Δευτέρα, Απριλίου 23, 2012

Compost Newsletter #4 Φεβρουάριος 2012

Your Newsletter
logo
Compost Newsletter #4 - Φεβρουάριος 2012

Σε αυτό το τεύχος:

Σχολιασμός & προτάσεις της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης για την υπό διαβούλευση ΚΥΑ για τη διάθεση της λυματολάσπης

2sludge-webτου Φίλιππου Κυρκίτσου, Προέδρου της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης

Γενικό Σχόλιο
Τα ελληνικά εδάφη έχουν τεράστιες ανάγκες σε οργανικό υλικό για να μην καταλήξουν σε τελείως ερημοποιημένες εκτάσεις στο άμεσο μέλλον. Άρα, και μόνο από αυτό το δεδομένο φαίνεται η μεγάλη αναγκαιότητα της αξιοποίησης της επεξεργασμένης ή κομποστοποιημένης λάσπης από τους βιολογικούς καθαρισμούς στην γεωργία ή γενικότερα στα Ελληνικά εδάφη. Μάλιστα, η Ελλάδα έχει και ένα ακόμη σημαντικό δεδομένο να μην έχει ανάγκη ούτε την όποια αυστηροποίηση των ορίων της Οδηγίας 278/86/EC, σε σχέση με άλλες ενδεχομένως χώρες της Ε.Ε.. Τα ελληνικά εδάφη είναι ως επί το πλείστον ασβεστολιθικά και άρα σε σημαντικό ποσοστό με pH ≥7, που σημαίνει ότι κινδυνεύουν λιγότερο από τα βαρέα μέταλλα και θα μπορούσε να υιοθετηθούν επιλεκτικά ακόμη και τις μέγιστες τιμές από το εύρος των προτεινόμενων οριακών τιμών της Οδηγίας 278/1986/EC.

Ακολουθούν αναλυτικές παρατηρήσεις και προτάσεις.


Η λυματολάσπη κομποστοποιείται με ασφάλεια

3seiradia-webΗ κομποστοποίηση/λιπασματοποίηση ιλύος, γνωστής και ως λυματολάσπης, είναι πολύ συνηθισμένη πρακτική σε ολόκληρη τη Β. Αμερική. Η πόλη Έντμοντον του Καναδά την εφαρμόζει με ασφάλεια, μαζί με κλαδέματα και υπολείμματα τροφίμων, για περισσότερα από 10 χρόνια. Η λυματολάσπη περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά για τα φυτά και η λιπασματοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία παστερίωσης και εξάλειψης παθογόνων μικροοργανισμών, όπως για παράδειγμα βακτήρια και μύκητες.

.
.
.
Η διαλογή στην πηγή των βιοαποβλήτων: γιατί είναι τόσο σημαντική;

4soursepwebΘέτοντας το φιλόδοξο στόχο της δημιουργίας της «Ευρωπαϊκής κοινωνίας της ανακύκλωσης, με υψηλό επίπεδο εξοικονόμησης φυσικών πόρων», η Ευρωπαϊκή Οδηγία 98/2008/ΕΚ ζητάει από κάθε Ευρωπαϊκή χώρα να εφαρμόσει μια συστηματική προσέγγιση αναφορικά με τη συλλογή και διαχείριση των αποβλήτων. Θέτει επίσης κι έναν ποσοτικό στόχο: μέχρι το 2020, τουλάχιστον το 50% των δημοτικών στερεών αποβλήτων πρέπει να επαναχρησιμοποιείται ή να ανακυκλώνεται.

Ακόμα κι αν η Οδηγία δεν απαιτούσε τη διαλογή των βιοαποβλήτων στην πηγή, σύντομα έγινε ξεκάθαρο ότι ο στόχος δε θα μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αυτήν: μια μέση ευρωπαϊκή σκουπιδοσακούλα περιέχει 35% βιοαπόβλητα. Αυτό το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο σε χώρες του νότου όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαχείρισης Αποβλήτων της Καταλονίας, η διαλογή στην πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας μπορεί να φτάσει συνολικά στο 20%. Όταν τα βιοαπόβλητα συλλέγονται με διαλογή στην πηγή, σε ξεχωριστούς κοινόχρηστους κάδους, επιτυγχάνεται 35% ανάκτηση. Άρα, πώς θα επιτευχθεί το 50%; Ο μόνος τρόπος, αναφέρει η Υπηρεσία, είναι ένα εντατικό και εκτεταμένο πρόγραμμα διαλογής στην πηγή, όπως η συλλογή πόρτα-πόρτα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Υπηρεσία κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα στηριζόμενη σε δεδομένα 725 δήμων, από τους 947, που ήδη εφαρμόζουν διαλογή βιοαποβλήτων στην πηγή.

.

Ημερίδα για εκπαιδευτικούς στα Τρίκαλα

5WASMANwebΣτις 10 Μαρτίου, η ΔΕΚΑ Τρικάλων, με τη συνεργασία των Γραφείων Σχολικών Δραστηριοτήτων της Α/Βάθμιας και Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων και στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού προγράμματος «WASMAN», υλοποίησε ημερίδα με τίτλο τη «Μείωση Οικιακών Οργανικών Αποβλήτων - Κομποστοποίηση».

Μετά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης με την διανομή ειδικών κάδων σε ενδιαφερόμενους πολίτες, η ΔΕΚΑ Τρικάλων,  θέλησε να ενημερώσει και τους εκπαιδευτικούς. Βασικός στόχος ήταν να ενημερωθούν πληρέστερα για το θέμα, οι εκπαιδευτικοί που ασχολούνται με προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αλλά και γενικότερα όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, για τα οφέλη της αξιοποίησης οργανικών υλικών, μέσω της κομποστοποίησης και της μετατροπής τους σε φυσικό λίπασμα, αλλά και γενικότερα για τα οφέλη που προκύπτουν για το περιβάλλον από τη μείωση αυτών των απορριμμάτων.

Διαβάστε περισσότερα...
.
.
Πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης στο Δήμο Ιεράπετρας

6ierapetrawebΣτην πιλοτική εφαρμογή  προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης, προχωρά ο δήμος Ιεράπετρας στο πλαίσιο της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Σε πρώτο στάδιο έχει γίνει προμήθεια 300 ειδικών κάδων οικιακής κομποστοποίησης, οι οποίοι θα διατεθούν σε δημότες δωρεάν, με στόχο τη μείωση του όγκου των οικιακών αποβλήτων και την παραγωγή λιπάσματος.

Διαβάστε περισσότερα...
.
.
.
.
Πιλοτικό πρόγραμμα οικιακή κομποστοποίησης στο Δήμο Παλλήνης

7biowastewebΣτις 8 Απριλίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ενημέρωσης και διανομής 280 κάδων οικιακής κομποστοποίησης από το Δήμο Παλλήνης σε δημότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Δημοτικής Αρχής.

Οι πολίτες μετά από χαιρετισμό του Δημάρχου κ. Ζούτσου, ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του κάδου οικιακής κομποστοποίησης από τον υπεύθυνο Δημοτικό Σύμβουλο κ. Δρούγκα και από τον κ. Βασιλόπουλο, κάτοικο Γέρακα. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά και τηρείται σειρά προτεραιότητας στη διανομή των κάδων. Προϋπόθεση είναι το νοικοκυριό να διαθέτει κήπο τουλάχιστον 10 m2 οι δημότες να συνεργάζονται με τους υπαλλήλους του Δήμου που θα τους επισκέπτονται, θα εποπτεύουν και θα ενημερώνονται για την ορθή χρήση του.

Πηγή: www.palini.gr

.
.
Η μικροβιολογία της οικιακής κομποστοποίησης – Μικροοργανισμοί

8protozoawebΟικιακή κομποστοποίηση, μια αναγκαία διαδικασία όχι μόνο γιατί συμβάλει σημαντικά στη μείωση των απορριμμάτων, αλλά και γιατί το τελικό προϊόν αυτής της διαδικασίας είναι ένα άριστης ποιότητας εδαφοβελτιωτικό υλικό (κομπόστ).

Βακτήρια και μύκητες διασπούν την οργανική ύλη σε απλούστερα υλικά, μέσω ενζυματικών διεργασιών. Με τη μεταβολική δραστηριότητα των μικροοργανισμών η οργανική ύλη, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια, κυτταρίνη και λιγνίνη μετατρέπονται σε CO2, νερό, μέταλλα, χούμο και θερμότητα.

Η κομποστοποίηση διακρίνεται σε τρεις φάσεις. Πρώτη είναι η μεσοφιλική φάση, κατά την οποία οι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται γρήγορα με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας. Δεύτερη φάση είναι η θερμοφιλική, κατά την οποία η θερμοκρασία φτάνει μέχρι και τους 75οC. Σε αυτό το στάδιο καταστρέφονται πολλοί σπόροι ζιζανίων και ορισμένοι παθογόνοι μικροοργανισμοί, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, Τρίτη φάση είναι η κρυοφιλική ή φάση ωρίμανσης του κομπόστ, κατά την οποία η θερμοκρασία έχει μειωθεί, όπως και η μεταβολική δραστηριότητα των μικροοργανισμών.

.
.
Η σήμανση μετράει! Τι περιέχει το κομπόστ και το φαγητό σου;

9vegieswebΑπό την 1η Ιανουαρίου 2012, η σήμανση των βιολογικών λιπασμάτων, γνωστών και ως «Υλικά Βιολογικών Εισροών»1  (ΥΒΕ), είναι υποχρεωτική στην Πολιτεία της Καλιφόρνια. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει σαφής διαχωρισμός των λιπασμάτων που περιέχουν χημικά και η Παρασκευή, καθώς και ο έλεγχός τους θα διεξάγεται από φορείς που ασχολούνται με πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων. Ο νόμος αυτός δημιουργήθηκε από το Τμήμα Τροφίμων & Γεωργίας της Καλιφόρνια (CDFA)2.
Ο νόμος αυτός δίνει το δικαίωμα στο CDFA να:

  • Απαιτεί καταγραφή των ΥΒΕ, συμπεριλαμβανομένου και του κομπόστ
  • Απαιτεί επιθεώρηση των μονάδων λιπασματοποίησης, καθώς και των αρχείων τους
  • Επιβάλει πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης

Η σήμανση θα είναι πολύ χρήσιμη για τους καταναλωτές, επειδή θα παρέχει πληροφορίες για το περιεχόμενο, οδηγίες χρήσης, καθώς επίσης και πληροφορίες για χρήση σε βιολογικές καλλιέργειες ή άλλες πιστοποιημένα βιολογικές δραστηριότητες, όπως υποστήριξε ο καθηγητής εδαφολογίας Stephen Andrews του πανεπιστημίου UC Berkeley της Καλιφόρνια.

.
.
Η κομποστοποίηση είναι μια απλή διαδικασία

10happycompwebΤο μόνο που χρειάζεται είναι φυτικά υπολείμματα και καλή διάθεση. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.treehugger.com, η οποία ασχολείται με διάφορα πράσινα θέματα ανά τον κόσμο, η πιο δημοφιλής έρευνα σχετικά με το περιβάλλον στο Google για το 2011, έχει να κάνει με το ερώτημα «Πώς γίνεται η κομποστοποίηση». Αν βάλουμε στη διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης τις λέξεις «how» και «compost», δηλαδή «πως» και «κομποστοποίηση», εμφανίζονται 44.800.000 αποτελέσματα. Δημοφιλέστατο θέμα η κομποστοποίηση, λοιπόν, ανά τον κόσμο.

Τι είναι όμως το κομπόστ; Στη φύση υπάρχουν πεσμένα φύλλα, νεκρά ζώα, νεκρά δέντρα εκατομμυρίων ετών και συνθήκες όπως κατολισθήσεις, χιονοστιβάδες, πλημμύρες και παγετοί. Όλα αυτά τα συνδυασμένα υλικά, λόγω των  περιβαλλοντικών συνθηκών, έχουν δημιουργήσει με το πέρασμα του χρόνου ένα πλούσιο, ζωντανό έδαφος, γεμάτο από μικροοργανισμούς, έντομα, ζωύφια, σκουλήκια και κάθε λογής πλάσματα, αλλά και πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία από την αποδόμηση της οργανικής ύλης, που είναι αναγκαία για τα οικοσυστήματα.

.

NOVAMONT

novamontmaterbiΗ Novamont δημιουργήθηκε από το Montedison Group στα τέλη της δεκαετίας του 80 και της δόθηκε ο φιλόδοξος στόχος της δημιουργίας μιας «Ζωντανής Χημείας για την Ποιότητα Ζωής». Παράγοντας την πρώτη οικογένεια βιοαποδομήσιμων και κομποστοποιήσιμων θερμοπλαστικών – Mater-Bi® – η Novamont συνδυάζει τις απαιτήσεις ανάπτυξης και βιωσιμότητας, ενσωματώνοντας τη χημεία, τη γεωργία και το περιβάλλον. Το Mater-Bi® είναι εμπορικά διαθέσιμο παγκοσμίως και μπορεί να μορφοποιηθεί για μια ευρεία γκάμα βιομηχανικών εφαρμογών, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως: film blowing (παραγωγή πλαστικού φιλμ με χρήση αέρα), extrusion (παραγωγή πλαστικών σωλήνων ή προφίλ π.χ. κουφωμάτων), injection moulding (έγχυση πλαστικού σε καλούπι για παρασκευή πλαστικών αντικειμένων), thermoforming (μορφοποίηση και συγκόλληση διαφορετικών πλαστικών με χρήση θερμότητας, για τη δημιουργία νέων με συνδυασμένες ιδιότητες).

Το 2011, με 240 εργαζόμενους (25% στην έρευνα και ανάπτυξη), επένδυσε περισσότερο από το 6% των εσόδων της στην έρευνα και την ανάπτυξη. Η παραγωγική δυναμικότητά της είναι 120.000 τόνοι ετησίως. Τέλος, η εταιρεία κατέχει χαρτοφυλάκιο ευρεσιτεχνιών με 90 κατηγορίες ευρεσιτεχνιών και 800 διεθνώς κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες.

vrodanis-banner

PAE-Banner

helector_100x200px_n

biocompost-vert

RAM-EUROPE-100x50

novamontmaterbi

Copyright © 2011 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης www.ecorec.gr

Μαμάη 3, 10440, Αθήνα Τηλ./Φαξ: 210 8224481

Αν επιθυμείτε να ακυρώσετε την εγγραφή σας σε αυτό το Newsletter πατήστε στα ακόλουθα link

Change your subscription
Unsubscribe


Powered by Joobi
Το περιεχόμενο αυτού του μηνύματος βρίσκεται σε συμφωνία με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποστολή διαφημιστικών μηνυμάτων μέσω e-mail, οι οποίες ορίζουν πως "Κάθε διαφημιστικό μήνυμα οφείλει να περιέχει έγκυρες και πλήρεις πληροφορίες για τη ταυτότητα του αποστολέα του σε προφανή θέση, ενώ παράλληλα θα πρέπει να παρέχει στον παραλήπτη τη δυνατότητα διαγραφής από τη λίστα αποδεκτών που τυχόν χρησιμοποιήθηκε κατά την αποστολή" (Dir. 2002/58/CE). Σας ζητούμε συγνώμην αν αυτό το μήνυμα σας προκάλεσε οποιοδήποτε είδος ενόχλησης. Αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε πλέον αυτή τη σειρά ενημερωτικών διαφημιστικών μηνυμάτων, παρακαλούμε ακολουθήστε τον σύνδεσμο της επόμενης παραγράφου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα