FW: Οικιακό Κόμποστ - Ένα Πρότυπο Σεμινάριο - Βασικές Οδηγίες
Σε εξωτερικό χώρο του σπιτιού μου έχω ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2010 την παραγωγή Κόμποστ.
Τι είναι όμως η Κομποστοποίηση;
Είναι η φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ύλη. Αυτή η ύλη που παράγεται λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό.
Τι χρησιμοποιώ;
Βασικά συστατικά είναι τα ωμά, μη ζωικά, υπολείμματα. Δηλαδή όταν καθαρίζω ένα αγγούρι και μια ντομάτα για τη σαλάτα, τα υπολείμματα δεν τα πετάω στα σκουπίδια άλλα τα συλλέγω σε ένα μικρο δοχείο που έχω στην κουζίνα. Στη συνέχεια και όταν το δοχείο γεμίσει, τα κατεβάζω στον χώρο που έχω φτιάξει για την κομποστοποίηση. Περισσότερα για αυτό παρακάτω.
Τι βάζω και τι δεν βάζω στο κόμποστ
Τα συστατικά που χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε κόμποστ χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:
Στα "Πράσινα" που μας δίνουν Άζωτο (Ν)
Στα "Καφέ" που μας δίνουν Άνθρακα (C)
Η αναλογία είναι συνήθως 1 μέρος Πράσινα και 2 μέρη Καφέ. Αυτό όμως είναι σχετικό και έχει να κάνει με το χρόνο ολοκλήρωσης της κομποστοποίησης. Το Κόμποστ θα γίνει έτσι κι αλλιώς αφού η φύση θα κάνει τη δουλειά της, απλά αν εμείς δεν διατηρήσουμε την κατάλληλη αναλογία, θα αργήσει να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Η αναλογία διαφοροποιείται ανάλογα με το τι υλικά προσθέτουμε, τις καιρικές συνθήκες, την εποχή κλπ. Το 1-1 ή το 1-2 είναι πάντως οι δυο πιο συνηθισμένες αναλογίες.
Πράσινα: Υπολείμματα από λαχανικά (ωμά ή βρασμένα αλλά όχι μαγειρεμένα), υπολείμματα από φρούτα (εκτός των όξινων όπως πορτοκάλι, μανταρίνι), μπαγιάτικο ψωμί (προσοχή όμως να είναι θρυμματισμένο) και δημητριακά, αλεύρι και ρύζι που πιθανά να θέλουμε να πετάξουμε. Τα βασικά όπως καταλαβαίνουμε είναι τα υπολείμματα λαχανικών και φρούτων.
Καφέ: Ξερά φύλλα, ξερό γκαζόν, στάχτη
Τι ΔΕΝ βάζω στο κομποστ:
Υπολείμματα από όξινα φρούτα (πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρειπ φρουτ), λεμόνια, υπολείμματα από μαγειρεμένο φαγητό, φύλλα ευκαλύπτου και συκιάς, κρέας, ψάρια, λάδι, γαλακτοκομικά και κλαδιά και φύλλα τριανταφυλλιάς.
Γιατί φτιάχνω το κομποστ
Οι βασικοί λόγοι είναι δυο.
Ο πρώτος είναι περιβαλλοντικός. Το 35% των σκουπιδιών είναι υπολείμματα από λαχανικά, φρούτα και άλλα Πράσινα υλικά. Στην ουσία αυτά δεν είναι "σκουπίδια" αλλά παράγωγα της φύσης στην οποία και πρέπει να επιστρέψουν. Αν δεν κάνουμε την κομποστοποίηση, επιβαρύνουμε όλο το σύστημα διαχείρισης απορριμάτων (συγκομιδή, μεταφορά, επεξεργασία, κατανάλωση ενέργειας κλπ) κατά 35% περισσότερο. Πλέον βλέποντας όλη τη διαδικασία της κομποστοποίησης από την αρχή μέχρι το τέλος, μου φαίνεται αυτονόητο το να ΜΗΝ εμποδίζω τη φυσική διαδικασία της αποσύνθεσης, στο χώρο μάλιστα που αυτή πρέπει να γίνει (και προφανώς ο χώρος αυτός δεν είναι η χωματερή)
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την εύκολη παραγωγή άριστου λιπάσματος. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, αυτό που δημιουργώ είναι ένα ανώτατης ποιότητας λίπασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο γκαζόν, στα φυτά κλπ.
Πως καταλαβαίνω ότι είναι έτοιμο;
Στην ουσία το κόμποστ είναι ένα θρυμματισμένο ελαφρύ χώμα πλούσιο σε οργανική ύλη. Θα έχει ένα ομοιόμορφο ανοιχτό καφέ χρώμα. Υπόψη ότι η δουλειά αυτή της φύσης θα πάρει από 1 μήνα (αν όλα τα έχουμε καν ει άριστα) έως και 5-6 μήνες αν όλα τα έχουμε κάνει λάθος. Το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα γίνει...
Πως το έχω οργανώσει
Έχω ένα μικρό δοχείο μέσα στην κουζίνα όπου βάζω όλα τα Πράσινα
Όταν αυτό γεμίσει, τα ρίχνω στον ειδικό εξωτερικό χώρο που έχω φτιάξει για την κομποστοποίηση. Ο χώρος είναι περίπου 1μ χ 1,5μ και στην ουσία είναι ένα κομμάτι γης. Το έχω χωρίσει σε δυο ίσα τμήματα με ένα ξύλο ώστε να εχω τη δυνατότητα να δημιουργήσω δυο σωρούς. Προσθέτω Πράσινα και Καφέ στο ένα τμήμα και όταν έχει πια αρκετό μείγμα τότε το αφήνω για να ετοιμαστεί το κομποστ χωρίς να προσθέτω επιπλέον υλικά. Τα νέα υλικά τα ρίχνω στο δεύτερο τμήμα. Όταν ετοιμαστεί αυτό που είχα αφήσει στο 1ο τμήμα, το βάζω σε ένα κάδο η σάκο για να το χρησιμοποιήσω και να μπορέσω σε αυτό το χώρο να προσθέσω νέα Πράσινα και Καφέ.
Προφανώς ο κάθε ένας μπορεί να το οργανώσει όπως τον βολεύει.
Θέλει που και που λίγο ανακάτεμα ώστε να πάρει το μείγμα το απαραίτητο για τη διεργασία οξυγόνο.
Είναι μια πάρα πολύ εύκολη διαδικασία όπου βλέπουμε όλη τη δουλειά της φύσης από την αρχή μέχρι το τέλος.
Είναι επίσης πολύ δημιουργικό αφού παράγουμε ανώτατης ποιότητας λίπασμα.
Επειδή ακόμη μαθαίνω, παρατηρώντας την όλη διαδικασία, αν κάποιος έχει να προσθέσει, να αφαιρέσει ή να διορθώσει κάτι, παρακαλώ πολύ να με ενημερώσει. Θα δεχτώ σχόλια με μεγάλη χαρά.
Για περισσότερες πληροφορίες στο dasos22350@gmail.com
'Οποιος επίσης θέλει, μπορεί να έρθει να δει το πως το έχω οργανώσει από κοντά και να συζητήσουμε.
Καλή επιτυχία...
Ένα σύντομο και ωραίο βιντεάκι
Σημειώσεις.
- Ακόμη και αν κάποιος δεν έχει κήπο ή ζει στην πόλη, μπορεί σε ένα εξωτερικό χώρο να βάλει ένα δοχείο (μεταλλικό ή πλαστικό) και να πετάει εκεί μέσα τα Πράσινα και τα Καφέ. Επειδή το κάνω αυτό σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο των Ιωαννίνων, έχω να πω ότι η διεργασία γίνεται και πάλι, απλά ο χρόνος που απαιτείται είναι μεγαλύτερος.
- Όσο πιο τεμαχισμένα είναι τα υλικά τόσο πιο γρήγορα προχωράει η διαδικασία
- Αν το μείγμα μυρίζει σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερο Καφέ. Κανονικά δεν πρέπει να μυρίζει σε καμία φάση της διαδικασίας
- Τα μικρά μυγάκια από πάνω και οι πολλοί γεωσκώληκες μέσα του είναι κάτι το φυσιολογικό. Αυτά είναι που παράγουν το κόμποστ και είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα. Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί και τελειώσουν τη δουλειά τους, θα φύγουν.
- Πρέπει να προσέχουμε λίγο το θέμα της υγρασίας. Αν το μείγμα μας είναι πολύ ξερό σημαίνει ότι θέλει πιο πολύ Πράσινα, αν είναι πολύ υγρό σημαίνει ότι θέλει πιο πολύ Καφέ.
- Από προσωπική εμπειρία, συστήνω ένα μέρος που να μην έχει πολύ ήλιο και να μην βρέχεται (τουλάχιστον όχι πολύ). Εγώ πχ το έχω κάτω από ένα δέντρο.
------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΝΕΡΓΟΙ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ (ΕΜ)
-------------------------------------------------------------------------------------------
Παρακολουθώντας ένα σεμινάριο τον Μαίο, σχετικά με τους Ενεργούς Μικροοργανισμούς του Ιάπωνα καθηγητή Τέρουο Χίγκα, αποφάσισα να τους δοκιμάσω στην πράξη.
Οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί είναι μια πολλά υποσχόμενη πλήρως οικολογική τεχνολογία η οποία συνδυάζει σε κατάλληλη περιεκτικότητα ωφέλιμους μικροοργανισμούς (κυρίως μαγιά, βακτήρια γαλακτικού οξέος και βακτήρια φωτοσύνθεσης) που βρίσκονται στη φύση, προς όφελος ενός μικρο-περιβάλλοντος που επιθυμούμε να ενισχύσουμε. Το μικρο-περιβάλλον μπορεί να είναι το φύλλο ενός φυτού μας, το σπίτι μας, το χωράφι μας, ο οργανισμός μας αλλά και μεγαλύτερα οικοσυστήματα όπως πχ μια λίμνη.
Έκανα τις παρακάτω εφαρμογές:
1. Ως καθαριστικό γενικής χρήσης για το σπίτι. Αντί για όλα τα χημικά καθαριστικά, είπα να δοκιμάσω κάτι πιο εναλλακτικό.
2. Ψεκάζουμε και κάνουμε μπάνιο τον Sucre! τα αποτελέσματα είναι εμφανή. Η μυρωδιά εξαφανίστηκε.
3. Στο χωράφι. Ψεκάζω ανα τακτά χρονικά διαστήματα ένα μικρό κτήμα με Ιπποφαές.
4. Παρασκευή Προβιοτικού Εκχυλίσματος Φυτών. Ακολουθώντας μια συγκεκριμένη διαδικασία κατά την οποία, στο δοχείο της ζύμωσης προσθέσαμε και διάφορα βότανα. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ειδικό σκεύασμα πολύ ωφέλιμο για τα φυτά μας.
5. ΕΜ BOKASHI. Με αφορμή το compost, μας ήρθε η ιδέα να δοκιμάσουμε τα ΕΜ. Το compost που παρασκευάζουμε, όπως θα δείτε παρακάτω, γίνεται με αερόβια διαδικασία οποία διαρκεί κατά μέσο όρο 2,5 μήνες (ανάλογα με την εποχή). Χρησιμοποιώντας ΕΜ η ζύμωση των οργανικών υπολειμμάτων γίνεται μέσα σε κλειστό δοχείο με πλήρη απουσία οξυγόνου. Οι ΕΜ, με ζύμωση, μετατρέπουν τα οργανικά υπολείμματα σε ομοιόμορφη οργανική ύλη (το ΕΜ-Bokashi). Η διάρκεια της ζύμωσης είναι περίπου 3-4 εβδομάδες. Το ΕΜ-Bokashi το χρησιμοποιώ ως εξαιρετικό λίπασμα για τα φυτά.
Η παρασκευή των ΕΜ
Στο σεμινάριο μάθαμε πώς να παρασκευάζουμε το διάλυμα των ΕΜ από τα μητρικά υλικά που βρίσκει κάποιος στο εμπόριο.
Χρησιμοποίησα το βασικό σκεύασμα από το εμπόριο που περιέχει τα ΕΜ σε αδράνεια, μελάσα, ένα θερμόμετρο, δείκτη pH, μια ηλεκτρική αντίσταση με θερμοστάτη και μια κουβέρτα. Η παρασκευή του υγρού με τους Ενεργούς Μικροοργανισμούς που θέλουμε, είναι προϊόν ζύμωσης και διαρκεί 1 εβδομάδα περίπου. Γίνεται μέσα σε δοχείο το οποίο πρέπει να έχει σταθερή θερμοκρασία στους 35Cº.
Θα σας ενημερώνουμε για όλα τα νέα σχετικά με άλλες εφαρμογές που θα κάνουμε με ΕΜ.
Δημήτρης Κιτσικόπουλος
Εγγραφή σε: Αναρτήσεις (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]
<< Αρχική σελίδα