Πέμπτη, Νοεμβρίου 04, 2010

Ο “Οικολογικός Άνεμος” στην Άνδρο: Να αναδείξουμε σε κάθε νησί μια σύγχρονη, πράσινη ταυτότητα-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ στο ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο “Οικολογικός Άνεμος” στην Άνδρο: Να αναδείξουμε σε κάθε νησί μια σύγχρονη, πράσινη ταυτότητα
Posted on 25/10/2010 by ecoanemos
Την Άνδρο επισκέφθηκε ο , υποψήφιος περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου με τον «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ» το διήμερο 23-24/10/2010 και είχε επαφές σε Χώρα, Καππαριά, Κόρθιο και Γαύριο με ενεργούς πολίτες, κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς φορείς του νησιού, εκπρόσωπο του συλλόγου δασοπυροσβεστών, επαγγελματίες από το χώρο του τουρισμού και μαγαζάτορες. Είχε συνεργασία με την υποψήφια σύμβουλο του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ στην Άνδρο, Ρόζα Καραγιαννίδου, επισκέφθηκε το Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων - Ελαιοτριβείο Χέλμη, στον Άνω Πιτροφό, συζήτησε με κατοίκους στο παραδοσιακό καφενείο στην Καππαριά, συζήτησε με δύο από τους υποψήφιους δημάρχους καθώς και υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του νησιού. Επισκέφθηκε την Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου. Συζήτησε με ενεργούς πολίτες για την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στη Σταυροπέδα Άνδρου αλλά και για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί εκεί με την λειτουργία μέσα σε αυτόν του ανεξέλεγκτου χώρου απόρριψης απορριμμάτων ολόκληρου του νησιού (δείτε το σχετικό βίντεο http://www.youtube.com/watch?v=OStN__Vx4xM ).

Όπως δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, συνοψίζοντας την εμπειρία του από την επίσκεψή του στο νησί: «Η Άνδρος διαθέτει έναν σημαντικό πλούτο, φυσικό, πολιτιστικό, αρχαιολογικό, που πρέπει να αναδείξει αλλά κι ενεργούς πολίτες που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ θα επιδιώξει με την παρουσία του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου και μέσα από τη συστηματική συνεργασία του με τους θεσμικούς φορείς του νησιού αλλά και με πρωτοβουλίες πολιτών, να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος του νησιού. Στοιχεία ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης για την προώθηση του οποίου μπορούμε να συμβάλλουμε ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ είναι η δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, η μείωση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση των απορριμμάτων, η μετατροπή της Άνδρου σε ένα «νησί χωρίς πλαστικές σακούλες», η ανάδειξη και προστασία του αρχαιολογικού χώρου, η προστασία-συντήρηση και ανάδειξη των σημαντικών μονοπατιών, η ενδυνάμωση του ρόλου της Άνδρου ως κέντρου πολιτιστικής, πνευματικής δημιουργίας αλλά και εκπαίδευσης σε θέματα ναυτικής ιστορίας, τεχνολογίας, ιδιαίτερα σε θέματα ευρωπαϊκών πολιτικών για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλίας.

Ένα νησί, όπως η Άνδρος, πρέπει να λύσει άμεσα προβλήματα όπως η επεξεργασία των λυμάτων αξιοποιώντας τις πιο σύγχρονες, πράσινες τεχνικές που θα επιτρέψουν όχι μόνο την επεξεργασία τους αλλά και την επαναχρησιμοποίηση των νερών, διασφαλίζοντας ότι οι εγκαταστάσεις μπορούν να είναι συμβατές με το περιβάλλον και η λειτουργία τους αποτελεσματική. Υπάρχουν άφθονα παραδείγματα σε όλη την Ευρώπη για το πώς μπορεί να ενσωματωθεί πλήρως στο γύρω περιβάλλοντα χώρο της μια εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (πχ με κάλυψή της με «πράσινη στέγη»). Στα θέματα της προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας η θέση μας είναι ότι χρειάζεται στο Ν. Αιγαίο και σε κάθε νησί να διαμορφωθεί μια στρατηγική για την πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα τόσο για λόγους περιβαλλοντικούς/προστασίας του κλίματος όσο και οικονομικούς. Η εξοικονόμηση ενέργειας και ο σωστός σχεδιασμός των κτιρίων ώστε να είναι ενεργειακά αποτελεσματικά θα πρέπει να είναι κεντρικής προτεραιότητας για την Περιφέρεια και τους Δήμους, συνδυάζοντας την μεγάλη εμπειρία και σοφία που υπήρχε στις νησιωτικές κοινωνίες με τις σύγχρονες γνώσεις βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Παράλληλα, οι δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να συστήσουν εταιρίες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες, πράσινες πηγές ενέργειας – αξιοποιώντας συνεργασίες και τεχνογνωσία κι άλλων φορέων – ώστε να θέτουν αυτές το πλαίσιο ανάπτυξης των ΑΠΕ και τα οφέλη να παραμένουν στις τοπικές κοινωνίες. Πρέπει να φύγουμε από διχαστικά διλήμματα και να προωθήσουμε λύσεις που είναι προς όφελος και του κλίματος και του περιβάλλοντος αλλά και της μακροχρόνιας ευημερίας των τοπικών κοινωνιών».

Πληροφορίες: Νίκος Χρυσόγελος, 6936672882, nikoschry@gmail.com

Αναλυτική ενημέρωση για την επίσκεψη του Νίκου Χρυσόγελου στην Άνδρο

Ο Νίκος Χρυσόγελος, υποψήφιος περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου με τον «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ» είχε στη διάρκεια της διήμερης περιοδείας του στην Άνδρο (23 και 24/10) επαφές στη Χώρα, στην Κάπαρη και στο Γαύριο με ενεργούς πολίτες, κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς φορείς του νησιού, εκπρόσωπο του συλλόγου δασοπυροσβεστών, επαγγελματίες από το χώρο του τουρισμού και μαγαζάτορες.

Επισκέφθηκε μεταξύ άλλων το Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων - Ελαιοτριβείο Χέλμη (www.musioelias.gr), στον Άνω Πιτροφό, όπου ενημερώθηκε για την λειτουργία και τις δραστηριότητες του μουσείου, που αποτελεί ένα σημαντικό παράδειγμα των δυνατοτήτων που έχει η Άνδρος για να αναπτύξει εναλλακτικές μορφές τουρισμού που αναδεικνύουν την σημαντική ιστορία αλλά και τον φυσικό και πολιτισμικό πλούτο του νησιού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στη Σταυροπέδα Άνδρου και την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί εκεί με την λειτουργία μέσα σε αυτόν του ανεξέλεγκτου χώρου απόρριψης απορριμμάτων ολόκληρου του νησιού (δείτε το σχετικό βίντεο http://www.youtube.com/watch?v=OStN__Vx4xM ), κάτι που διαπίστωσε και ο ίδιος με επίσκεψή του στο χώρο αλλά και έχει αναγνωρίσει με την απόφασή του 293/2010 το Συμβούλιο της Επικρατείας. H περιοχή του αρχαιολογικού χώρου στη Σταυροπέδα Άνδρου είναι ένας από τους πιο σημαντικούς για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα αρχαιολογικός χώρος, όπου βρίσκεται μεταξύ πολλών άλλων ευρημάτων και ο νεολιθικός οικισμός του Στρόφιλα με τις μοναδικές βραχογραφίες του, που θεωρείται η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης. Ο Νίκος Χρυσόγελος υποσχέθηκε ότι ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ θα αναλάβει, μετά τις εκλογές, πρωτοβουλίες σε συνεργασία με φορείς της Άνδρου για να προωθηθεί μια ολοκληρωμένη πολιτική για την ανάδειξη και προστασία αυτού του σημαντικού αρχαιολογικού πλούτου και θα θέσει σε άμεση προτεραιότητα το θέμα τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα εκλεγεί στις 7/11 όσο και σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, μια και η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι σημαντική και για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό συνολικά.

Ο Νίκος Χρυσόγελος έχει πλήρη εικόνα εδώ και χρόνια της διαχείρισης των απορριμμάτων σε διάφορα νησιά και βέβαια στην Άνδρο, μια και ασχολείται ενεργά από το 1990 με τη μείωση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων. Με ενεργούς πολίτες της Άνδρου, με τους δυο υποψήφιους δημάρχους Θεοδόση Σουσούδη, με τον συνδυασμό «Νέοι Ορίζοντες-Άνδρος» και Γιάννη Γλυνό, με τον συνδυασμό «Πρόταση Ευθύνης για την Άνδρο» αλλά και υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, συζήτησε μεταξύ άλλων και για την ανάγκη να προχωρήσουν οι Δήμοι με αποφασιστικότητα πρωτοβουλίες σε επίπεδο νησιού τόσο για τη μείωση των απορριμμάτων όσο και για την κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων καθώς και για την ανακύκλωση των συσκευασιών αλλά και όλων των άλλων προϊόντων και υλικών, όπως προβλέπει η ελληνική νομοθεσία (στην διαμόρφωση της οποίας έχει συμβάλει και ο ίδιος) ώστε να περιοριστεί η ποσότητα των σκουπιδιών που οδηγούνται σε ταφή. Ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ έχει αναλυτικό πρόγραμμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Ν. Αιγαίο και έχει δεσμευτεί ότι θα βοηθήσει τα νησιά – και την Άνδρο – για να υλοποιήσουν μια «στρατηγική μηδενικών αποβλήτων» μέχρι το 2020.

Στις συζητήσεις του Νίκου Χρυσόγελου με την υποψήφια σύμβουλο του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ στην Άνδρο, Ρόζα Καραγιαννίδου, συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της πρωτοβουλίας που έχουν ξεκινήσει ενεργοί πολίτες, ιδιαίτερα γυναίκες, μεταξύ των οποίων και η ίδια, για να μετατραπεί η Άνδρος σε ένα «νησί χωρίς πλαστικές σακούλες». Μια τέτοια πρωτοβουλία – που έχει φέρει αποτελέσματα σε διάφορες περιοχές του κόσμου - είναι σημαντική όχι μόνο εξαιτίας των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την υπερβολική κατανάλωση κι απόρριψη στο περιβάλλον και στη θάλασσα πλαστικών αλλά και γιατί η καθημερινή χρήση των πλαστικών σακουλών επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό με αρκετές εκατοντάδες ευρώ ετησίως καθώς το κόστος τους ενσωματώνεται στην τιμή των προϊόντων που αγοράζουμε. Στην Άνδρο το κόστος για πλαστικές σακούλες πρέπει να ξεπερνάει τα 100-150.000 Ευρώ ετησίως. Αυτά τα χρήματα μπορούν, ιδιαίτερα σήμερα σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, να παραμένουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό ή να επενδύονται τοπικά πχ για να παράγονται πάνινες τσάντες, πολλαπλών χρήσεων, να οργανώνονται προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης κ.α.

Ο Νίκος Χρυσόγελος και η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ στην Άνδρο, Ρόζα Καραγιαννίδου, μίλησαν με αγρότες και κατοίκους χωριών στο παραδοσιακό καφενείο της Χρύσας Παπαϊώαννου, στην Κάπαρη, για τα θέματα της τοπικής οικονομίας, της γεωργίας, της αλιείας, των απορριμμάτων, του τρόπου άσκησης της πολιτικής κα. Το βράδυ της 23/10 επισκέφθηκαν την Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου (http://www.androsfilm.com/), μια σημαντική πολιτιστική πρωτοβουλία που στηρίζεται στην εθελοντική δουλειά ενεργών πολιτών, και αφού απεύθυναν ένα σύντομο χαιρετισμό στους κινηματογραφόφιλους παρακολούθησαν την προβολή της ταινίας Ο αόρατος συγγραφέας, πολιτικό θρίλερ του Roman Polanski.

Το πρωί της Κυριακής 24/11 ο Νίκος Χρυσόγελος συναντήθηκε με νέους από το Γαύριο καθώς και με επαγγελματίες της περιοχής και συζήτησε για θέματα εναλλακτικού τουρισμού, παραγωγής και διακίνησης τοπικών ποιοτικών προϊόντων, διαχείρισης των απορριμμάτων, προστασίας κι ανάδειξης των μονοπατιών, των ανεμόμυλων και των υδρόμυλων της Άνδρου, συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, αποτελεσματικής λειτουργίας των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και της ενδυνάμωσης της συνεργασίας μεταξύ των νησιών.





« Αντικατάσταση πλαστικής σακούλας στην Άνδρο! ΕΚΛΟΓΕΣ ’10 – ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ »
4 Σχόλια
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΤΟΜΑΡΚΟΣ, στο 25/10/2010 στο 10:08 μμ Είπε:
Χαιρομαι ιδιαιτερα που επισκεφθηκατε το νησι μας και ευχομαι καλη επιτυχια στις εκλογες. Να ξερετε οτι ειμαι και εγω ενεργος πολιτης και μαλιστα απο τους πρωτεργατες τις εθελοντικης ανακυκλωσης στην Ανδρο την οποια και συνεχιζω στο σπιτι μου στον χωρο που εργαζομαι , για την οποια ελπιζω οι συνομιλητες σας να εκαναν τον κοπο να σας πουν οτι στην Ανδρο πριν απο την Ανακυκλωση των Δημων 5-6 ενεργοι πολιτες με προσωπικη εργασια, κοπο και μοχθο εβαλαν ενα μεγαλο λιθο για να παρει μπροστα και η τοπικη αρχη.Ειμαι εκ πεποιθησεως εξω απο “παρεες ” που εχουν σημαια τους την επιλυση των προβληματων του νησιου και ομολογω οτι πειραχτηκα που στην Χωρα της Ανδρου δεν ενημερωθηκε ο Επαγγελματικος φορεας που ανηκω (Συνδεσμος Εστιατορων) ο οποιος εχει να επιδειξει αρκετα σοβαρο εργο στο θεμα της Ανακυκλωσης και ιδιως σε αυτη των λαδιων.(πανω απο 15 τονοι εχουν ανακυκλωθει)Η εντυπωση που εχω ειναι οτι η παρουσια σας στην Ανδρο ηταν επιλεκτικη…….Ειμαι στην διαθεση σας για τα σας παρεχω οποια ενημερωση για το ιστορικο της Ανακυκλωσης καθως και για τις θεσεις μου επ/αυτης.
Απάντηση
Νίκος Χρυσόγελος, στο 26/10/2010 στο 8:17 μμ Είπε:
ευχαριστούμε για τα καλά λόγια αλλά και για το …παράπονο. Γνωρίζουμε ότι η ανακύκλωση σε διάφορες περιοχές της χώρας ξεκίνησε με πρωτοβουλία ενεργών πολιτών, εξάλλου και εγώ από …αυτόν το χώρο προέρχομαι και συνεργάζομαι. Είναι αλήθεια ότι δυο μέρες δεν επαρκούν για να συναντήσω όλους και όλες όσες θα ήθελα, αυτός είναι ο λόγος που δεν συναντηθήκαμε και όχι φυσικά ότι δεν θα ήθελα να συναντηθώ με τον επαγγελματικό φορέα (Σύνδεσμο Εστιατόρων) που εκπροσωπείτε. Εξάλλου τα θέματα διατροφής είναι ψηλά στις προτεραιότητές μας και θα θέλαμε να έχουμε από εδώ και πέρα συστηματική συνεργασία. Μπορείτε, για αρχή, να γράψετε ένα κείμενο και να το αναρτήσουμε στο μπλοκ μια και το θέμα της συλλογής μαγειρικών λαδιών και της ανακύκλωσής τους μας ενδιαφέρει πολύ. Σίγουρα θέλουμε να έχουμε συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων μαζί σας και προσωπικά και ως φορέας.
Απάντηση
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΤΟΜΑΡΚΟΣ, στο 27/10/2010 στο 12:11 πμ Είπε:
Ευχαριστώ για την απάντηση σας και σας γνωρίζω οτι οταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα σας στειλω επιστολή και οχι μόνο για την ανακύκλωση των μαγειρικών λαδιών. Επιτρέψτε μου να σας αποστείλω τις προτάσεις του Συνδέσμου μας στα πλαίσια του επιχειρισιακού σχεδιασμού τις οποίες υποβάλλαμε στον Δήμο Ανδρου και στο Επαρχείο και προεκλογικά τις κονοποιήσαμε στους υποψηφίους δημάρχους. Να σημειώσω οτι οι προτασεις ειναι αποτέλεσμα πολλών συναντήσεων και συζητήσεων με συναδέλφους και η σύνταξη της “μελέτης ” αυτής ήταν ανέξοδη για εμάς αφού αποτελεί προιόν έρευνας στο διαδύκτιο , απο τις πολλές που βρήκαμε , την οποια προσαρμόσαμε στα δικά μας δεδομένα.
Απάντηση
Νίκος Χρυσόγελος, στο 27/10/2010 στο 10:01 πμ Είπε:
ευχαριστούμε πολύ, θα τις ανεβάσουμε στο blog μας, στην ενότητα “Μάθαμε-Aπόψεις”. Όπως διαπιστώνετε στις περισσότερες απόψεις υπάρχει ταύτιση, αυτό είναι ευχάριστο γιατί φορείς σαν και τον δικό σας έχουν πλέον μια συνολική πρόταση, δεν περιορίζονται μόνο στα στενά “επαγγελματικά” θέματα τους. Αυτό μας δημιουργεί και την αισιοδοξία ότι μπορούν να γίνουν σημαντικές αλλαγές στο Ν. Αιγαίο μια και έχουν οριμάσει οι συνθήκες και κυρίως σημαντικό κομμάτι των νησιωτικών κοινωνιών έχει μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη βιωσιμότητα στο Ν. Αιγαίο. Να θεωρήσετε ότι έχουμε διάθεση για να βοηθήσουμε όπως μπορούμε στις πρωτοβουλίες σας, να συμβάλλουμε σε μεταφορά εμπειριών όπου χρειάζεται αλλά και να φέρουμε τα θέματα αυτά στο Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε να προωθηθούν λύσεις. Ευχαριστούμε

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα