Παρασκευή, Φεβρουαρίου 10, 2012

Newsletter 11 Ιανουάριος 2012 [Ορθή επανάληψη]

Ιανουάριος 2012
Κάθε χρόνο στην ΕΕ σπαταλούνται 89 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων

food-waste

Εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, το 2020 η σπατάλη θα έχει αυξηθεί κατά 40% φτάνοντας δηλαδή τους 126 εκατ. τόνους.

Η μεγαλύτερη σπατάλη τροφίμων που δεν έχουν λήξει γίνεται από τα νοικοκυριά (42%) και ακολουθούν ο τομέας της παραγωγής (39%), το εμπόριο λιανικής πώλησης (5%) και ο τομέας εστίασης (14%).

Στις 19 Ιανουαρίου 2012, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε μέσω ψηφίσματός του την άμεση λήψη μέτρων ώστε να μειωθεί κατά το ήμισυ η σπατάλη τροφίμων έως το 2025.


Διαβάστε περισσότερα...

Παύση λειτουργίας Χ.Α.Δ.Α. στην Άνδρο

strofilasΗ Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με απόφασή της επιβάλει την παύση της λειτουργίας του Χ.Α.Δ.Α. στην περιοχή της Σταυροπέδας και υποχρεώνει τον Δήμο Άνδρου να διαθέτει τα απόβλητα σύμφωνα με τον εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και να μεριμνήσει για όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση του παραπάνω Χ.Α.Δ.Α. Επίσης, τον υποχρεώνει να συντάξει Μελέτη Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης του Χ.Α.Δ.Α. η οποία πρέπει να εγκριθεί από τη Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη.


Διαβάστε περισσότερα...

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Να κλείσουν οι χωματερές σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα

zakinthosTη συμμόρφωση Ελλάδας και Κύπρου με την κοινοτική νομοθεσία για την λειτουργία των ΧΥΤΑ, εντός δύο μηνών, ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την αποστολή αιτιολογημένης γνώμης (δεύτερο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας). Ειδικότερα, για την Ελλάδα η προσφυγή αφορά τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα.

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή οι χωματερές που λειτουργούν κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας περί αποβλήτων, αποτελούν σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Η Επιτροπή απευθύνει αιτιολογημένες γνώμες και ζητά από την Ελλάδα και την Κύπρο να συμμορφωθούν εντός δύο μηνών και σε περίπτωση που δεν το πράξουν...

Διαβάστε περισσότερα...
ΙΝΔΙΑ – ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΕ ΠΛΟΥΤΟ
kovalamΌταν κάποιος βλέπει την αστραφτερή, άσπρη παραλία του Kovalam στην Ινδία είναι δύσκολο να πιστέψει ότι μια δεκαετία πριν αυτός ο διεθνής τουριστικός προορισμός ήταν γεμάτος από σωρούς σκουπιδιών.

Το Kovalam, που βρίσκεται στην πολιτεία Kerala, ανακηρύχθηκε περιοχή "μηδενικών απορριμμάτων" από μια ομάδα γυναικών (SHG) που ασχολείται με την ανακύκλωση απορριμμάτων και τη μετατροπή τους σε βιοδιασπώμενες σακούλες και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Με την οικονομική στήριξη τραπεζών, η SHG ξεκίνησε πριν κάποια χρόνια την Πρωτοπόρα Μονάδα Κατασκευής Χαρτιού με σκοπό την αντικατάσταση πλαστικών σακουλών από άλλες εναλλακτικές φιλικές προς το περιβάλλον.


Διαβάστε περισσότερα...

Νομοσχέδιο ΥΠΕΚΑ για τη διαχείριση των αποβλήτων: Εναρμόνιση ή εκτροπή από την Κοινοτική νομοθεσία και το δημόσιο συμφέρον;
4MKOΟι θέσεις των 4 ΜΚΟ

Τέσσερις περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις: Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S. και WWF Ελλάς εξέφρασαν από κοινού τον Ιανουάριο την κριτική τους στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για τη διαχείριση των αποβλήτων και την εναρμόνιση με τη σχετική Κοινοτική Οδηγία 98/2008/ΕΚ.

Δείτε εδώ τις θέσεις των 4 περιβαλλοντικών ΜΚΟ όπως δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο.

Η μόνη σημαντική θετική αλλαγή που δέχθηκε το νομοσχέδιο (τουλάχιστον με την πληροφόρηση μέχρι 3/2/2012), είναι ότι μετά τη δημοσιοποίηση των θέσεων των 4 ΜΚΟ μέσω δελτίου τύπου άλλαξε το άρθρο 27 και εναρμονίσθηκε πραγματικά με την Οδηγία 98/2008. Όμως, πολλές άλλες θετικές προτάσεις των 4 ΜΚΟ ή και άλλων φορέων δεν έγιναν δεκτές.


Διαβάστε περισσότερα...

Η εφαρμογή της νομοθεσίας για τα απόβλητα δημιουργεί θέσεις εργασίας και εξοικονομεί χρήματα

euwastewiseΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η οικονομία της ΕΕ χρησιμοποιεί 16 τόνους υλικών ανά άτομο το χρόνο, εκ των οποίων 6 τόνοι καθίστανται απόβλητα, και οι μισοί από αυτούς καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής. Πολλά κράτη μέλη στηρίζονται κυρίως στους χώρους υγειονομικής ταφής για τη διαχείριση των αποβλήτων.

Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 13 Ιανουαρίου 2012, η πλήρης εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα απόβλητα θα είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 72 δις ευρώ το χρόνο, θα προκαλούσε αύξηση του ετήσιου κύκλου εργασιών του κλάδου διαχείρισης και ανακύκλωσης των αποβλήτων κατά 42 δις ευρώ και ...


Διαβάστε περισσότερα...

LOGO-PIRAEUS LOGO-EKE-perivallon

Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης

Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για την ανακύκλωση

Μαμάη 3, 10440, Αθήνα. Τηλ/Φαξ: 210 - 8224481

info@ecorec.gr | www.ecorec.gr

Η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει την έκδοση του ηλεκτρονικού newsletter

Το περιεχόμενο αυτού του μηνύματος βρίσκεται σε συμφωνία με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποστολή διαφημιστικών μηνυμάτων μέσω e-mail, οι οποίες ορίζουν πως "Κάθε διαφημιστικό μήνυμα οφείλει να περιέχει έγκυρες και πλήρεις πληροφορίες για τη ταυτότητα του αποστολέα του σε προφανή θέση, ενώ παράλληλα θα πρέπει να παρέχει στον παραλήπτη τη δυνατότητα διαγραφής από τη λίστα αποδεκτών που τυχόν χρησιμοποιήθηκε κατά την αποστολή" (Dir. 2002/58/CE). Σας ζητούμε συγνώμην αν αυτό το μήνυμα σας προκάλεσε οποιοδήποτε είδος ενόχλησης. Αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε πλέον αυτή τη σειρά ενημερωτικών διαφημιστικών μηνυμάτων, παρακαλούμε ακολουθήστε τον σύνδεσμο της επόμενης παραγράφου.


Change your subscription
Unsubscribe


Powered by Joobi

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα