Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 19, 2012

Compost Newsletter #5 Σεπτέμβριος 2012

<div class="contentpaneopen_nws"><span class="contentheading_nws">Ανεπαρκές στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο για κομποστοποίηση αποβλήτων</span> <br /><p style="text-align: justify;" ><em><img style="margin-right: 12px; float: left;" alt="homelawweb" src="http://www.ecorec.gr/econew/images/stories/Newsletter1/homelawweb.jpg" height="300" width="226" />του Δημήτρη Κανακόπουλου, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κομποστοποίησης</em></p> <p style="text-align: justify;" >Ενώ η κομποστοποίηση είναι καταξιωμένη διεθνώς ως η κατεξοχήν και πλέον οικονομική μέθοδος διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων, στη χώρα μας ακόμη και σχέδια νόμου όπως το πρόσφατο για την επεξεργασία της ιλύος των βιολογικών καθαρισμών δεν αναφέρουν ούτε καν τη λέξη, επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κομποστοποίησης κ. Δημ. Κανακόπουλος. Αναλυτικά στη συνέντευξη αναφέρει τα εξής:</p> <p style="text-align: justify;" ><strong>ΕΡ. Ποια η κατάσταση σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε;</strong></p> <p style="text-align: justify;" >Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27) διαχειρίζονται με τη μέθοδο της κομποστοποίησης το 18% των αποβλήτων και παράγουν ετησίως 22 εκατομμύρια τόνους κομπόστ το οποίο πωλούν έναντι τιμών από μηδέν έως 200 ευρώ ανά τόνο.</p> <p style="text-align: justify;" ><strong>ΕΡ. Στην Ελλάδα διαχειριζόμαστε με κομποστοποίηση μόνο το 1-2%. (???) Άραγε ποιοί πρέπει να απολογηθούν;</strong></p> <p style="text-align: justify;" >Αλλά αντί οποιασδήποτε έστω τυπικής απολογίας υπάρχει ένοχη σιωπή. Από άλλη πλευρά μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρόν για επιχειρηματικές δραστηριότητες και ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα.</p> <br /> <a href="http://www.ecorec.gr/econew/index.php?option=com_content&view=article&id=444&Itemid=130" ><span class="readon_nws">Read more...</span></a> </div><span id="__caret">_</span>Your Newsletter
logo
Compost Newsletter #5 - Σεπτέμβριος 2012

Σε αυτό το τεύχος:

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Ανεπαρκές στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο για κομποστοποίηση αποβλήτων

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ «Κομποστοποίηση ή Αδιέξοδα;»

Η τελευταία μελέτη της Ε.Κ για την «εξέλιξη της βιο-παραγωγής / πρόληψης αποβλήτων και οι δείκτες πρόληψης βιο-αποβλήτων»

Πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης στο δήμο Βόλου

Πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης στο δήμο Θήρας

Πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης στο δήμο Κοζάνης

Μονάδα κομποστοποίησης προτείνει για το Βόλο η Περιφέρεια

Η Βιο-οικονομία γίνεται πραγματικότητα: Matrica, το νέο βιο-διυλιστήριο της Novamont

RYAVERKET ένα καλό παράδειγμα εργοστασίου επεξεργασίας υγρών αποβλήτων στη Σουηδία

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

garbagewebΑντί προλόγου

Η παρούσα Πράσινη Πρόταση έρχεται να συμβάλλει στο δημόσιο διάλογο που συντελείται τα τελευταία χρόνια στην Αττική, αλλά και στην Ελλάδα, σχετικά με το εάν είναι βιώσιμη και ρεαλιστική η διαχείριση των απορριμμάτων με βάση τις ολοκληρωμένες προτάσεις τόσο των οικολογικών οργανώσεων, όσο και πολιτικών φορέων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι θετική και αποδεικνύεται από την ολοκληρωμένη πρόταση για «Πράσινη Διαχείριση Απορριμμάτων», που εκπονήθηκε για την Κρήτη, αλλά και από την παρούσα Πράσινη Πρόταση για την Αττική.

Η παρούσα πρόταση έρχεται να συμπληρώσει τα κενά που υπάρχουν στις μέχρι σήμερα πιο πρόσφατες προσεγγίσεις για τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική και να καταθέσει πολλά νέα δεδομένα, που δεν έχουν μέχρι σήμερα ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Διαβάστε περισσότερα...
Ανεπαρκές στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο για κομποστοποίηση αποβλήτων

homelawwebτου Δημήτρη Κανακόπουλου, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κομποστοποίησης

Ενώ η κομποστοποίηση είναι καταξιωμένη διεθνώς ως η κατεξοχήν και πλέον οικονομική μέθοδος διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων, στη χώρα μας ακόμη και σχέδια νόμου όπως το πρόσφατο για την επεξεργασία της ιλύος των βιολογικών καθαρισμών δεν αναφέρουν ούτε καν τη λέξη, επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κομποστοποίησης κ. Δημ. Κανακόπουλος. Αναλυτικά στη συνέντευξη αναφέρει τα εξής:

ΕΡ. Ποια η κατάσταση σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε;

Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27) διαχειρίζονται με τη μέθοδο της κομποστοποίησης το 18% των αποβλήτων και παράγουν ετησίως 22 εκατομμύρια τόνους κομπόστ το οποίο πωλούν έναντι τιμών από μηδέν έως 200 ευρώ ανά τόνο.

ΕΡ. Στην Ελλάδα διαχειριζόμαστε με κομποστοποίηση μόνο το 1-2%. (???) Άραγε ποιοί πρέπει να απολογηθούν;

Αλλά αντί οποιασδήποτε έστω τυπικής απολογίας υπάρχει ένοχη σιωπή. Από άλλη πλευρά μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρόν για επιχειρηματικές δραστηριότητες και ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα.


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ «Κομποστοποίηση ή Αδιέξοδα;»

compost_2web Τα αδιέξοδα στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων παραμένουν. Η οικονομική κρίση τα καθιστά εκρηκτικά.

  • Πολλοί ΧΑΔΑ παραμένουν ανοικτοί. Η επιβολή προστίμων είναι άμεσα ορατή.
  • Οι Περιφερειακοί Σχεδιασμοί παραμένουν σχέδια επί χάρτου και υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης/ επικαιροποίησης τους με τα δεδομένα της συνεχούς μείωσης των παραγόμενων αποβλήτων και της έλλειψης οικονομικών πόρων.
  • Οι Δήμοι στερούνται οικονομικών δυνατοτήτων για έργα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. Η υπέρμετρη αύξηση των Δημοτικών τελών είναι άμεσα ορατή.
  • Οι χωροθετήσεις καθυστερούν και οι κάτοικοι διακατέχονται από το σύνδρομο ΝΙΜΒΥ (Not in My Back Yard) για τους ΧΥΤΑ και τις μονάδες επεξεργασίας, λόγω της παντελούς έλλειψης προγραμμάτων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης.
  • Η αβεβαιότητα για τη τήρηση των όποιων συμβολαίων -μέσω των ΣΔΙΤ- επιτείνεται και μετατρέπεται σε βεβαιότητα μη τήρησης.
  • Μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι «δηλώνουν» αδυναμία εξεύρεσης κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων με τη μέθοδο ΣΔΙΤ και απαιτούν αύξηση της Δημόσιας Χρηματοδότησης.

    Διαβάστε περισσότερα...
Η τελευταία μελέτη της Ε.Κ για την «εξέλιξη της βιο-παραγωγής / πρόληψης αποβλήτων και οι δείκτες πρόληψης βιο-αποβλήτων»

european_commission---CopyΜέχρι το τέλος του 2013 η Ε.Ε. έχει στόχο να βοηθήσει τα κράτη μέλη της να αναπτύξουν εθνικά προγράμματα για την πρόληψη των αποβλήτων τους. Η Οδηγία Πλαίσιο για τα Απόβλητα (Οδηγία 2008/98/ΕΚ) ανέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σχεδιάσει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη αποβλήτων. Τη μελέτη συνέταξε μια κοινοπραξία συμβούλων. Εκδόθηκε το Σεπτέμβριο του 2011 και αποτελεί μια συμβολή για τις επερχόμενες κατευθυντήριες γραμμές. Παρ' όλο που είχε ως στόχο την αντιμετώπιση της πρόληψης αποβλήτων γενικώς, το έγγραφο περιλαμβάνει μία σημαντική ενότητα μέτρων και προτάσεων που επικεντρώνονται στα βιο-απόβλητα, και ιδίως στα απόβλητα τροφίμων.

Τα επόμενα χρόνια τα απόβλητα αναμένεται να αυξηθούν.

Βασισμένο σε ιστορικά δεδομένα και αναμενόμενες τάσεις, το πρώτο μέρος της μελέτης παρουσιάζει ένα βασικό σενάριο και δείχνει πως μέχρι το 2020 η ποσότητα των αποβλήτων που παράγονται στην Ευρώπη θα αυξάνεται συνεχώς, από 2,6 δισεκατομμύρια τόνους που παράχθηκαν το 2008, το 2020 θα είναι 3,0 δισ. τόνοι (συμπεριλαμβανομένων των ορυκτών και των βιομηχανικών αποβλήτων), δηλαδή θα υπάρχει μια αύξηση της τάξης του 13,7 %. Τα οικιακά απόβλητα από 220 εκατομμύρια τόνους το 2008, θα αυξηθούν έως και 259 εκατομμύρια τόνους το 2020, που σημαίνει ότι από 446 κιλά ανά κάτοικο το 2008, θα αυξηθούν σε 504 κιλά ανά κάτοικο το 2020. Η αποσύνδεση της παραγωγής των αποβλήτων από το ΑΕΠ και η κατανάλωση θα εξακολουθήσει να αποτελεί πρόκληση για αρκετές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ιταλία ή η Σουηδία. Το ποσοστό των βιο-αποβλήτων θα μειωθεί ελαφρώς, αλλά θα παραμείνει σημαντικό (περίπου το ένα τρίτο του περιεχόμενου των κάδων του νοικοκυριού), όταν το ποσοστό των ΑΗΗΕ και των επικίνδυνων αποβλήτων θα αυξηθεί.


Πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης στο δήμο Βόλου

VoloswebΠερισσότεροι από 600 δημότες, απ' όλες τις Δημοτικές Περιφέρειες, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου Βόλου για συμμετοχή στο πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης και τη δωρεάν διάθεση 350 κάδοι κομποστοποίησης για την ανακύκλωση των οικιακών οργανικών απορριμμάτων. με κεντρικό σύνθημα "στο Βόλο, αλλάζουμε συμπεριφορά, αλλάζουμε κλίμα" Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληξε την Τρίτη 3 Απριλίου 2012 και η κλήρωση έγινε τη Μ. Δευτέρα 9 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου, παρουσία του δημάρχου Βόλου, κυρίου Πάνου Σκοτινιώτη, αλλά και των δημοτών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Η πρωτοβουλία υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ "Ανάπτυξη Τοπικών Σχεδίων Δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής", που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα, με στόχο την ανάπτυξη δράσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίου που συμβάλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2009 και ολοκληρώνεται το φετινό καλοκαίρι.


Πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης στο δήμο Θήρας

Santoriniweb«Ο στόχος μας είναι να φθάσουμε τα κοινά απορρίμματα, που κανονικά θα κατέληγαν στη χωματερή, στο 10%» δήλωσε ο κύριος Λουκάς Μπελλώνιας, υπεύθυνος του δήμου Θήρας για το πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης. Η αρχή έγινε στις 2 Ιουνίου, που πραγματοποιήθηκε σχετικό εκπαιδευτικό σεμινάριο για το κομπόστ και την παραγωγή του στους επιλεγμένους κατοίκους.

Το σχέδιο περιλαμβάνει 2 στάδια υλοποίησης. Στο πρώτο θα διατεθούν 100 κάδοι κομποστοποίησης στους δημότες που αιτήθηκαν και επιλέχθηκαν (συνολικά έγιναν 160 αιτήσεις). Η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει το χειμώνα, αφού η πιλοτική εφαρμογή του πρώτου σταδίου εξελιχθεί ομαλά και υπάρξει αποτέλεσμα.


Πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης στο δήμο Κοζάνης

kozaniwebΟ Δήμος Κοζάνης σε συνέχεια προγράμματος ανακύκλωσης προχώρησε στην έναρξη πιλοτικού προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης. Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση των οικιακών απορριμμάτων αλλά και η αξιοποίησή τους.

Την Τετάρτη 2 Μαΐου και ώρα 13:00 μ.μ., στο χώρο του Νιάημερου Κοζάνης, μοιράστηκαν δωρεάν  οι πρώτοι 50 κάδοι οικιακής κομποστοποίησης. Οι πολίτες που έκαναν αίτηση για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ενημερώθηκαν και παρέλαβαν τους κάδους, στους οποίους θα μπορούν να κομποστοποιούν γρασίδι, λουλούδια, υπολείμματα φρούτων και λαχανικών, απορρίμματα κουζίνας κ.ά. ενώ θα ακολουθήσει άμεσα, διανομή περισσότερων κάδων.


Μονάδα κομποστοποίησης προτείνει για το Βόλο η Περιφέρεια

compostwebΤη δημιουργία στο Βόλο μονάδας κομποστοποίησης για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων προτείνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με μελέτη που κατατέθηκε παρουσία των αρμοδίων. Στόχος είναι όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας η εφαρμογή λύσης που θα είναι οικονομικά και κοινωνικά ωφέλιμη και συμφέρουσα. Όπως δήλωσε ο κύριος Αγοραστός, η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες, καθώς έχει διαμορφώσει λειτουργικό πλαίσιο σε χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, σε Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών.


Η Βιο-οικονομία γίνεται πραγματικότητα: Matrica, το νέο βιο-διυλιστήριο της Novamont

plastic-bagswebΞεκινώντας ως ερευνητικό κέντρο, το οποίο αποσχίστηκε από τη Montedison το 1996 και αγοράστηκε από την εμπορική τραπεζική μονάδα της Intesa – Τραπεζα του Sao Paolo και από άλλους επενδύτες που ανήκαν στον οργανισμό, σήμερα η Novamont είναι μια βιομηχανική εταιρεία με περισσότερους από 200 εργαζόμενους εκ των οποίων το 25% δουλεύουν στην Έρευνα και στην Ανάπτυξη (R & D).

Αναπτύσσοντας τα βιοδιασπώμενα και οργανικά πολυμερή της, που ονομάζονται Mater-Bi, η Novamont προωθεί τη στροφή προς τη Βιο-οικονομία: ενώ η σημερινή οικονομία βασίζεται σε προϊόντα, η Βιο-οικονομία βασίζεται σε συστήματα. Αυτή η αλλαγή μπορεί να γίνει καλύτερα κατανοητή παρατηρώντας πως η Novamont μετατρέπει ένα χημικό εργοστάσιο στην Ιταλία στο βιο-διυλιστήριο Matrica.


RYAVERKET ένα καλό παράδειγμα εργοστασίου επεξεργασίας υγρών αποβλήτων στη Σουηδία

sewage-plants-super-bacterΤο εργοστάσιο επεξεργασίας υγρών αποβλήτων RYAVERKET στη Σουηδία διαχειρίζεται περισσότερα από 4000 λίτρα λυμάτων το δευτερόλεπτο και έχει τη μεγαλύτερη εισροή από οποιαδήποτε άλλη σκανδιναβική μονάδα. Ένας από τους στόχους του RYAVERKET ήταν να εξετάσει περιβαλλοντικά τις μεθόδους επεξεργασίας και κατόπιν την αγορά εξοπλισμών και προμηθειών. Στις προμήθειες τίθενται προδιαγραφές όσον αφορά στον εξοπλισμό και τις ύλες, όπως η ενεργειακή απόδοση, η χαμηλή κατανάλωση χημικών και τα φιλικά προς το περιβάλλον logistics.

Για παράδειγμα, το 2010 το εργοστάσιο RYAVERKET προμηθεύτηκε το μεγαλύτερο δίσκο φίλτρου στον κόσμο. Επιλέχθηκε επειδή ζητήθηκε νέα τεχνολογία, η οποία χρησιμοποιεί ακόμη λιγότερο χώρο αλλά πετυχαίνει τα ίδια αποτελέσματα όπως τα παραδοσιακά φίλτρα άμμου, λόγω του συμπαγούς μεγέθους της μονάδας. Συνήθως τα τεχνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια είναι το ίδιο ή και περισσότερο σημαντικά από ότι η τιμή προσφοράς.


vrodanis-banner

PAE-Banner

 

biocompost-vert

RAM-EUROPE-100x50

novamontmaterbi

Copyright © 2011 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης www.ecorec.gr

Μαμάη 3, 10440, Αθήνα Τηλ./Φαξ: 210 8224481

Αν επιθυμείτε να ακυρώσετε την εγγραφή σας σε αυτό το Newsletter πατήστε στα ακόλουθα link

Change your subscription
Unsubscribe


Powered by Joobi
Το περιεχόμενο αυτού του μηνύματος βρίσκεται σε συμφωνία με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποστολή διαφημιστικών μηνυμάτων μέσω e-mail, οι οποίες ορίζουν πως "Κάθε διαφημιστικό μήνυμα οφείλει να περιέχει έγκυρες και πλήρεις πληροφορίες για τη ταυτότητα του αποστολέα του σε προφανή θέση, ενώ παράλληλα θα πρέπει να παρέχει στον παραλήπτη τη δυνατότητα διαγραφής από τη λίστα αποδεκτών που τυχόν χρησιμοποιήθηκε κατά την αποστολή" (Dir. 2002/58/CE). Σας ζητούμε συγνώμην αν αυτό το μήνυμα σας προκάλεσε οποιοδήποτε είδος ενόχλησης. Αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε πλέον αυτή τη σειρά ενημερωτικών διαφημιστικών μηνυμάτων, παρακαλούμε ακολουθήστε τον σύνδεσμο της επόμενης παραγράφου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα