

17 συν 1 επίκαιρα συμπεράσματα σχετικά με την υλοποίηση ώριμων ενεργειακών επενδύσεων και έργων υποδομής στο Επενδυτικό Φόρουμ
Με καταγεγραμμένη συμμετοχή ρίπου 800 ανώτατων στελεχών τραπεζικών και χρηματοδοτικών ομίλων, επιχειρηματικών ομίλων από τον χώρο της ενέργειας, των κατασκευών, της διαχείρισης απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, όπως επίσης και εκπροσώπων κρατικών φορέων, υπουργείων και των ευρωπαϊκών αρχών, το επενδυτικό φόρουμ με θέμα: «ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΩΡΙΜΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΕ ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ» συνέβαλε στην εξαγωγή συγκεκριμένων συμπερασμάτων για νευραλγικά θέματα που απασχολούν την πραγματική οικονομία και τον επενδυτή.

Το επενδυτικό διήμερο, διοργανώθηκε στην Αθήνα (2 - 3 Απριλίου, ξενοδοχείο Divani Caravel), στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» με τη συμμετοχή και υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του INVEST IN GREECE, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Αραβοελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης και πολλών ακόμα επιχειρηματικών φορέων.

Διαβάστε περισσότερα

 

Αποτελεσματικότερη εναλλακτική διαχείριση βιολογικών αποβλήτων με μικρές μονάδες

Τελευταίος ομιλητής στο επενδυτικό φόρουμ με θέμα: «ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΩΡΙΜΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΕ ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ» ο κ. Φίλιππος Κυρκίτσος, Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, επιχειρώντας να κάνει έναν απολογισμό για τα 10 χρόνια της ανακύκλωσης στην Ελλάδα, αναγνώρισε κι αυτός ότι έχουν γίνει – κι έχουν επιτευχθεί – πολλά στο κομμάτι της ανακύκλωσης των συσκευασιών αλλά λίγα σε όλα τα άλλα πεδία της εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων.

Στην παρούσα φάση σχεδιάζεται να προκηρυχθούν τέσσερα μεγάλα έργα καύσης στην Αττική. Θα ήταν όμως προτιμότερο, επισήμανε, αντί για γιγάντια έργα θερμικής επεξεργασίας – που, συν τοις άλλοις, από τη στιγμή που ο όγκος των απορριμμάτων της Αττικής ένεκα της κρίσης μειώνεται, δε θα δουλεύουν στο 100% της δυναμικότητάς τους – να δώσουμε περαιτέρω ώθηση στην ανακύκλωση συσκευασιών και την κομποστοποίηση.

Διαβάστε περισσότερα

 

Ας Αλλάξουμε ΚΛΙΜΑ

Η Γεωργία Γραμματικού μαζί με τον Γιάννη Μηλιώκα, πήραν την πρωτοβουλία και έγραψαν ένα τραγούδι για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Λέγεται "Ας Αλλάξουμε ΚΛΙΜΑ".

Είναι ένα Δελτίο Ειδήσεων από το... μέλλον με φόντο την παραλία του... Χαλανδρίου, μύγες στο μέγεθος μπεκάτσας και ορχήστρες που -αναγκαστικά- παίζουν το κοντσέρτο του Βιβάλντι "οι 2 Εποχές"..
Δείτε το videoclip πατώντας εδώ.

 

Ζητούνται... αποτσίγαρα για ανακύκλωση

Μια αμερικανική εταιρεία απευθύνει έκκληση στους απανταχού καπνιστές να της στέλνουν τα «πειστήρια του εγκλήματος». Η TerraCycle δίνει μία δεύτερη ευκαιρία στα αποτσίγαρα, μετατρέποντάς τα σε λίπασμα ή ακόμη και βιομηχανικό πλαστικό.

Η ιδέα ανήκει στον επιχειρηματία Τομ Ζάκι, ο οποίος εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο Πρίνστον για να κυνηγήσει το όνειρό του, ιδρύοντας την TerraCycle με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ. Η εταιρεία «τρέχει» δεκάδες προγράμματα συλλογής και ανακύκλωσης πάσης φύσεως προϊόντων, από παπούτσια και σαγιονάρες μέχρι οδοντόβουρτσες και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Σε αυτά προστίθεται τώρα το Cigarette Waste Brigade (Ταξιαρχία Απορριμμάτων Τσιγάρων), στο πλαίσιο του οποίου θα συλλέγονται αποτσίγαρα, πακέτα καπνού, περιτυλίγματα, φίλτρα τσιγάρων, ακόμη και στάχτη.

Διαβάστε περισσότερα

 

Βιοδιασπώμενο πλαστικό από γρασίδι

Στόχος των επιστημόνων είναι η διοχέτευση στο χόρτο γονιδίων που θα επιταχύνουν την ανάπτυξή του και γονιδίων που θα το κάνουν να παράγει ένα συγκεκριμένο τύπο PHA.

Το Panicum virgatum είναι ένα είδος ψηλού χόρτου, το οποίο απαντάται ευρέως στη Βόρειο Αμερική. Επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν να το αξιοποιήσουν για την παραγωγή βιοδιασπώμενου – και μάλιστα φθηνού – πλαστικού.

Σχεδόν όλα τα πλαστικά που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά αναπτύσσονται από παράγωγα του πετρελαίου. Ερευνητές από την εταιρεία Metabolix με έδρα το Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, οι οποίοι προέρχονται από τους κόλπους του MIT, δημιούργησαν και πωλούν ήδη ένα βιοδιασπώμενο πολυμερές από βακτήρια που τρέφονται με σάκχαρα φυτών, τα οποία αναπτύσσονται σε ακριβούς αντιδραστήρες.

Διαβάστε περισσότερα

 

Βανκούβερ: Ο δρόμος προς τη βιωσιμότητα είναι... από πλαστικό

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να γίνει «η πιο πράσινη πόλη στον κόσμο» έως το 2020, το Βανκούβερ στον Καναδά, ανακοίνωσε ότι θα στρώσει τους δρόμους του με ανακυκλωμένο πλαστικό. Για την ακρίβεια, θα χρησιμοποιηθεί μία νέα διαδικασία, που επαναχρησιμοποιεί κοινά πλαστικά απορρίμματα από αυτά που καταλήγουν στους κάδους ανακύκλωσης, απαιτώντας επίσης λιγότερο καύσιμο.

Σε συνεργασία με την εταιρεία GreenMantra, με έδρα το Τορόντο, η δημοτική αρχή ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει ένα υλικό που μοιάζει με κοκκώδες κερί και το οποίο θα προστεθεί στο μείγμα ασφάλτου. Το υλικό αυτό θα επιτρέπει στην άσφαλτο να απλώνεται πιο εύκολα και σε πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία, περιορίζοντας το κόστος του καυσίμου που απαιτείται για τη θέρμανσή της, σύμφωνα με τον αρμόδιο αξιωματούχο.

Διαβάστε περισσότερα

 

Ο Άρχοντας της Ανακύκλωσης

«Ο Άρχοντας της Ανακύκλωσης» ονομάζεται το βίντεο που κέρδισε στο διαγωνισμό Trailer Trashed Film Festival στο Βανκούβερ του Καναδά του Recycling Council of British Columbia (RSBC), που διεξήχθη το 2011. Το Recycling Council of British Columbia είναι μία πολυάσχολη ΜΚΟ που προωθεί τις αρχές των μηδενικών αποβλήτων μέσω της πληροφόρησης, της έρευνας και της ανταλλαγής ιδεών. Το βίντεο είναι του Καναδού δημιουργού Kial Natale και είναι μία παρωδία - τρέιλερ της τριλογίας ταινιών «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών». Στόχος αυτού του διαγωνισμού ήταν οι άνδρες ηλικίας 18-34, που υστερούν συγκριτικά με άλλες πληθυσμιακές ομάδες στην ανακύκλωση.

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης ήρθε σε επικοινωνία με τον ταλαντούχο δημιουργό Kial Natale και μετέφρασε τους υποτίτλους στα ελληνικά προκειμένου να προωθηθεί η ανακύκλωση και στην Ελλάδα με αυτόν το χιουμοριστικό τρόπο. Απολαύστε το τρέιλερ!

 

Ο Ευρωπαϊκός Δρόμος για τα Μηδενικά Απόβλητα.

Ο Ευρωπαϊκός Δρόμος για τα Μηδενικά Απόβλητα (European Pathway to Zero Waste - EPOW), είναι μια συνεργασία μεταξύ των Waste and Resources Action Programme (WRAP), LIFE+, Pathway to zero Waste και της South East England Development Agency (SEEDA), η οποία στοχεύει στην ανάδειξη μιας διαφορετικής προσέγγισης της μηδενικής τελικής ταφής των απορριμμάτων στην νοτιοανατολική Αγγλία. Το EPOW είναι ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα Life+, το οποίο διερευνά χρήσιμους τρόπους για να πετύχουμε το στόχο μηδενικά απορρίμματα προς ταφή. Ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου του 2013 και θα μοιραστεί τα αποτελέσματα του με τις σχετικές Ευρωπαϊκές περιφέρειες. Τα μηδενικά απορρίμματα είναι μια προσέγγιση που υποστηρίζει τη βιώσιμη χρήση των πρώτων υλών και ωφελεί την οικονομία και το περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα

 

Φόρο στις πλαστικές σακούλες επιβάλλει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει το προσεχές διάστημα μια σειρά μέτρων για τον περιορισμό της χρήσης ή και την κατάργηση των πλαστικών σακουλών, ενώ ήδη έχει διατυπώσει προτάσεις για την επιβολή «φόρου» στις πλαστικές σακούλες με στόχο την ενίσχυση της ανακύκλωσης.

Ειδικότερα, ο Janez Potocnik, ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον, δημοσίευσε την Πέμπτη Πράσινη Βίβλο σχετικά με τις πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν για τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων και δεσμεύτηκε για την ενίσχυση της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Διαβάστε περισσότερα

 

Η Ιταλία οδηγείται στο δικαστήριο για παραβιάσεις της οδηγίας για τις χωματερές

Η Ιταλία παραπέμπεται στο δικαστήριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την κατηγορία μεταφοράς αποβλήτων στο ΧΥΤΑ Malagrotta στη Ρώμη και σε άλλους ΧΥΤΑ χωρίς επαρκή επεξεργασία. Σύμφωνα με την Επιτροπή οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής που βρίσκονται στην περιοχή της Λάτσιο γεμίζονται με απορρίμματα που δεν έχουν υποστεί την επεξεργασία που απαιτείται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία εξαιτίας της περιορισμένης ερμηνείας από τις Ιταλικές αρχές σχετικά με το τι θεωρείται επαρκής επεξεργασία.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος Janez Potočnik η, η Επιτροπή καλεί την Ιταλία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και λέει ότι οι χωματερές που λειτουργούν κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα

 

Ξεκίνησε η ανακύκλωση στο δήμο Καλαβρύτων

Στο ξεκίνημα της ανακύκλωσης συμμετέχουν τα Καλάβρυτα, η Κλειτορία, η Δάφνη, τα Τριπόταμα, το Σκεπαστό, η Λυκούρια, το Μάνεσι, η Κέρτεζη, η Πάος, το Χιονοδρομικό, τα Σπήλαια Λιμνών – Καστριών, οι Λουσοί, οι Βλασίες και το Λειβάρτζι.

200 μπλε κάδοι ανακύκλωσης τοποθετούνται, σε επιλεγμένα σημεία, στις παραπάνω κοινότητες, για να ρίχνουν σ' αυτούς, οι πολίτες, μόνο τα ανακυκλώσιμα υλικά γυαλί, χαρτί, πλαστικό και αλουμίνιο και τις συσκευασίες τους.

Τα ανακυκλώσιμα υλικά θα μεταφέρονται στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στην Πάτρα.

Πηγή: www.depapoz.gr

novamontmaterbi

vrodanis-banner

 

PAE-Banner

 

biocompost-vert

 

elina-banner_trans

 

mare_banner_trans

 

r4r-trans_banner

 

spp-logo-small

Copyright © 2013 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης www.ecorec.gr

Μαμάη 3, 10440, Αθήνα Τηλ./Φαξ: 210 8224481

Αν επιθυμείτε να ακυρώσετε την εγγραφή σας σε αυτό το Newsletter πατήστε στα ακόλουθα link
Το περιεχόμενο αυτού του μηνύματος βρίσκεται σε συμφωνία με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποστολή διαφημιστικών μηνυμάτων μέσω e-mail, οι οποίες ορίζουν πως "Κάθε διαφημιστικό μήνυμα οφείλει να περιέχει έγκυρες και πλήρεις πληροφορίες για τη ταυτότητα του αποστολέα του σε προφανή θέση, ενώ παράλληλα θα πρέπει να παρέχει στον παραλήπτη τη δυνατότητα διαγραφής από τη λίστα αποδεκτών που τυχόν χρησιμοποιήθηκε κατά την αποστολή" (Dir. 2002/58/CE). Σας ζητούμε συγνώμη αν αυτό το μήνυμα σας προκάλεσε οποιοδήποτε είδος ενόχλησης. Αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε πλέον αυτή τη σειρά ενημερωτικών διαφημιστικών μηνυμάτων, παρακαλούμε ακολουθήστε τον σύνδεσμο της επόμενης παραγράφου.

 
To unsubscribe from this mailing list click here
Free Email Marketing By TargetHero
Ecological Recycling Society|Mamai 3|Athens|10440|Greece
Free Email Marketing
 
Special offer with FREE Shipping
Advertisement

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

Σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση:

Δημιουργία Συνδέσμου

<< Αρχική σελίδα