Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2013

Πρθ: ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Δ.ΑΝΔΡΟΥ- εναντι ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΑΛΛΩΝ ΔΗΜΩΝ

Σας παραθέτω - ενημερώνω παρακάτω για πραγματικά αξιοζήλευτες Πρωτοβουλίες που πήραν "σάρκα και οστά" χάρη στις ιδιωτικές - μικρές αγωνιώδεις προσπάθειες πολιτών, εκπαιδευτικών αλλά και σε λίγες περιπτώσεις Δημοτικών στελεχών με ανοικτό μυαλό αλλά και στάση Ζωής γιαν την Προσφορά στην Νεολαία και τους Σχολικούς Χώρους. Πέντε διαφορετικά παραδείγματα απο αυτά που θα έπρεπε να δόσουν έμπνευση και να τα επαναλάβουν και οι αρμόδιοι στον Δήμο Άνδρου - δυστυχώς αυτό δεν έγινε μέχρι σήμερα και μάλλον αποκλείεται να συμβεί !!!
Προσωπικά έχω αναλώσει χρόνο και πνευματική - επιστημονική προσπάθεια εδώ και 6-7 χρόνια (απο το 2005 έχω υποβάλει σχετικές Αιτήσεις στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Άνδρου) προκειμένου να πείσω ολους εκείνους που έχουν αναλάβει Δημοτικό Θώκο αλλά και τους υποψήφιους για αυτό επικεφαλής των συνδυασμών, να εκπονήσω σχετικές Μελέτες Εξοικονόμησης και Ένταξης Ενεργειακών Συστημάτων Α.Π.Ε. (σε συνεργασία με τους Τεχνικούς του Δήμου) στά :
- σχολικά κτίρια στην Χώρα (Δημοτικό - Τ.Ε.Λ. - Γυμνάσιο) , Γαύριο, Μπατσί , Κόρθι, Πιτροφό και όπου αλλύ υπάρχει ενεργό σχολείο,
- στο κτίριο του Δήμου που έχει δοθεί δωρεάν και στεγάζει το Επισκοπικό Γραφείο (βλ. συνημμένο),
- στο κτίριο Υπηρεσιών της Ε.Ο.Χ.Α.,
- στα κτίρια που στεγάζουν τις Υπηρεσίες του Δήμου (παλαιό και νέο Δημαρχείο - Κ.Ε.Π.).
Σε όλα θα μπορούσε να γίνει δραματική μείωση του Κόστους Λειτουργίας και ταυτόχρονα με την ένταξη σε Χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα να συνδράμει στην Ανακαίνιση αυτών και την Ενεργειακή Αυτονομία ή και την άντληση Δημοτικών εσόδων από την Πώληση Ηλεκτρικής Ενέργειας ( με συμβόλαιο στην Δ.Ε.Η./ Α.Δ.Μ.Η.Ε.). ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΟΧΙ - καμμία σημασία ή απάντηση δεν είχα μέχρι σήμερα !!!
Άλλη μιά αξιέπαινη πρωτοβουλία - και αυτή από συναδέλφους Αρχιτέκτονες/ Μ.Κ.Ο. - αφορά την Αναστήλωση και Μορφολογική - Λειτουργική του Αποκατάσταση (βλ. παρ. Δ.)

 
Εξοικονόμηση ενέργειας: βράβευση τριών ελληνικών σχολείων σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό
http://e-build.gr/2012/11/21/εξοικονόμηση-ενέργειας-βράβευση-τρι/
Februray 4, 2013
Τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η τελετή βράβευσης των σχολείων που πρώτευσαν στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό U4Energy.
Ο διαγωνισμός αυτός πραγματοποιήθηκε σε 30 ευρωπαϊκές χώρες υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έλαβαν μέρος σχολεία τα οποία κατέθεσαν προτάσεις για την έξυπνη χρήση και την εξοικονόμηση ενέργειας. Τα υποψήφια σχολεία διαγωνίστηκαν σε τρεις κατηγορίες:
*για τη λήψη των καλύτερων μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στα σχολεία,
* για τις καλύτερες διδακτικές πρακτικές και
* για τις καλύτερες σχολικές διαφημιστικές εκστρατείες.
Στον φετινό διαγωνισμό έλαβαν μέρος 45 ελληνικά σχολεία με 52 προτάσεις και θα βραβευθούν
* το 1ο ΕΠΑΛ Άρτας με την πρόταση «εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από την διαχείριση αναλώσιμων πόρων»,
* το Γυμνάσιο Λουτρόπολης Θερμής Λέσβου με την πρόταση «Ζέστανε την τάξη σου με λάδι ελιάς και γράψε στον πίνακα με διοξείδιο του άνθρακα» και
* το 1ο Δημοτικό σχολείο Ερμούπολης Σύρου με την πρόταση «Αρχίστε τις τσιγκουνιές (στην κατανάλωση ενέργειας)!!!».
Το Εθνικό Σημείο Επικοινωνίας U4Energy (ΤΕΕΑΠΗ Παν/μίου Πατρών) ευχαριστεί τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που έλαβαν μέρος σε αυτή την πρωτοβουλία καινοτομίας, εκφράζει τα συγχαρητήριά του στους νικητές και καλεί τους επίσημους φορείς της εκπαίδευσης να υιοθετήσουν πολιτικές ευρύτερης διάδοσης τέτοιων πρωτοβουλιών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Περισσότερες πληροφορίες στους δικτυακούς τόπους http://u4energy.eu και http://energyineducation.blogspot.com.
Πηγή: econews.gr

Β.

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με προϋπολογισμό 1,806,350.68 ευρώ, εντάχθηκε το έργο επέκτασης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Τήνου.
Θα ακολουθηθεί ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του νεοκλασικού υπάρχοντος κτηρίου, ενώ στο δώμα του θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά για την ενεργειακή του αυτονομία.
Γ.

Με φωτοβολταϊκά θα καλύπτει τα λειτουργικά του έξοδα δημοτικό σχολείο στην Αλεξανδρούπολη

me-fwtovoltaika-tha-kaluptei-ta-leitourgika-toy-eksoda-sxoleio-sthn-aleksandroupolh
Με ενέργεια από τον ήλιο θα καλύπτει πλέον τα λειτουργικά του έξοδα το δημοτικό σχολείο της Νέας Χιλής Αλεξανδρούπολης, μετά την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στη στέγη του.
Είναι το πρώτο σχολείο που λειτουργούν από σήμερα τα φωτοβολταϊκά του και σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Φαλέκα, θα ακολουθήσουν ακόμη δυο παρόμοια έργα σε δημοτικά κτήρια.
Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων έως 10kw σε στέγες σχολικών και δημοτικών κτιρίων εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο του ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού του Δήμου Αλεξανδρούπολης και στους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, ανέφερε ο κ. Φαλέκας για να προσθέσει ότι «η εγκατάσταση των συστημάτων αυτών ιδιαίτερα σε σχολικές μονάδες, πέραν του οικονομικού οφέλους παίζει ταυτόχρονα σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση των παιδιών για θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Δ.

Αναστηλώνουν το φάρο Γαυρίου στην Ανδρο

Συνέντευξη με την ΙΩΑΝΝΑ ΝΤΙΝΑ
Από τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ g.kiousis@eleftherotypia.net
Το περασμένο καλοκαίρι επισκέφθηκαν το νησί της Ανδρου για διακοπές, φιλοξενούμενοι σε ένα συγγενικό σπίτι. Οι ντόπιοι τούς πρότειναν να κάνουν τον παραδοσιακό περίπατο από το Γαύριο προς το φάρο, στη δεξιά πλευρά του λιμανιού.
Στα ΒΔ στο Καστρί. Υψος πύργου 8 μέτρα. Εστιακό ύψος 96 μέτρα. Φανός διοπτρικός, φωτοβολία 5 μίλια Στα ΒΔ στο Καστρί. Υψος πύργου 8 μέτρα. Εστιακό ύψος 96 μέτρα. Φανός διοπτρικός, φωτοβολία 5 μίλια Μια όμορφη διαδρομή, που οδηγεί στον παλιό πέτρινο φάρο. Ο φάρος τούς εντυπωσίασε, καθώς έχει ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, με τον πύργο του και την περίτεχνη στριφογυριστή σκάλα. Αποφάσισαν να ανάλαβουν την αναστήλωσή του. Οπως μας λέει η Ιωάννα Ντίνα από την Ξάνθη, μέλος της ομάδας «Φάρος 8022», τελειόφοιτη της Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ, «σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο της αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης».
- Πώς ξεκινήσατε;
«Μετά την επισκεψή μας στο νησί, αναρωτηθήκαμε ποιο είναι το μέλλον αυτού του όμορφου κτίσματος και αν θα μπορούσαμε να συμβάλουμε στο να σταματήσει η διάβρωσή του ή ακόμη και να αξιοποιηθεί κατάλληλα».
- Τα μέλη της ομάδας;
«Αποτελείται από έξι φοιτητές. Ουσιαστικά, είμαστε μια παρέα συμφοιτητών και φίλων, οι πέντε φοιτητές αρχιτεκτονικής (Νίκος Δάβαρης, Ελίνα Χριστοδουλάκη, Φωτεινή Μιλτιάδου, Σοφία-Αθηνά Μπαρτζώκα, Ιωάννα Ντίνα) και ένας του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του ΔΠΘ, ο Δημήτρης Ρόιδος».
- Πότε χτίστηκε ο φάρος;
«Ο πέτρινος φάρος του Γαυρίου κατασκευάστηκε το 1874 από Γάλλους μηχανικούς. Η αρχική του μορφή ήταν διαφορετική από τη σημερινή, καθώς αποτελούνταν από μόνο ένα ισόγειο επίπεδο, ενώ προεξείχε ο οβελός με τη σκάλα που οδηγούσε στο φανάρι του φάρου. Πρόκειται για ένα μονόχωρο κτίσμα με όμορφα τοξωτά ανοίγματα. Στη δεκαετία του '50, όπως μας πληροφόρησε ο κ. Δημήτρης Τριδήμας, πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού, έγινε η προσθήκη του ορόφου και του παράσπιτου που βρίσκεται δίπλα στο φάρο»
- Πώς είναι σήμερα;
«Η κατάστασή του σήμερα είναι μέτρια, με τη λιθοδομή του να έχει υποστεί κάποιες μικρές και αναστρέψιμες ρωγμές».
- Πρωταρχικός στόχος σας;
«Η πρώτη μας δουλειά ήταν να απευθυνθούμε στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, στο οποίο ανήκει το κτίσμα, στην υπηρεσία Φάρων. Εκεί βρήκαμε ανθρώπους που είχαν διάθεση να μας ακούσουν και να μας βοηθήσουν. Η πρώτη κατάκτηση ήταν η κήρυξη του φάρου ως μνημείου από το Υπουργείο Πολιτισμού. Αφού έχουν ήδη περάσει 100 χρόνια από την κατασκευή του, το κτίσμα κηρύχθηκε διατηρητέο λόγω της ιστορικής και αρχιτεκτονικής του αξίας».
- Τα επόμενα βήματα;
«Η αποκατάσταση του κτίσματος του φάρου, η επαναλειτουργία του ως φάρου, καθώς τώρα ο φανός βρίσκεται σε μεταλλική κατασκευή μπροστά από το κτίσμα, αλλά και ως τοπόσημου για το νησί, καθώς και η διαμόρφωση της διαδρομής, του περιπάτου και του περιβάλλοντος χώρου.
»Βρίσκεται πάνω σε έναν ψηλό βράχο, έχει υπέροχη θέα και θεωρούμε πως με κάποιες μικρές παρεμβάσεις θα μπορούσε να αποτελεί σημείο αναφοράς για το Γαύριο, για τους κατοίκους αλλά και τους τουρίστες».
- Πού βρίσκεστε τώρα;
«Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης της πρότασης που θα καταθέσουμε, πάνω στην οποία δουλεύουμε μαζί με τον πολιτικό μηχανικό Νίκο Ρώσση και με την πολύτιμη βοήθεια του Ανδριώτη αρχιτέκτονα Ανδρέα Χαλά. Οταν ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο, θα πρέπει να περιμένουμε την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς, όπως είπαμε, πρόκειται για μνημείο».
- Οι Ανδριώτες βοηθούν;
«Εχουν στηρίξει πολύ την προσπάθειά μας και νομίζω πως ανυπομονούν για εξελίξεις, καθώς θέλουν να ενημερώνονται συχνά για την πρόοδο των εργασιών. Υπάρχουν άνθρωποι όπως η κ. Ολγα Μαγνήσαλη, που κάθε φορά που επισκεπτόμαστε το νησί μάς φιλοξενεί και μας περιποιείται με ενθουσιασμό. Σ' αυτούς απευθύνεται το έργο αυτό. Θα ήταν όμορφο να γινόντουσαν τέτοιες προσπάθειες παντού, να τις αναλάμβανε κάποιος και στις δικές μας πόλεις, την Ξάνθη, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα ή την Κρήτη».
 
με ιδιαίτερη απογοήτευση,
ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ  ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗΣ - Αρχιτέκτων Μηχανικός / μέλος Τ.Ε.Ε. - Σ.Α.Δ.Α.Σ. και των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ & του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ στο ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα