Πέμπτη, Απριλίου 03, 2008

Fw: ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΦΙΛΙΚΕΣ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ στην ΑΝΔΡΟ - ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ στο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & την ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

 
 
    Συμμετέχοντας στην Ημερίδα που διοργανώθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο - την Παρασκευή 21 Μαρτίου (από 9:00πμ έως 8:45μμ)- από Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής  Έρευνας & Κατάρτισης, με χορηγό Επικοινωνίας τον ΣΚΑϊ TV, με κύριο θέμα " Το Περιβάλλον μετά την Διεθνή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή - ΜΠΑΛΙ / Δεκ. 2007",μας δόθηκε η ευκαιρία να ακούσουμε τους κοινούς και εύλογους προβληματισμούς πλειάδας Πανεπιστημιακών και μή επιστημόνων, εκπροσώπων φορέων Προστασίας του Περιβάλλοντος και των Μ.Μ.Ε, εμπρός σε κοινό 300 και πλέον φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου.
   Ταυτόχρονα όμως μας δόθηκε η από του βήματος ευκαιρία να "απολογηθούμε" και να προβληματίσουμε "βάναυσα", για την προσπάθεια απόδοσης "κατά συρροή" ευθυνών στον κλάδο που ανήκουμε - των επίσης επιστημόνων & επαγγελματιών Αρχιτεκτόνων και λοιπών ειδικοτήτων μηχανικών- που όντως διαμορφώνει το οικοδομικό μας Περιβάλλον. Έτσι, παρουσιάσαμε την παρακάτω ιδεολογικά επιλεγμένη επαγγελματική - επιχειρηματική μας πρόταση, που αφορά στην δημιουργία Πρότυπων Βιοκλιματικών & Ενεργειακά ημιαυτόνομων (με εφαρμογές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) Παραθεριστικών κατοικιών, που απαντά σε μια Αναπτυξιακή ανάγκη και πραγματικότητα της Ελλάδας ως πρωτοπόρου και στον Περιβαλλοντοφιλικό Τουρισμό - που σημειωτέον έχει ήδη οριοθετήσει και προωθεί ο Υπουργός κος Αρ. Σπηλιωτόπουλος. Η στυγνή όμως πραγματικότητα είναι ότι αν και πρωτοπορήσαμε, ήδη από το 1999 έχοντας θεμελιώσει την Επένδυση πλέον των 400.000 Ευρώ, η ελλιπής ενημέρωση στα γενικότερα Περιβαλλοντικά ζητήματα ως προς τις λύσεις και όχι τις κινδυνολογικές κραυγές, έχει ως αποτέλεσμα την μή έκφραση ενδιαφέροντος απόκτησης - αγοράς αυτών (και την κατά συνέπεια οικονομική απαξίωση και καταστροφή της οικογενειακής αυτής εταιρικής δραστηριότητας στο νησί της Άνδρου). Επιλέξαμε την επιστροφή στον τόπο που γεννήθηκαν οι πρόγονοι μας - τα απαράμμιλα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά μας - και αντί επιβράβευσης οδηγηθήκαμε στην καταστροφή και την επιστημονική - επαγγελματική απαξίωση !!
Τα συμπεράσματα είναι όλα δικά σας !!!
 
  μια μικρή ενημέρωση στην παρακάτω ιστοσελίδα,
 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

ANDRIATTICAbroch

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-mail : andriattica_rea@yahoo.gr

web-sites : http://www.andros-properties.gr - www.andros-cyclades.gr - www.androsarchitect&re.gr

                                                                                                         ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

    Αφού προηγήθηκαν μεμονωμένες εφαρμογές της Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής στον σχεδιασμό και την υλοποίηση - κατασκευή κατοικιών και άλλων κτιρίων από την δεκαετία του '80, από σημαντικούς Αρχιτέκτονες - πρωτοπόρους όπως ο ΑΛ. ΤΟΜΠΑΖΗΣ , ο ΑΝ. ΚΑΡΤΑΣ κ.α. που εισήγαγαν στην κατ' εξοχή προικισμένη σε Ανεξάντλητες - Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (άνεμος - ήλιος - γεωθερμία - θαλάσσια κύματα) Χώρα μας, την έννοια της περιβαλλοντικά ''αναίμακτης'' δημιουργίας κατασκευών για τον σύγχρονο χρήστη - με όλες τις απαιτήσεις - με οικονομικότητα στην χρήση της ενέργειας όπως σήμερα μας αποδίδεται παραγόμενη από εξαντλούμενες πηγές (πετρέλαιο - ηλεκτρισμός από θερμικές μηχανές - ξυλεία/ κάρβουνο) φθάσαμε στις αρχές του 21ου αιώνα για να συνειδητοποιήσουμε την αναγκαιότητα αυτής της λογικής. Ετσι ακόμη και υπό τους αμφισβητούμενους σχεδιασμούς της Παγκοσμιοποίησης, με το Σύμφωνο του ΚΥΟΤΟ θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική χρήση των Α.Π.Ε. για την Ενεργειακή κάλυψη των άμεσων και των μελλοντικών αναγκών και μάλιστα με διαρκώς αυξητικά κλιμακούμενη ποσοστιαία συμμετοχή. Τις υποχρεωτικές αυτές απαιτήσεις θεσμοθέτησε και η Ε.Ε. και άρα και η Ελλάδα, με στόχο το 2010 να καλύπτουμε το 15 % των ενεργειακών αναγκών μας με χρήση των Α.Π.Ε.

 Πέρα όμως και πολύ παραπάνω από τις παραπάνω υποχρεώσεις, γεννιέται πια στον καθένα μας η ανάγκη να συνεισφέρει όσο μπορεί και του αναλογεί στο σεβασμό του Περιβάλλοντος και την προστασία του για το καλό των ίδιων των οικογενειών μας. Αυτή η ευθύνη βάρυνε και τους συμμετόχους και ιδρυτές της ΑΝΔΡΙΑΤΤΙΚΑ Ε.Π.Ε. ( ΑΘΗΝΑ - ΙΩΑΚΕΙΜ - ΣΤΕΡΓΙΟ - ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟ ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗ) ιδιαίτερα αφού αυτή ξεκίνησε την δραστηριότητα της στην πατρίδα - γη, το πανέμορφο και σχετικά διαφυλαγμένο Κυκλαδονήσι , την ΑΝΔΡΟ. Ετσι και μετά από τις σχετικές και ειδικευμένες σπουδές και έρευνα αγοράς που προηγήθηκαν, προχωρήσαμε στον πρωτοποριακό σχεδιασμό Συγκροτήματος (12) Ανεξάρτητων Παραθεριστικών Κατοικιών στην περιφέρεια δύο Παραδοσιακών Οικισμών (ΠΙΤΡΟΦΟΥ - ΖΑΓΑΝΙΑΡΗ) και 400μ. από τον καταπληκτικό όρμο του ΧΑΛΚΟΛΙΜΙΩΝΑ , σε έκταση 10 στρεμμάτων συνολικά θα διαμορφωθεί σε Πρότυπο Περιβαλλοντοφιλικό - Βιολογικό Αγρόκτημα. Η Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική προβλέπει την ορθότερη τοποθέτηση του κτίσματος σε σχέση με τον προσανατολισμό (κύριες όψεις προς Νότο - Προστασία από Βορεινούς ανέμους) , τον τεχνητό ή φυσικό ( με φυτά - δένδρα) σκιασμό σε σχέση με τις εποχές (ζητούμενος το καλοκαίρι - ανοικτός ηλιασμός τον χειμώνα) και την κατασκευή με χρήση σωστά επιλεγμένων υλικών ( μονώσεις - διπλά υαλοστάσια - κεραμοσκεπές - δομικά υλικά / φέρουσα τοιχοποιία -αποφυγή χημικών παραγώγων κ.λ.π.).

 Η ορθά προβλεπόμενη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνίσταται :

  • στην εφαρμογή Ηλιακών Συλλεκτών επί κεκλιμμένων επιπέδων έδρασης - στεγών, για την εξασφάλιση του ζεστού νερού για όλες τις χρήσεις ( περιλαμβανομένου boiler3πλής εισόδου : Ηλ.Συλ - καυστήρας αγροτ. απορριμμάτων - ενεργ.τζάκι - ηλεκτρ. αντίσταση)

  • στην εφαρμογή της ''Ηλιακής Ηλεκτροπαραγωγού Στέγης", με σύνθετη εγκατάσταση πλαισίων με φωτοβολταϊκά συνδεδεμένων σε σειρά και στην συνέχεια μέσω ανορθωτή -εναλλάκτη απόδοση στο κύκλωμα χρήσης (220 V) ή εναλλακτικά αποθήκευση σε συσσωρευτές για μεταχρονολογημένη απόδοση. Το σύστημα αυτό συνδεόμενο - συνεργαζόμενο με την κλασσική ηλεκτρική σύνδεση με το Δίκτυο ( ΔΕΗ) μέσω κατάλληλων αυτοματισμών μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική ενεργειακή οικονομία και απόσβεση του κόστους εγκατάστασης, όταν σε περιόδους μη χρήσης το σύνολο της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας (2-5 ΚW ανά ώρα ηλιοφάνειας) θα επιστρέφεται στο Δίκτυο προς διάθεση (οπότε η ΔΕΗ υποχρεωτικά το εξαγοράζει στο 70% του Τιμολογίου της σύμφωνα με τον Ν. 2244/'94).στην εφαρμογή του " Συλλέκτη Εδάφους - Αβαθούς Γεωθερμίας'' για τον φυσιολογικό δροσισμό - αερισμό των εσωτερικών χώρων , με φιλτραρισμένο αέρα που προερχόμενος απο ''σερπαντίνα'' (άκαμπτο σωλήνα) σε βάθος 5,0-6,0 μ. στο έδαφος, έχει σταθερή θερμοκρασία χειμώνα- καλοκαίρι και έτσι μέσω κυκλοφορητή από περσίδες δαπέδου, δίνει αίσθηση δροσισμού το καλοκαίρι και θαλπωρής - αερισμού τον χειμώνα, χωρίς να χρειαστεί η λειτουργία ενεργοβόρων κλιματιστικών μηχανημάτων (οικονομία ηλεκτρ. ενέργειας).

  • στην εφαρμογή του ''Συλλέκτη / Εναλλάκτη Νερού - Βαθιάς Γεωθερμίας'' που εκμεταλλεύεται το παραπάνω φυσικό φαινόμενο ακόμη περισσότερο για τον δροσισμό - κλιματισμό των χώρων , όπου υφίστανται πηγές - ροές υδάτων σε βάθος ή δεξαμενές νερού μεγάλου όγκου. Ετσι ένα πηγάδι ή μια πισίνα, με την εγκατάσταση κατάλληλων σωληνώσεων και εναλλάκτη κυκλοφορίας νερού (παράλληλα με το θερμικό/ψυκτικό υγρό ) συνιστά ουσιαστικά μια κεντρική αντλία θερμότητας - ψύξης ικανή να θερμάνει ή να ψύξει ικανοποιητικό αριθμό μεμονωμένων εγκαταστημένων κλιματιστικών μονάδων.

  • στην προμήθεια και εγκατάσταση μικρών - μεσαίων ανεμογεννητριών ή ακόμη και στην ερευνητική εγκατάσταση ανεμογεννήτριας κατακόρυφου άξονα σε βάση - πύργο προσομοιάζοντα στην τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική κληρονομιά (ταβλόμυλοι περιοχής ΚΟΡΘΙΟΥ), ως βοηθητικά συστήματα ηλεκτροπαραγωγής (σε αντλιακά συγκροτήματα - πιεστικά - πυροσβεστικά - κ.λ.π.)

  • στην έστω και δειγματική - διακοσμητική κατασκευή υδρορρόης ποτισμού - τροφοδοσίας πισίνας που θα καταλήγει σε υδατόπτωση από μεγάλο ύψος και κίνηση νερόμυλου συνδεδεμένου και με ηλεκτροπαραγωγή μονάδα αλλά και κεντρική εγκατάσταση άλεσης- κομποστοποίησης απορριμμάτων (εναλλακτική λειτουργία).

Για όλα τα παραπάνω, που το μελετητικό υπόβαθρο συνεχώς συμπληρώνεται και το τεχνικό υπάρχει και διατίθεται από πλήθος εταιρειών στις διεθνείς αγορές, απομένει στην ευαισθησία του καθενός μας και την αποφασιστικότητα του να πράξει επιτέλους τα δέοντα και να σταματήσει να καταναλώνει μόνο και να ρυπαίνει, να επιλέξει τις νέες τεχνολογίες και να εμπιστευθεί αυτούς που τις ''διακονούν'' (''διακονώ'' :πιστεύω πρώτα και εφαρμόζω σωστά) . Ενας από αυτούς και στον Ελλαδικό χώρο είναι και η ΑΝΔΡΙΑΤΤΙΚΑ Ε.Π.Ε. και το έργο της που αξίζει να υλοποιηθεί και ολοκληρωθεί κατόπιν επιλογής δέκα (10) ευαισθητοποιημένων οικιστών που θα θελήσουν να αποκτήσουν παραθεριστική κατοικία στην ΑΝΔΡΟ , δύο ώρες μόνο από την ΑΘΗΝΑ, από το λιμάνι της Ραφήνας.

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗΣ

Αρχιτέκτων μηχανικός Ε.Μ.Π.- μέλος Τ.Ε.Ε. / Ε.Κ.Κ.Ε. (κατασκευαστών) & Σ.Μ.Α.Σ.Α. (κτηματομεσιτών)

ειδικ. Βιοκλιματική & εφαρμογές Α.Π.Ε. - σύμβουλος Μ.Μ.Ε. (Μητρώο ΕΟΜΜΕΧ)

τηλ. 210-9223287 / 6970-950642

e-mail : fkall@tee.gr

   

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα