Πέμπτη, Μαΐου 12, 2011

Πρόστιμο 8.600 ευρώ στην Άνδρο για την παράνομη χωματερή - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ από ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ στο νΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ / ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟ ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗ (μέλος ΑΝΔΡΟΥ)

Πρόστιμο 8.600 ευρώ στην Άνδρο για την παράνομη χωματερή

Τρίτη, 10 Μαϊου 2011 18:26

Προβολές: 36

Ενότητα: Περιβάλλον

·         E-mail

·         Εκτύπωση

·         PDF

Bookmark and Share

andros

Πρόστιμο ύψους 8.600 ευρώ έχει επιβληθεί στο δήμο Άνδρου για τη ζημιά που προκάλεσε η αυθαίρετη χωματερή, που υπάρχει στο νησί, όπως επισημαίνεται σε έγγραφο της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά την υποβολή σχετικής ερώτησης από την βουλευτή Ντόρα Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με το έγγραφο η Ειδική Γραμματεία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος απέστειλε επείγον έγγραφο προς τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου και το δήμαρχο Άνδρου, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, να μεριμνήσουν για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών ζημιών.

Η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτηρίζει ανυπολόγιστη την οικολογική καταστροφή στο νησί της Άνδρου και στην ευρύτερη περιοχή, από την κατάρρευση της παράνομης χωματερής, η οποία λειτουργούσε πολλά χρόνια παρά τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που επέβαλαν την κατάργησή της. Μάλιστα η κ. Μπακογιάννη τονίζει ότι «η κατάρρευση της χωματερής, τον περασμένο Φεβρουάριο, δεν ήταν αποτέλεσμα των κακών καιρικών φαινομένων, αλλά της συνειδητής πολιτικής ανοχής του ελληνικού κράτους και συνενοχής της τοπικής αυτοδιοίκησης, στη διατήρηση και διαιώνιση ενός καθεστώτος εκτεταμένης παρανομίας και εγκληματικής, οικολογικά, αδιαφορίας σε ολόκληρη την Ελλάδα». Όπως έχει επισημάνει εξαιτίας αυτής της αδιαφορίας, τόνοι απορριμμάτων έπεσαν στην παραλία του Σχοινιά, κατέστρεψαν το περιβάλλον και μόλυναν τη θάλασσα σε μια ακτίνα τουλάχιστον 100 μέτρων, με σημαντικές επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα, τη διατροφική αλυσίδα και τη δημόσια υγεία του νησιού.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής διαβίβασε στη Βουλή και έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Φώτη Χατζημιχάλη, σύμφωνα με την οποία ο ΧΑΔΑ του δήμου Άνδρου έχει διορία αποδοχής απορριμμάτων της νήσου μέχρι 30.6.2011. Ακολούθως, προβλέπεται η παύση λειτουργίας αυτού και η αποκατάστασή του.

newsbeast.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα