FW: ΥΠΕΚΑ: Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές Κοινότητες - Νέο πρότυπο ανάπτυξης - ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ
Πολύ δε προηγούμενα (1998-2000) συνέλαβα – σχεδίασα – έλαβα ΟΛΕΣ τις σχετικές Άδειες για την μικρομεσαία Επένδυση της οικογένειας μου και εμού, για ένα Πρότυπο Περιβαλλοντοφιλικό συγκρότημα (12) Ανεξάρτητων Βιοκλιματικών (με πλήρεις εφαρμογές Α.Π.Ε. – Ανακύκλωσης & επανάχρησης υδάτων – Βιολογικό Καθαρισμό μέσω υδρόφιλου καλαμιώνα κ.αλ. Οικο-Περιβαλλοντικά συστήματα) Παραθεριστικών κατοικιών – «ΠΑΝΘΕΑ» - και δεν έχω καταφέρει να το υλοποιήσω μετά από πλήρη απαξίωση και αδιαφορία για την αγορά τέτοιας ποιότητας Τουριστικού καταλύμματος – κόντρα στις «εύκολες» λογικές εδαφικής«υπεραξιοποίησης» για το Μέγιστο Κέρδος !!!!
“Ενώ λοιπόν η Τοπική Αυτοδιοίκηση καταγράφει άλματα προς την κατεύθυνση της «Πράσινης» και Αειφόρου Ανάπτυξης και του συνετού Ενεργειακού – Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού των Υποδομών και των Υπηρεσιών της, στην χώρα αυτή που ζούμε και κάποτε έφερε την αίγλη της Πολιτιστικής – Κοινωνικής Κοιτίδας – την Ελλάδα – μπορώ να σας απαριθμήσω μερικές Προτάσεις – Προμελέτες μου που ως Αρχιτέκτων Μηχανικός αλλά και παθιασμένα «τοπικιστής» είχα εκπονήσει εδώ και αρκετά χρόνια !!!!
Αποτέλεσμα – όπως μάλλον εύκολα θα υποθέσατε – είναι να τις «δεί το μαύρο σκοτάδι» και να μην γίνει η παραμικρή αναφορά ή συζήτηση ή διαβούλευση, πόσο δε μάλλον η «Υλοποίηση» - γιατί άλλωστε να δώσουν σημασία σε ένα «γραφικό οραματιστή» ;;;;
1/ Πρόταση για Προμελέτη των κτιρίων Δημαρχείων – στέγασης άλλων Δημοτικών Υπηρεσιών – Δημοτικών σχολείων, Νηπιαγωγείων και Παιδικών Σταθμών των 3 Δήμων της Άνδρου : Άνδρου – Κορθίου – Υδρούσας , με Βιοκλιματικό σχεδιασμό – Εξοικονόμηση Ενέργειας και Εγκατάσταση συστημάτων Α.Π.Ε.- Φωτοβολταϊκά σε στέγες και Ηλιοθερμικά για ζεστό νερό και Θέρμανση / Ψύξη – Περισυλλογή και Αξιοποίηση βρόχινων απορροών ( Άνοιξη 2005 !!!!!)
2/ Προμελέτη του Δημοτικού κτιρίου στην μέση της Αγοράς – κεντρικού πεζοδρόμου στην Χώρα / Δήμο Άνδρου (που έχει παραχωρηθεί στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου-Τήνου – Κέας – Μυκόνου, για το γραφείο υποδοχής και εξυπηρέτησης του Μητροπολίτη κύριου Δωρόθεου) με παρόμοιας όπως παραπάνω Σχεδιασμό & Εγκαταστάσεις συστημάτων Α.Π.Ε. – Εξοικονόμησης (Ενέργειας και Νερού) (Μαρτ. 2006 !!!!)
3/ Πρωτοβουλία – Σύνθετη Πρόταση Ολοκληρωμένου Σχεδιασμού και Προγραμματισμού του συνόλου των Ο.Τ.Α. της Άνδρου για την Ανάδειξη του σε «Πρότυπο Πράσινο+Γαλάζιο Νησί του Αιγαίου και της Ανατ. Μεσογείου» με ανάπτυξη όλων των Α.Π.Ε. (Αιολική – Ηλιακή – Γεωθερμία – Θαλάσσια Αιολικά Πάρκα και Υποθαλάσσια / Κυματικής Ενέργειας) – Εξοικονόμηση και Αξιοποίηση των Επίγειων Υδατορροών (υδροφράγματα στις πλαγιές με ταμιευτήρες και Υδροηλεκτρικό Σταθμό) αλλά και του πλούσιου υπόγειου Υδροφόρου δυναμικού που εμπλουτίζει ΜΟΝΑΔΙΚΑ την Άνδρο – Ολοκληρωμένο σύστημα Διαχείρισης Α.Σ.Α. & Λυμάτων με Μηδενικό Υπόλειμμα – Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση- Παραγωγή Βιοκαυσίμων (Σεπτ. 2009 !!)
4/ Συνδυασμένη Πρόταση σε Δήμους (Αθηνών και Θεσσαλονίκης) και Ποδοσφαιρικές Α.Ε. (Παναθηναϊκό – ΑΕΚ – ΠΑΟΚ – ΆΡΗ – Α.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ) για τον Αρχικό Σχεδιασμό των προγραμματιζόμενων Νέων Γηπέδων τους με Βιοκλιματικό & Συνολικά Ενεργειακό Σχεδιασμό και Εφαρμογών Α.Π.Ε., ώστε κάθε τέτοια νέα αθλητική εγκατάσταση στον ιστό της κάθε πόλης να δημιουργήσει Ενεργειακό Κέντρο Παροχής φθηνής – «καθαρής» - εγχώρια παραγόμενης Ηλεκτρικής & Θερμικής Ενέργειας, με αποδέκτες τους κατοίκους των γύρω περιοχών και σαφή περιορισμό Ρύπανσης και της Οικονομίας των Νοικοκυριών – ούτε ΕΝΑΣ παράγοντας τους ή τεχνικός υπάλληλος ΟΥΔΕΠΟΤΕ με «ενόχλησε»………..(συνεχώς από το 2007 έως σήμερα !!!!!) “
ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗΣ – Αρχιτέκτων Μηχανικός / ειδικ. Βιοκλιματικός Σχεδιασμός κτιρίων & Εφαρμογές Α.Π.Ε.
- Μέλος των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ και του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ στο ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
ΣΗΜ. : Το προωθώ σε εσάς για να αξιολογηθεί και να δημοσιευθεί στο φύλο της εφημερίδας σας , την επίσημη εφημερίδα των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ή/και στο περιοδικό ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ
tel. 6970-950642
Αθήνα, 24 Μαΐου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές Κοινότητες - Νέο πρότυπο ανάπτυξης
Ένα νέο πρόγραμμα μηδενικών εκπομπών και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης για τις πράσινες αγροτικές και νησιωτικές κοινότητες παρουσιάστηκε σήμερα σε συνάντηση που είχαν η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης και ο Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Μάνθος Σανταμούρης με εκπροσώπους των 13 Περιφερειών της χώρας.
Το πρόγραμμα αυτό, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ θα συγχρηματοδοτεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) και περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση «πράσινων» παρεμβάσεων, σε νησιά και χωριά, στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας, των ΑΠΕ, των πράσινων μεταφορών, της διαχείρισης απορριμμάτων, της διαχείρισης υδάτινων πόρων και της πράσινης επιχειρηματικότητας, προκειμένου απομονωμένες περιοχές να μετατραπούν σε καινοτόμες κοινωνίες με σεβασμό στο περιβάλλον.
Ενδεικτικά, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες δράσεις:
- Ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
- Αποθήκευση περίσσειας ενέργειας από ΑΠΕ, όπως παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης και επαναχρησιμοποίησης σε ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη.
- Έξυπνα δίκτυα (πχ. βελτιστοποίηση ροών ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ πηγών ενέργειας, υποδομές δομημένης καλωδίωσης)
- Ενσωμάτωση τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας και ΑΠΕ στον κτηριακό τομέα (πχ αναβάθμιση κελύφους, ενεργειακή αναβάθμιση εξοπλισμού, κ.α.)
- Ηλεκτροκίνηση.
- Ολοκληρωμένη διαχείριση υδάτινων πόρων (πχ αφαλάτωση με χρήση ΑΠΕ, ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υγρών αποβλήτων, κ.α.)
- Σταθμός συμπαραγωγής με βιομάζα
- Δημοτικός φωτισμός (λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, επιδεικτικά αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα φωτισμού)
- Διαχείριση αστικών στερεών απορριμμάτων (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση συσκευασιών)
Το Πρόγραμμα θα προκηρυχθεί τέλος Ιουλίου, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα γίνει η κατάθεση των φακέλων υποψηφιότητας από τις ενδιαφερόμενες Κοινότητες και τέλος Νοεμβρίου θα υπογραφούν τα συμβόλαια. Το ΚΑΠΕ ως ενδιάμεσος φορέας είναι υπεύθυνος για την προκήρυξη, επιλογή Κοινοτήτων, παρακολούθηση και αξιολόγηση.
Πρόκειται για μία νέα πρόκληση για την ανάπτυξη της χώρας η οποία θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, εισροή κεφαλαίων για νέες επενδύσεις και θα ενισχύσει την τοπική και εθνική επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα, με σεβασμό στο περιβάλλον.
Αναλυτική παρουσίαση του Προγράμματος
Συνοπτική παρουσίαση του Προγράμματος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]
<< Αρχική σελίδα