Τετάρτη, Ιανουαρίου 11, 2012

Compost Newsletter #3 Δεκέμβριος 2011

Your Newsletter
logo
Compost Newsletter #3 - Δεκέμβριος 2011

Σε αυτό το τεύχος:

Πράσινη Πρόταση για τη Διαχείριση Απορριμμάτων στην Κρήτη
crete-NLτου Φίλιππου Κυρκίτσου, Προέδρου της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης

Με την Πράσινη Πρόταση για πρώτη φορά κατατίθεται ένας ολοκληρωμένος περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων εμπεριέχοντας όλες τις προτάσεις, που βασίζονται στο τρίπτυχο «Πρόληψη – Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση». Η Πράσινη Πρόταση παρουσιάσθηκε σε ανοικτή εκδήλωση στην Κρήτη το Δεκέμβριο του 2011, καθώς και στην Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης, στα πλαίσια της διερεύνησης για επιλογή της πλέον ρεαλιστικής, συμφέρουσας και κοινωνικά αποδεκτής πρότασης για την οριστική λύση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, στην περιφέρεια Κρήτης. Ακολούθως, παρουσιάζονται βασικά σημεία της Πράσινης Πρότασης.

Διαβάστε περισσότερα...
.
.
Athens Biowaste

athensbiowasteweb4Το πρόγραμμα ATHENS BIOWASTE αποσκοπεί στην πρώτη πιλοτική διαλογή των βιοαποβλήτων στην πηγή σε επιλεγμένες περιοχές των Δήμων Αθηναίων και Κηφισιάς και την επεξεργασία αυτών στη μονάδα Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας (ΕΜΑΚ) του ΕΣΔΚΝΑ για την παραγωγή κόμποστ υψηλής ποιότητας. Επιπλέον, με την ανάπτυξη κατάλληλων λογισμικών εργαλείων θα προσδιορισθούν τα οφέλη των βιώσιμων μεθόδων διαχείρισης των βιοαποβλήτων αναφορικά με τις εκπομπές αερίων των θερμοκηπίων (συνεισφορά στη κλιματική αλλαγή), ενώ θα πραγματοποιείται αξιολόγηση της ποιότητας του παραγόμενου κόμποστ δεδομένης της σύνθεσης και των μεθόδων συλλογής των βιοαποβλήτων. Μέσω των προαναφερθέντων στόχων και μέσω της διαμόρφωσης κατάλληλου οδηγού θα προωθηθεί και θα ενισχυθεί η δημιουργία αγοράς για το κόμποστ και η ευαισθητοποίηση των πολιτών, των αρμόδιων αρχών και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων αναφορικά με τη διαχείριση των βιοαποβλήτων. Επιπλέον, θα συνταχθούν προτάσεις για την τροποποίηση των τεχνικών προδιαγραφών και νομοθετικών διατάξεων διαχείρισης των αποβλήτων.

Διαβάστε περισσότερα...
.
.
Διήμερη εκπαίδευση στην κομποστοποίηση σε γεωργικό περιβάλλον

agrotistrakterΟ ρόλος της κομποστοποίησης στη βιολογική γεωργία είναι εξαιρετικά σημαντικός. Η εφαρμογή της σε αγροτικές περιοχές μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής, μείωση του όγκου των απορριμμάτων, περιορισμό των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κ.ά.

Ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής διοργάνωσε μία διήμερη εκπαίδευση στις 11 & 18 Δεκεμβρίου 2011, με θέμα «Κομποστοποίηση σε γεωργικό περιβάλλον» σε συνεργασία με την Επαγγελματική Σχολή Συγγρού στο Μαρούσι. Το σεμινάριο διήρκησε δώδεκα ώρες και θα υλοποιήθηκε στην ΕΠΑ.Σ Συγγρού (Λ. Κηφισίας 182). Εισηγητής ήταν ο Γεωπόνος – Εδαφολόγος Σταμάτης Καβασίλης. Στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης της εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις μονάδας κομποστοποίησης, στο Πικέρμι Αττικής.

Πηγή: www.paseges.gr

Διαβάστε περισσότερα...
.
.
Στο αεροδρόμιο Charlotte Douglas ξεκινά κομποστοποίηση με γεωσκώληκες

gewskwlikasairportΑν τον επόμενο χρόνο ταξιδέψετε μέσω του Διεθνούς αεροδρομίου Charlotte Douglas στη Βόρεια Καρολίνα και πετάξετε μια μπανανόφλουδα, δε θα πάει χαμένη. Θα γίνει γεύμα γεωσκωλήκων και τελικά ένα θρεπτικό εδαφοβελτιωτικό για τα φυτά. Το Φεβρουάριο του 2012, το αεροδρόμιο σχεδιάζει να ανοίξει ένα κέντρο ανακύκλωσης κόστους 1,1 εκατομμύριου δολαρίων, το οποίο θα περιλαμβάνει σύστημα κομποστοποίησης βασισμένο σε γεωσκώληκες.

Το σύστημα θα διαχειρίζεται δύο τόνους οργανικών αποβλήτων την ημέρα. Κομποστοποιήσιμα υλικά όπως υπολείμματα τροφίμων, απορρίμματα χαρτιού, χαρτοπετσέτες και κλαδέματα φυτών θα συλλέγονται από το αεροδρόμιο και θα φορτώνονται σε έναν προ-κομποστοποιητή με έλεγχο οσμών, 150 τετραγωνικών μέτρων. Αφού τα υλικά αποδομηθούν μερικώς στον προ-κομποστοποιητή, θα δίνονται ως τροφή στους γεωσκώληκες, συνολικού βάρους 136 κιλών, σε ένα χώρο 750 τετραγωνικών μέτρων. Το παραγόμενο κομπόστ θα χρησιμοποιείται ως λίπασμα στο αεροδρόμιο των 24.000 στρεμμάτων. Το πλεονάζον κομπόστ θα πωλείται.

Διαβάστε περισσότερα...
.
.
Βριλήσσια - πρόγραμμα κομποστοποίησης

klademata_brilissiaΠρόγραμμα κομποστοποίησης ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες ο Δήμος Βριλησσίων στο πλαίσιο των εφαρμογών του για την προστασία του περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο έκτασης ενός στρέμματος σε τμήμα της πρώην Ναυτικής Βάσης Βριλησσίων, οι Δημοτικές Υπηρεσίες Περιβάλλοντος και Καθαριότητας συγκεντρώνουν τα φύλλα και τα κλαδιά από το κούρεμα και το κλάδεμα των θάμνων και των δέντρων τόσο από τους ιδιωτικούς κήπους όσο και από τα πάρκα και τους υπόλοιπους δημοτικούς χώρους πρασίνου. Στη συνέχεια με ειδική επεξεργασία που θα διαρκεί κάποιους μήνες δημιουργείται ένα άριστης ποιότητας εδαφοβελτιωτικό ιδανικό για οικιακές και γενικότερα οικιστικές καλλιέργειες φυτών, θάμνων και δέντρων. Το τελικό προϊόν της κομποστοποίησης θα είναι διαθέσιμο εντελώς δωρεάν για όλους τους δημότες που επιθυμούν να το χρησιμοποιήσουν στους κήπους τους και τις ιδιωτικές τους καλλιέργειας.

Διαβάστε περισσότερα...
.
.
Πρωτοβουλία δικτύου δήμων για μηδενικά απόβλητα στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου

dimosEvrwta3Δελτίο Τύπου εξέδωσε πριν λίγες μέρες, ο Δήμος Ευρώτα σχετικά με την πρωτοβουλία δικτύου δήμων για μηδενικά απόβλητα στην περιφέρεια της Πελοποννήσου. Παρατίθεται:

Την πρωτοβουλία σύστασης Δικτύου Δήμων που θα στοχεύει σε μηδενικά απόβλητα στην Πελοπόννησο, πρόκειται να αναλάβει ο Δήμαρχος Ευρώτα κος Ιωάννης Γρυπιώτης, ο οποίος έχει μιλήσει, ήδη, με συναδέλφους του Δημάρχους, για το εγχείρημα αυτό:

Σκοπός της ανωτέρω πρωτοβουλίας, είναι η προώθηση λύσεων για μηδενικά απόβλητα στον τομέα Διαχείρισης των απορριμμάτων, σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου.

.
.
Ημέρες πληροφόρησης για την οικιακή κομποστοποίηση

kafeneioΣτο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Low Cost – Zero Waste Municipality» η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης διοργάνωσε ή συμμετείχε τους δύο τελευταίους μήνες σε επτά ημέρες πληροφόρησης για την κομποστοποίηση. Οι ημέρες πληροφόρησης έλαβαν χώρα:

Στις 3 & 4/11/11 στο διήμερο σεμινάριο με θεματικό άξονα τη διαχείριση των απορριμμάτων, στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στην Πλάκα

Στις 13/11/11 στο Δημαρχείο του Δήμου Ηλιούπολης

Διαβάστε περισσότερα...
.
.
VolksKompo ο χειροποίητος!

Volkscompo_webΠροβληματισμένος και ευαισθητοποιημένος για τα περιβαλλοντικά θέματα, ο Νίκος Βελής, φίλος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, εμπνεύστηκε από μία συζήτηση περί κάδων οικιακής κομποστοποίησης και σχεδίασε τον VolksKompo, έναν κάδο οικιακή κομποστοποίησης μπαλκονιού. «Έκανα κομποστοποίηση πριν δύο χρόνια στις γλάστρες και δεν ήταν πολύ βολικό, αλλά δεν ήταν και δύσκολο. Δυστυχώς, δεν υπάρχει αρκετή πληροφόρηση, δεν έχει εξοικειωθεί ο κόσμος και δεν ξέρει ότι η κομποστοποίηση μπορεί να είναι παιχνίδι για τα μικρά παιδιά στο σπίτι. Έτσι, μπορούν να συμβάλλουν και με αλλαγή νοοτροπίας στα παιδιά από μικρά!»

Ο κάδος μόλις τέθηκε σε λειτουργία από τον ίδιο και αναμένουμε με περιέργεια τα αποτελέσματα και νεότερα για την πορεία του εγχειρήματος, ελπίζοντας ότι θα λειτουργήσει. Παραθέτουμε το πρωτότυπο σχέδιο και τις οδηγίες κατασκευής.

Διαβάστε περισσότερα...

vrodanis-banner

PAE-Banner

helector_100x200px_n

biocompost-vert

RAM-EUROPE-100x50

Copyright © 2011 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης www.ecorec.gr

Μαμάη 3, 10440, Αθήνα Τηλ./Φαξ: 210 8224481

Αν επιθυμείτε να ακυρώσετε την εγγραφή σας σε αυτό το Newsletter πατήστε στα ακόλουθα link

Change your subscription
Unsubscribe


Powered by Joobi
Το περιεχόμενο αυτού του μηνύματος βρίσκεται σε συμφωνία με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποστολή διαφημιστικών μηνυμάτων μέσω e-mail, οι οποίες ορίζουν πως "Κάθε διαφημιστικό μήνυμα οφείλει να περιέχει έγκυρες και πλήρεις πληροφορίες για τη ταυτότητα του αποστολέα του σε προφανή θέση, ενώ παράλληλα θα πρέπει να παρέχει στον παραλήπτη τη δυνατότητα διαγραφής από τη λίστα αποδεκτών που τυχόν χρησιμοποιήθηκε κατά την αποστολή" (Dir. 2002/58/CE). Σας ζητούμε συγνώμην αν αυτό το μήνυμα σας προκάλεσε οποιοδήποτε είδος ενόχλησης. Αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε πλέον αυτή τη σειρά ενημερωτικών διαφημιστικών μηνυμάτων, παρακαλούμε ακολουθήστε τον σύνδεσμο της επόμενης παραγράφου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα