Πέμπτη, Ιουνίου 12, 2008

Με την ευκαιρία της Ημέρας Περιβάλλοντος - ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Α.Π.Ε. - ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ στην ΑΝΔΡΟ

 
Με την ευκαιρία της Ημέρας Περιβάλλοντος
 
Μετά από 16 χρόνια εμπειρίας και ενεργού εμπλοκής μου στον χώρο της Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής (απόφοιτος Αρχιτεκτονικής Σχολής Ε.Μ.Π. το 1997 + μεταπτυχ. σεμινάρια Ι.Τ.Ε.-ΕΛΚΕΠΑ το 1990-1991 + προτάσεις κτιρίων δημόσιας χρήσης σε: Βίλλια - Γαύριο και Χώρα Άνδρου - γήπεδα (6) Π.Α.Ε.) και μιά δεκαετία μετά την έναρξη της προσωπικής-οικογενειακής μου Επένδυσης, που συνδέει τρείς από τους πιό σημαντικούς τομείς της σύγχρονης Ελληνικής Οικονομίας και Κοινωνίας (Εξοικονόμηση Ενέργειας - Προστασία του Περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας των νησιών του Αιγαίου Πελάγους - Τουρισμός και μάλιστα της ειδικής ραγδαία αναπτυσσόμενης μορφής των Παραθεριστικών κατοικιών για μόνιμους-ολόχρονους επισκέπτες-ιδιοκτήτες και του "Ευ Ζείν"), παραμένω άνεργος και χωρίς ουδεμία οικονομική απολαβή από το ελεύθερο επάγγελμα μου και την ίδια αυτή την επένδυση από το 2004 και μετά. Έτσι έχω γίνει και εγώ όχι μόνο μέλος της "γενηάς των 70 Ευρω (ούτε κάν των 700) μηνιαία" αλλά είμαι και έρμαιο-στόχος των αδηφάγων διαθέσεων των Τραπεζών, που για δάνεια των 30.000-40.000 Ευρω απειλούν να μου κατασχέσουν το σύνολο της υλοποιημένης Επένδυσης (2 ημιτελείς οικίες + 10 στρέμματα ημιδιαμορφωμένου αγροτεμαχίου) αξίας κτήσης άνω των 350.000 Ευρω  (αναλογία 1: 10).
Ας υπάρξει τουλάχιστον κάποιος να "εξαγοράσει" το Όραμα και τις Προσπάθειες μου, προκειμένου να μπορέσει κάποτε να γίνει πραγματικότητα και Πρότυπο επανάληψης στον αγαπημένο μου χώρο των Αιγαιοπελαγίτικων νησιών, και ας παραμείνω εγώ ο μόνος χαμένος και ρομαντικά - εκτός πραγματικότητας πιστός σε Αξίες όπως η Προστασία Περιβάλλοντος και ο Σεβασμός στις Παραδοσιακές δομές και πρακτικές.
                                                      ΦΡΑΝ. ΚΑΛΛ.
 
 
ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Α.Π.Ε. - ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ στην ΑΝΔΡΟ

    Αφού προηγήθηκαν μεμονωμένες εφαρμογές της Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής στον σχεδιασμό και την υλοποίηση - κατασκευή κατοικιών και άλλων κτιρίων από την δεκαετία του '80, από σημαντικούς Αρχιτέκτονες - πρωτοπόρους όπως ο  ΑΛ. ΤΟΜΠΑΖΗΣ , ο ΑΝ. ΚΑΡΤΑΣ κ.α. που εισήγαγαν στην κατ' εξοχή προικισμένη  σε Ανεξάντλητες - Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (άνεμος - ήλιος - γεωθερμία - θαλάσσια κύματα) Χώρα μας, την έννοια της περιβαλλοντικά ''αναίμακτης'' δημιουργίας κατασκευών για τον σύγχρονο χρήστη - με όλες τις απαιτήσεις - με οικονομικότητα στην χρήση της ενέργειας όπως σήμερα μας αποδίδεται παραγόμενη από εξαντλούμενες πηγές (πετρέλαιο - ηλεκτρισμός από θερμικές μηχανές - ξυλεία/ κάρβουνο) φθάσαμε στις αρχές του 21ου αιώνα για να συνειδητοποιήσουμε την αναγκαιότητα αυτής της λογικής. Ετσι ακόμη και υπό τους αμφισβητούμενους σχεδιασμούς της Παγκοσμιοποίησης, με το Σύμφωνο του ΚΥΟΤΟ θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική χρήση των Α.Π.Ε. για την Ενεργειακή κάλυψη των άμεσων και των μελλοντικών αναγκών και μάλιστα με διαρκώς αυξητικά κλιμακούμενη ποσοστιαία συμμετοχή. Τις υποχρεωτικές αυτές απαιτήσεις θεσμοθέτησε και η Ε.Ε. και άρα και η Ελλάδα, με στόχο το 2010 να καλύπτουμε το 15 % των ενεργειακών αναγκών μας με χρήση των Α.Π.Ε.
    Πέρα όμως και πολύ παραπάνω από τις παραπάνω υποχρεώσεις, γεννιέται πια στον καθένα μας η ανάγκη να συνεισφέρει όσο μπορεί και του αναλογεί στο σεβασμό του Περιβάλλοντος και την προστασία του για το καλό των ίδιων των οικογενειών μας. Αυτή η ευθύνη βάρυνε και τους συμμετόχους και ιδρυτές της ΑΝΔΡΙΑΤΤΙΚΑ Ε.Π.Ε. (4 μέλη της οικογένειας μου) ιδιαίτερα αφού αυτή ξεκίνησε την δραστηριότητα της στην πατρίδα - γη, το πανέμορφο και σχετικά διαφυλαγμένο Κυκλαδονήσι , την ΑΝΔΡΟ. Ετσι και μετά από τις σχετικές και ειδικευμένες σπουδές και έρευνα αγοράς που προηγήθηκαν, προχωρήσαμε στον πρωτοποριακό σχεδιασμό Συγκροτήματος (12) Ανεξάρτητων Παραθεριστικών Κατοικιών στην περιφέρεια δύο Παραδοσιακών Οικισμών (ΠΙΤΡΟΦΟΥ - ΖΑΓΑΝΙΑΡΗ) και 400μ. από τον καταπληκτικό όρμο του ΧΑΛΚΟΛΙΜΙΩΝΑ , σε έκταση 10 στρεμμάτων συνολικά θα διαμορφωθεί σε Πρότυπο Περιβαλλοντοφιλικό - Βιολογικό Αγρόκτημα. Η Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική προβλέπει την ορθότερη τοποθέτηση του κτίσματος σε σχέση με τον προσανατολισμό (κύριες όψεις προς Νότο - Προστασία από Βορεινούς ανέμους) , τον τεχνητό ή φυσικό ( με φυτά - δένδρα) σκιασμό σε σχέση με τις εποχές (ζητούμενος το καλοκαίρι - ανοικτός ηλιασμός τον χειμώνα) και την κατασκευή με χρήση σωστά επιλεγμένων υλικών ( μονώσεις - διπλά υαλοστάσια - κεραμοσκεπές - δομικά υλικά / φέρουσα τοιχοποιία -αποφυγή χημικών παραγώγων κ.λ.π.).
      Η ορθά προβλεπόμενη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνίσταται :
στην εφαρμογή Ηλιακών Συλλεκτών επί κεκλιμμένων επιπέδων έδρασης - στεγών, για την εξασφάλιση του ζεστού νερού για όλες τις χρήσεις ( περιλαμβανομένου boiler3πλής εισόδου : Ηλ.Συλ - καυστήρας αγροτ. απορριμμάτων - ενεργ.τζάκι - ηλεκτρ. αντίσταση)
στην εφαρμογή της ''Ηλιακής Ηλεκτροπαραγωγού Στέγης", με σύνθετη εγκατάσταση πλαισίων με φωτοβολταϊκά συνδεδεμένων σε σειρά και στην συνέχεια μέσω ανορθωτή -εναλλάκτη απόδοση στο κύκλωμα χρήσης (220 V) ή εναλλακτικά αποθήκευση σε συσσωρευτές για μεταχρονολογημένη απόδοση. Το σύστημα αυτό συνδεόμενο - συνεργαζόμενο με την κλασσική ηλεκτρική σύνδεση με το Δίκτυο ( ΔΕΗ) μέσω κατάλληλων αυτοματισμών μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική ενεργειακή οικονομία και απόσβεση του κόστους εγκατάστασης, όταν σε περιόδους μη χρήσης το σύνολο της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας (2-5 ΚW ανά ώρα ηλιοφάνειας) θα επιστρέφεται στο Δίκτυο προς διάθεση (οπότε η ΔΕΗ υποχρεωτικά το εξαγοράζει στο 70% του Τιμολογίου της σύμφωνα με τον Ν. 2244/'94).στην εφαρμογή του " Συλλέκτη Εδάφους - Αβαθούς Γεωθερμίας'' για τον φυσιολογικό δροσισμό - αερισμό των εσωτερικών χώρων , με φιλτραρισμένο αέρα που προερχόμενος απο ''σερπαντίνα'' (άκαμπτο σωλήνα) σε βάθος 5,0-6,0 μ. στο έδαφος, έχει σταθερή θερμοκρασία χειμώνα- καλοκαίρι και έτσι μέσω κυκλοφορητή από περσίδες δαπέδου, δίνει αίσθηση δροσισμού το καλοκαίρι και θαλπωρής - αερισμού τον χειμώνα, χωρίς να χρειαστεί η λειτουργία ενεργοβόρων κλιματιστικών μηχανημάτων (οικονομία ηλεκτρ. ενέργειας).
 στην εφαρμογή του ''Συλλέκτη / Εναλλάκτη Νερού - Βαθιάς Γεωθερμίας'' που εκμεταλλεύεται το παραπάνω φυσικό φαινόμενο ακόμη περισσότερο για τον δροσισμό - κλιματισμό των χώρων , όπου υφίστανται πηγές - ροές υδάτων σε βάθος ή δεξαμενές νερού μεγάλου όγκου. Ετσι ένα πηγάδι ή μια πισίνα, με την εγκατάσταση κατάλληλων σωληνώσεων και εναλλάκτη κυκλοφορίας νερού (παράλληλα με το θερμικό/ψυκτικό υγρό ) συνιστά ουσιαστικά μια κεντρική αντλία θερμότητας - ψύξης ικανή να θερμάνει ή να ψύξει ικανοποιητικό αριθμό μεμονωμένων εγκαταστημένων κλιματιστικών μονάδων.
στην προμήθεια και εγκατάσταση μικρών - μεσαίων ανεμογεννητριών ή ακόμη και στην ερευνητική εγκατάσταση ανεμογεννήτριας κατακόρυφου άξονα σε βάση - πύργο προσομοιάζοντα στην τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική κληρονομιά (ταβλόμυλοι περιοχής ΚΟΡΘΙΟΥ), ως βοηθητικά συστήματα ηλεκτροπαραγωγής (σε αντλιακά συγκροτήματα - πιεστικά - πυροσβεστικά - κ.λ.π.)
στην έστω και δειγματική - διακοσμητική κατασκευή υδρορρόης ποτισμού - τροφοδοσίας πισίνας που θα καταλήγει σε υδατόπτωση από μεγάλο ύψος και κίνηση νερόμυλου συνδεδεμένου και με ηλεκτροπαραγωγή μονάδα αλλά και κεντρική εγκατάσταση άλεσης- κομποστοποίησης απορριμμάτων (εναλλακτική λειτουργία).
    Για όλα τα παραπάνω, που το μελετητικό υπόβαθρο συνεχώς συμπληρώνεται και το τεχνικό υπάρχει και διατίθεται από πλήθος εταιρειών στις διεθνείς αγορές, απομένει στην ευαισθησία του καθενός μας και την αποφασιστικότητα του να πράξει επιτέλους τα δέοντα και να σταματήσει να καταναλώνει μόνο και να ρυπαίνει, να επιλέξει τις νέες τεχνολογίες και να εμπιστευθεί αυτούς που τις ''διακονούν'' (''διακονώ'' :πιστεύω πρώτα και εφαρμόζω σωστά) . Ενας από αυτούς και στον Ελλαδικό χώρο είναι και η ΑΝΔΡΙΑΤΤΙΚΑ Ε.Π.Ε. και το έργο της που αξίζει να υλοποιηθεί και ολοκληρωθεί κατόπιν επιλογής δέκα (10)  ευαισθητοποιημένων οικιστών που θα θελήσουν να αποκτήσουν παραθεριστική κατοικία στην ΑΝΔΡΟ , δύο ώρες μόνο από την ΑΘΗΝΑ, από το λιμάνι της Ραφήνας.
                                                
  από την ΑΝΔΡΙΑΤΤΙΚΑ Ε.Π.Ε.
                                                                                                              
                                                                                                                     ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ  ΣΤ.  ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗΣ
                                                                                                                            Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.
 

Δελτίο Τύπου - Ανακοίνωση Εταιρικής Δραστηριότητας
 
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

Σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση:

Δημιουργία Συνδέσμου

<< Αρχική σελίδα