Πέμπτη, Νοεμβρίου 04, 2010

«ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ – ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΑΝΔΡΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ – Ο ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ ΙΣΩΣ….»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ στο άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ του Σαββάτου 11 Σεπτεμβρίου 2010 -της ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΤΑΣ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ
ΑΝΔΡΟΣ: ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ – «Θα πνιγεί στις ανεμογεννήτριες»
«ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ – ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΑΝΔΡΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ – Ο ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ ΙΣΩΣ….»
Ο φίλος και ιδεολογικά «ομόσταυλος» - καθώς δηλώνει εκπρόσωπος του «Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων του Αιγαίου – Αλέξανδρος Μαβής, παρασυρμένος από τον Υπερβάλλοντα Ζήλο που εδώ και πολλά χρόνια διακηρύσσει σε κάθε ευκαιρία, παραπληροφορεί και δίνει μια εικόνα που απλά δεν είναι η πραγματική. Έχουμε και οι δύο συνευρεθεί σε πληθώρα εκδηλώσεων – Ημερίδων και Συνεδρίων – σχετικά με την Ορθολογική Εξάπλωση και Διασπορά των Εγκαταστάσεων Α.Π.Ε., εγώ ως Αρχιτέκτων Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής (με εφαρμογές των Α.Π.Ε. στα κτίρια) και μόνιμος κάτοικος και ελεύθερος επαγγελματίας – Μελετητής στην Άνδρο, και έχω προσωπικά διαπιστώσει μία εμμονή και σθεναρή αντίσταση του, ειδικά στις Χωροθετήσεις Αιολικών Πάρκων στα νησιά. Ο κατά τα άλλα σεβαστός σε εμένα Επιστήμονας και Οικολόγος στην ιδεολογία Αλέξανδρος επικαλείται :
«Αναστάτωση προκάλεσε στους κατοίκους της Άνδρου η πληροφορία ότι το νησί τους θα μετατραπεί σύντομα σε ένα τεράστιο αιολικό πάρκο. Η ανησυχία των κατοίκων πηγάζει από το γεγονός ότι βάσει των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα, μεγάλος αριθμός ανεμογεννητριών αναμένεται να τοποθετηθεί στο νησί, αλλοιώνοντας ανεπανόρθωτα τη μορφολογία του χώρου. Πληθαίνουνε τον τελευταίο καιρό οι αντιδράσεις κατοίκων των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών μας για την αλόγιστη εγκατάσταση ανεμογεννητριών ύψους άνω των 100 μέτρων.»
Κατ’ αρχήν είναι εντελώς ανακριβές ότι οι Ανδριώτες «έχουν εξεγερθεί» - στην πραγματικότητα μία Ημερίδα που διοργάνωσε ο ίδιος και το Δίκτυο που εκπροσωπεί στις αρχές Ιουλίου, στο Δημοτικό Θέατρο της Άνδρου στην Χώρα, μετά βίας συγκέντρωσε λιγότερους από 100 ακροατές και αυτοί μάλλον σκεπτικά αντιμετώπισαν τις εισηγήσεις. Έτσι και αλλιώς πιο δυναμικά και ενεργά και σαφώς χρονικά προηγούμενος (από το 2009) έχει εκφράσει εμπεριστατωμένα τις αντιρρήσεις του για τις σχετικά προτεινόμενες Χωροθετήσεις Αιολικών Πάρκων στην περιοχή της Αγ. Ειρήνης – στην ευρύτερη περιοχή αρμοδιότητας του Δήμου Κορθίου – ο ίδιος ο Δήμαρχος Κορθίου Γιάννης Γλυνός. Όμως αποσιωπείται ότι ήδη από την δεκαετία του 1990 υφίσταται ήδη σε λειτουργία μικρό Α.Π. στο Καλυβάρι – στην βόρεια Άνδρο, περιοχή αρμοδιότητας του Δήμου Υδρούσας – ιδοκτησίας της Δ.Ε.Η. που πιλοτικά έχει συνεισφέρει έως και 10% της τοπικής Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, με ελάχιστη οπτική όχληση και καμμία Περιβαλλοντική επίπτωση, όπως έχει γίνει δυνατόν να καταγραφεί στα 20 χρόνια που μεσολάβησαν.
Εξ’ ίσου και περισσότερο σημαντικό όμως είναι το πραγματικό γεγονός ότι η Άνδρος απολαμβάνει μίας εξαιρετικά ευνοϊκής Περιβαλλοντικά συγκυρίας, όντας το μοναδικό νησί του Αιγαίου – και των Κυκλάδων – που είναι άμεσα συνδεδεμένο με το Ηπειρωτικό Δίκτυο – Εθνικό Σύστημα Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, με υποβρύχια ζεύξη και όλα τα απαραίτητα δίκτυα σύνδεσης με τον Α.Η.Σ. Αλιβερίου (Ευβοίας)(βλ. Χάρτης νο. 1) ήδη εδώ και μερικά χρόνια !!! Έτσι λοιπόν ηλεκτροδοτούμενη η ίδια με Περιβαλλοντική επιβάρυνση ενός άλλου τόπου, έχει και την μοναδική και εξαιρετική δυνατότητα να συμβάλλει στο Εθνικό Ισοζύγιο Ενέργειας με την πλήρη απορρόφηση όλων των Μονάδων Εναλλακτικών – Ανανεώσιμων Μορφών Ενέργειας και με αποκατάσταση της σταθερότητας της Ηλεκτρικής Τάσης, ακριβώς εξ’ αιτίας αυτής της διασύνδεσης. Εδώ πρέπει να προστεθεί και η επακόλουθη – ως αποτέλεσμα – παύση της παραγωγικής λειτουργίας του προϋπάρχοντος Θερμοηλεκτρικού Εργοστασίου της Δ.Ε.Η. στο νησί (σε νευραλγική τοποθεσία στο λιμάνι του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας – πρωτεύουσας του νησιού και έδρας του Δήμου Άνδρου (και τώρα του ενός – ενιαίου Δήμου όλου του νησιού, με συνένωση τριών κατά τον «Καλλικράτη»), που με καύσιμο το κακής ποιότητας πετρέλαιο-μαζούτ, προφανέστατα ρύπαινε με όλες τις μορφές (οπτικά – ηχητικά – έκλυση καυσαερίων και θερμού νερού απόψυξης στροβίλων στην θάλασσα). Όπως λοιπόν έχω γράψει σε άρθρο μου δημοσιευμένο από καιρό σε Οικολογικούς ιστοχώρους στο Διαδίκτυο «Πως δικαιούμαστε να αντιδρούμε στην με λογικούς όρους και επιστημονικά καθορισμένα όρια Χωροθέτηση Αιολικών Πάρκων και άλλων Α.Π.Ε. , όταν οι ίδιοι καθημερινά αυξάνουμε αλόγιστα την Κατανάλωση Ηλεκτρικής Ενέργειας και απαιτούμε να μας την παρέχει το Κράτος συνεχώς – στην χαμηλότερη τιμή και αδιαφορώντας ποιοί – και που , πάντως μακριά από την περιοχή μας - θα πρέπει να επιβαρυνθούν με νοσογόνους ρύπους στις περιοχές των Μεγάλων Θ.Η.Σ. από την έκλυση των αερίων καύσης του λιγνίτη ?»
Συμμεριζόμενος μερικά τις απόψεις του φίλου Α.Μ., πρέπει να πάρω θέση σχετικά με την αναγκαία προϋπόθεση για Επιστημονικά άρτιες και εμπεριστατωμένες Μελέτες Χωροθέτησης των Αιολικών Πάρκων και των λοιπών μεγάλων Εγκαταστάσεων Α.Π.Ε. ( άνω του 1 MW Εγκατ. Ισχύος), που εν μέρει μεν καλύπτονται από το ήδη ψηφισμένο από το 2008 «ΕΘΝΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ για τις Α.Π.Ε.», που πιθανά να χρειάζεται ανανεωτικές παρεμβάσεις εν όψει των Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων έως το 2020. Όμως και εδώ τα Επιστημονικά καταγραμμένα στοιχεία τον διαψεύδουν και σε αντίθεση συνάδουν στην εκτενή αξιοποίηση του Αιολικού δυναμικού που εμφανίζει η Άνδρος και είναι σε εξαιρετικά κορυφαία επίπεδα. Στον Χάρτη νο.1 που επισυνάπτω η καταγραφή των μεγαλύτερων Αιολικών ροών ( με κόκκινο χρώμα- ταχύτητα ανέμου > 10 m/sec) αναδεικνύει ακριβώς την πρωτοκαθεδρία της Άνδρου , ακόμη και σε σύγκριση (σε πυκνότητα μέγιστων καταγραφών) με κοντινά νησιά όπως η Τήνος , η Σύρος , η Μύκονος αλλά και η Νότια Εύβοια / Στενό Κάβο Ντόρου – νότια της Καρύστου (που έχει ήδη κατακλυστεί με Α/Γ.). Και η εξήγηση είναι φανερή και απλή σε όσους γνωρίζουν την μορφολογία του νησιού της Άνδρου : τρείς σημαντικοί ορεινοί σχηματισμοί διασχίζουν εγκάρσια το νησί – σε σχήμα Ξ – με υψηλότερη την μεσαία κορυφογραμμή (όρος Πέταλο – κορυφή Κουβάρα – 995 μ.) και νοτιότερα τον Γερακώνα (βόρεια του Κορθίου) και το όρος Ράχη (νότια του Κορθίου - 582 μ.) και στο βόρειο τμήμα οι Αγ. Σαράντα (πάνω από τον Αμμόλοχο – 716 μ.). Πρέπει να σας βεβαιώσω – μια επίσκεψη είναι αρκετή – ότι στα υψόμετρα αυτά όχι μόνο δεν γειτνιάζουν οικισμοί ή Ζώνες Προστασίας (με εξαίρεση τον κεντρικό πυρήνα της περιοχής “NATURA”) που ενδεχόμενα να βλάπτονται, αλλά και το γενικό τοπίο είναι σχεδόν ολικά απογυμνωμένο από φυτά – χλωρίδα ικανού ύψους, εξ’ αιτίας ακριβώς των σχεδόν ολόχρονα ισχυρότατων ανεμορροών που κυριολεκτικά «ξυρίζουν» ότι εξέχει από την επιφάνεια. Σημαντικό όμως τοπικό Κεφάλαιο – και ταυτόχρονα ύψιστης υπερτοπικής σημασίας – είναι οι πηγές νερού που συναντώνται κοντά στις κορυφογραμμές αυτές, αναβλύζουν σημαντικές ποσότητες όλο τον χρόνο και εμπλουτίζουν έτσι σημαντικά τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες του νησιού, ταυτόχρονα όμως πολύ μεγάλες ποσότητες νερού οδηγούνται μέσα από τις απόκρημνες πλαγιές και τις ηπιότερες παρειές των 3-4 σχηματιζόμενων κοιλάδων και τελικά χύνονται στην θάλασσα χωρίς καμμία πρόβλεψη εκμετάλλευσης – παράλληλα οδηγώντας σε ανεξέλεγχτη υφαλμύρωση των ακταίων θαλάσσιων υδάτων. Για το θέμα αυτό αξίζει μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη συζήτηση σχετικά με Θέσεις και Επιστημονικές Προτάσεις που ήδη έχουν εκφραστεί για την αξιοποίηση τους με ταυτόχρονη Περιβαλλοντική Αναβάθμιση.
Καταλήγοντας θα ήθελα να επισημάνω τις παραπάνω πραγματικές και στοιχειοθετημένες αντιρρήσεις στις θέσεις που εξέφρασε ο Α.Μ. και όσον αφορά την γενικευτική αναφορά του :
«Όλο και πιο συχνά οι περιβαλλοντικές οργανώσεις διατυπώνουν αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχές προστασίας της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Θέτουν ακόμη ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα και την πραγματική συμβολή της τεχνολογίας των ανεμογεννητριών στην ενίσχυση του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.»
θα πρέπει να τον διαψεύσω μερικά και να τον διαβεβαιώσω ότι οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ως επίσημος Πολιτικός φορέας – συγγενής με τα Ευρωπαϊκά «Πράσινα» Κινήματα, έχουμε επιδείξει έντονα κριτικά θέση αλλά σε καμμία περίπτωση απαξιωτική και αρνητική γενικευτικά και χωρίς εμπεριστατωμένη Επιστημονική και Περιβαλλοντική αξιολόγηση της καθεμιάς περίπτωσης. Και σε κάθε περίπτωση η Άνδρος δεν κινδυνεύει «να πνιγεί» με μια ορθολογική Διασπορά Αιολικών Πάρκων – επιστημονικά τεκμηριωμένη – αφού το Εθνικό Συμφέρον τα έχει ανάγκη. Ίσως ο Δον Κιχώτης μόνο και ο Α.Μ. βρούν νέο πεδίο – «μαύρους ιππότες» - για να ξιφουλκήσουν μαζί τους……..

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗΣ – Αρχιτέκτων Μηχαν. – μέλος Τ.Ε.Ε./ ειδικ. Βιοκλιματικός Σχεδιασμός & Εφαρμογές Α.Π.Ε. στα Κτίρια
Μέλος ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ (υποψ. Βουλευτής Ν. Κυκλάδων 2009)


Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας






Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμΧάρτης νο.1 : ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ




Χάρτης νο. 2 : ΑΙΟΛΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΝΗΣΩΝ ΒΟΡ./ΔΥΤ. ΚΥΚΛΑΔΩΝ
(Στοιχεία ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ για την ΕΝΕΡΓΕΙΑ- ΥΠ.Ε.Κ.Α.)
Χάρτης νο. 3 : Κεντρική περιοχή χαρακτηρ. Ως NATURA (διαγραμμισμένη)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα