Τετάρτη, Ιουλίου 06, 2011

Fw: [NotioAigaio] Ο Μάγος-ΣΟΥΚΟΣ






--- Στις Τρίτ., 05/07/11 :


Η αποκντρωμένη διοίκηση είχε πει ότι θα δώσει 500.000 ευρώ για αποκατάσταση ΧΑΔΑ. Βέβαια αυτή η αρμοδιότητα είναι στο ΥΠΕΚΑ που προκήρυξε το σχετικό πρόγραμμα το οποίο κλείνει τον Οκτώβρη και στην καλύτερη περίπτωση θα δοθούν χρήματα από το πρόγραμμα το 2012. Είναι πιθανόν να υπάρχει χρηματοδότηση από τίποτα ταμεία για φυσικές καταστροφές ή έκτακτη κατάσταση.

Αν διαβάσετε την ανακοίνωση, που βασίστηκε σε αυτά που μου είπαν ο Δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος, φαίνεται ξεκάθαρα ότι το ποσό που εχουν συμφωνήσεις με τον Σούκο είναι 70.000 ευρώ το μήνα + ΦΠΑ+ κόστη ηλεκτρικού και φύλαξης, οπότε είναι πάνω από 100.000 ευρώ το μήνα. Η συμφωνία είναι για 3 μήνες γιατί μετά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί απευθείας ανάθεση αλλά πρέπει να γίνει ευρωπαϊκός διαγωνισμός γιατί τα ποσά είναι τρελά.

Ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος μου είπαν ότι θα βάλουν ένα ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο επιπλέον των σημερινών (κάπου τόσο) οπότε περιμένουν να μαζέψουν επιπλέον 1,2 εκατ. το χρόνο για τη μέθοδο Σούκο.

Το πολύ εκνευριστικό είναι ότι - παρά την ενημέρωση που τους έκανα αναλυτικά για όλα αυτά τα θέματα - προβάλλουν την μέθοδο ως πρωτοποριακή και ικανή να λύσει το πρόβλημα και την προμοτάρουν και σε άλλα νησιά καθώς και έκαναν ξενάγηση σε όλους τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τα περιβαλλοντικά θέματα στην μέθοδο το Σ/Κ. Άρα δεν πρόκειται για άγνοια αλλά για κάτι πολύ πιο σοβαρό μια και στην σχετική ανακοίνωση του Δήμου που μοίρασε και στους δημοσιογράφους προβάλει τη μέθοδο ως πετυχημένη, πρωτοποριακή, που αντιμετωπίζει οριστικά το πρόβλημα των απορριμμάτων. Ούτε ο ίδιος ο Σούκος να ήταν δήμαρχος....

Επειδή μίλησα με τον ΓΓ της αποκεντρωμένης διοίκησης, μπορούμε να πάμε να τον δούμε για διάφορα θέματα (και γιαυτό) για να έχουμε άμεση εικόνα. Ποιος θέλει και μπορεί να το κάνουμε άμεσα (το γραφείο του είναι στον Πειραιά)?

Ν.Χ.





Στις 5 Ιουλίου 2011 7:18 μ.μ.:



Πληρεστατο! Ολα οσα εχω διαβασει εδω κι εκει κατα καιρους. Το μονο που δε λεει ειναι οτι ο Σουσουδης ειναι εντελως υπερ. Τα 20.000 ευρω του σεκιουριτι τον χαλασαν; Με τα 210.000 + ρευμα + νεα, ιδιαιτερως πιθανη, συμβαση (σιγα μην υπαρχει ετοιμη εναλλακτικη σε 3 μηνες), κανενα θεμα;

1. "Δεν υπολογίζονται στο κόστος η δαπάνη για τα καύσιμα και το ρεύμα, όταν στην Καλαμάτα, όπου εφαρμόστηκε για λίγο η μέθοδος, εκτίναξε τα κόστη από τα 50 ευρώ ανά τόνο στα 137 ευρώ αλλά και τα 20.000 ευρώ που απαίτησε ο Λαρισαίος εφευρέτης κ. Κώστας Σούκος για την φύλαξη των μηχανημάτων του
". Αυτο ειναι μια πολυ σημαντικη λεπτομερεια. Ειχα την αισθηση οτι τα 210.000 ευρω περιλαμβαναν και το ρευμα. Τα στοιχεια για τα 137 ευρω ειναι απο την Καλαματα. Η διαφορα ειναι τεραστια και εξηγει και το επομενο σημειο που δειχνει οτι τα λεφτα δε θα φτασουν.

Θα επρεπε να το ειχα καταλαβει ομως διοτι ξερω οτι τα ΑΣΑ της Ανδρου ειναι ~15000 τονοι το χρονο, επομενως στο τριμηνο (ειδικα καλοκαιρι) ειναι ~4000. Δεδομενων των 210.000 ευρω που ειναι γνωστα καιρο, αυτο σημαινει οτι ο Σουκος θα πληρωνεται περιπου 50 ευρω τον τονο, οσο και στην Καλαματα. Ομως, αν τα εξοδα ρευματος ειναι τα ιδια με της Καλαματας, το συνολικο εξοδο για Δημο + Αποκεντρωμενη Διοικηση για 3 μηνες θα ειναι 550.000 ευρω. Αν δε, αυτη η μεθοδος εφαρμοστει για 1 χρονο, θα κοστισει 2.2 εκ ευρω. Δηλαδη το 1/14 των συνολικων χρηματων που η περιφερεια Νοτιου Αιγαιου διαθετει για διαχειριση ΑΣΑ την 6ετια 2007-2013. Ο,τι φευγει απο αυτο το ταμειο, δε διατιθεται γι'αλλου στο Ν. Αιγαιο αλλα ουτε και για πραγματικα βιωσιμη λυση στην ιδια την Ανδρο.

2. "Το κόστος χρηματοδότησης εκτιμάται ότι θα καλύψει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, με κονδύλια που προορίζονταν για την περισυλλογή των απορριμμάτων της χωματερής στον αρχαιολογικό χώρο της Σταυροπέδας που λειτουργούσε από τη δεκαετία του '70 παράνομα και ενάντια στις αποφάσεις του ΣτΕ. Σε περίπτωση που τα λεφτά της περιφέρειας στερέψουν υπάρχει και εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο έχει επεξεργαστεί ο δήμος και προβλέπει δημοτικά τέλη 1 ευρώ ανά τετραγωνικό
!"

Αυτο ακουγεται για μικτη χρηματοδοτηση, αν αληθευει, που οι υπολογισμοι δειχνουν οτι μαλλον ειναι απολυτως απαραιτητο. Και οι δημοτες και η Αποκεντρωμενη Διοικηση.
Αν ειναι λεφτα της αποκεντρωμενης διοικησης, ειναι λογικα ΕΣΠΑ απο τα 30 εκ ευρω του ΕΠΕΡΡΕΑ που διαχειριζοταν η Αποκεντρωμενη Διοικηση Νοτιου Αιγαιου ως 1/7 για τα σκουπιδια (ΧΑΔΑ+ΧΥΤΑ).

Προτεινω να γραψουμε μια επιστολη στην Αποκεντρωμενη Διοικηση Ν. Αιγαιου, ζητωντας επισημως πληροφοριες για τα κονδυλια που θα διαθεσει η ιδια καθως και την προελευση τους. Ενα αλλο βασικο σημειο ειναι σε ποια βιομηχανια θα πανε τα πελετς μετα. Το λεει το αρθρο, το λεει ο Σουκος, αλλα δε λεει κανεις που. Τα πελετς Σουκου (λεει ο ιδιος ο Σουκος οτι θα) εχουν μεγαλη θερμογονο δυναμη. Συγκριση των στοιχειων που δινει κατα καιρους με την ΑΕΠΟ της Φυλης δειχνει οτι αυτη θα ειναι μεγαλυτερη του SRF που θα παραγει η μοναδα βιοξηρανσης στη Φυλη...

Τι λετε;

Ν.Μ.







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα