Καλοκαίρι 2014 στις Κυκλάδες -1ο απολογιστικό σημείωμα ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ Νοτιου Αιγαιου(êáôá Ô=?iso-8859-7?Q?Áéãáéïõ(=EA=E1=F4=E1_=D4=C1=C9=D0=C5=C4?=)]
Ειδικότερα απο την Άνδρο εχω να προσθέσω την παρακάτω σχετική Ενημέρωση :
α/ Στο θέμα της δραστικής αντιπαράθεσης ως των Προς Πώληση απο το ΤΑΙΠΕΔ
παράκτιων εκτάσεων συμπεριλαμβάνεται και έκταση 23 στρεμμάτων στην παραλία
Ατένη. Πρόκειται για μοναδικής ομορφιάς δίδυμο παραλιών , με δυο
μικρότερους ορμισκους με αμμουδιά με μικρή βραχώδη απόληξη μεταξύ τους
όπου απο 100 και πλέον ετών υπάρχει μικρό λιθόκτιστο και ασβεστωμένο
εξωκκλήσι και όπου η μοναδική σε ποιότητα και λεπτότητα των φυσικά
διαμορφωμενων απο τον επικρατούντα Βορειο-ανατολικό άνεμο έχει διαμορφώσει
σε επικλινή πρανή αμμοθινών (απο τα οποία στο μακρυνό παρελθόν γινόταν
παράνομη και ανεξέλεγχτη αμμοληψία και μεταφορά με καταπλέοντα καίκια).
Έγκαιρα η δημοτική αντιπολίτευση - που στις πρόσφατες Εκλογές εξελέγη ως
νεα Δημοτική Παράταξη - του Θ. Σουσούδη αλλά και πληθώρα πολιτών - μεσα
απο τα Social Media - εξέφρασαν την έντονη αντίθεση τους και προσυπέγραψαν
σχετική Επιστολή Διαμαρτυρίας προς το ΤΑΙΠΕΔ. Εμβληματικά άλλωστε ο
ενεργός συμπολίτης μας και επιστήμων Οδοντίατρος Κυρ. Ψαρούλης (μέλος της
ελάσσονας και 3ης δημοτικής παράταξης των Εκλογών ΟΤΑ), συμμετειχε στην
στην 3ήμερη Εκδήλωση - διαδρομή για δρομείς που οργάνωσε ως Διαμαρτυρία
γνωστός ηθοποιός και ερασιτέχνης αθλητής-δρομέας απο την Κόρινθο έως την
Χαλκίδα, και μάλιστα έλαβε μέρος ως δρομέας στην διαδρομή κατα μήκος της
Αθηναϊκής ακτής / Λεωφ. Ποσειδώνος - όπου και αποθανατίστηκε σε τηλεοπτικό
ρεπορτάζ με φανέλα που έγραφε "ΕΞΩ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΕΝΗ - Η ΠΑΡΑΛΙΑ
ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΙΩΤΕΣ"
β/ στο ζήτημα των Α.Π.Ε. και ειδικότερα Κατα των Μεγάλων Αιολικών Πάρκων
στα 4 Κυκλαδονήσια - με την Άνδρο μόνο να αντιστοιχείται στην ηδη
υπογεγραμμένη απο τον κο Μανιάτη Σύμβαση Χωροθέτησης (στα τελη του 2013)
με Α/Γ. συνολικά 133 MW - υπήρξαν στην διάρκεια του Καλοκαιριού πληθώρα
εκδηλώσεων (Εκθεση χιουμοριστικής σκιτσογραφίας , ομιλίες προσκεκλημμένων
επιστημόνων και νομικών κ.αλ.), με σημαντικότερη αυτή στο Γαύριο το βράδυ
του Σαββάτου 23/8. Εκει βέβαια εν γνώσει μου ΔΕΝ παραβρέθηκα, ΚΑΙ γιατί
δεν προσκληθήκαμε ως Ο.Π., ΚΑΙ γιατί "μονοπωλώντας" (όπως οργανωμένα και
πυκνωμένα κάνει και με τις "ευλογίες" του πρώην Δημάρχου κου Ι. Γλυνού τα
τελευταία 12 χρόνια , γνωστός "κατα συρροή καταγγέλλων" των Α/Γ. - Αιολ.
Παρκων στο σύνολο τους ως Περιβαλλοντικά "απαράδεκτη προοπτική") την αποψη
της "Οικολογίας" ο κος Αλέξ. Μαβής - )δηλώνει Περιβαλλοντολογος
Μελετητής), με αποτέλεσμα με την αφορμή της Ορθής Αντιπαράθεσης στα
Μεγαθήρια/ Β.Α.Π.Ε.να καταδικαζονται συλλήβδην και συνολικά ΚΑΘΕ ΜΕΓΕΘΟΥΣ
ΚΑΙ ΜΟΡΦΗΣ μονάδες Αιολικής Ενέργειας. Πάντως σχετικο υλικό απο την
Συζήτηση ισως μπορέσω να αντλήσω απο τα Κοινωνικά Δίκτυα - αν για λογους
ενημέρωσης θέλει καποιος απο τα μέλη της Θ.Ο. Ενέργειας ή το Ε.Γ.
ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗΣ - Αρχιτέκτων Μηχ. & Μελετητής Α.Π.Ε. -
Βιοκλιματικού Σχεδιασμού και Εφαρμογών στα κτίρια
Και όμως (το κόμμα) κινείται!
Πολλά μπράβο στα παιδιά απο τις Κυκλάδες για την ανυποχώρητη στάση στο θέμα της προστασίας των δημόσιων περιοχών και την καθοριστική συμμετοχή τους στην τοπική Επιτροπή Ειδικά για την Χριστίνα ένα μεγάλο ευχαριστώ, που κατάφερε και μας θύμισε ότι παντού και πάντα υπάρχει πεδίο δράσης ακόμα και το καλοκαίρι
ΒΣΠ
Τελευταίο Σα/Κυ του Αυγούστου 2014, οι περισσότεροι επιστρέφετε ή επιστρέψατε από διακοπές. Φορτωμένες οι μπαταρίες από λίγη ξεκούραση και νέες παραστάσεις, καλή στιγμή για να βάλουμε μπρος μια «καινούργια» χρονιά.
Υπό αυτή τη διάθεση πέρασα κι εγώ προχθές έξι ώρες στα άδεια γραφεία της Πλατείας Ελευθερίας. Μετά από μία συνάντηση για τα θέματα του ταμείου μας, περίμενα λίγο μια δεύτερη που δεν έγινε και τελικά δεν ήθελα να φύγω. Γιατί ο χώρος ζητούσε παρουσία και ζωή. Σ΄αυτές τις ώρες αποφάσισα να καταγράψω υπό μορφή σημειωμάτων (πρώτο αυτό σήμερα και θα ακολουθήσουν μάλλον άλλα δύο) τις εμπειρίες του καλοκαιριού στα νησιά. Με βάση και την προτροπή φίλων και αγαπημένων -με τους οποίους χαλάρωσα το καλοκαίρι. συζητώντας το μέλλον του χώρου μας και του τόπου μας. Αναζητώντας τις γνώμες σας και τις προοπτικές δράσης για το κρίσιμο φθινόπωρο/χειμώνα που έρχεται.
Πρώτο σημείωμα λοιπόν για τις δημόσιες και προστατευόμενες φυσικές περιοχές που απειλούνται με εκποίηση /οικοπεδοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ και τον υπό διαμόρφωση νόμο περί αιγιαλών
Χριστίνα Ευθυμιάτου
Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου το θέμα φούντωσε από πέρσι, με τις πρώτες διυπουργικές αποφάσεις ένταξης στο ΤΑΙΠΕΔ. Ήδη βέβαια υπήρχε σε εξέλιξη η εκποίηση των 1400 στρεμμάτων αδόμητης γης στο Αφάντου Ρόδου (που δυστυχώς φέτος το καλοκαίρι προχώρησε). Στις Κυκλάδες με τις περσινές αποφάσεις παραχωρήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ 8 νησιωτικοί παραθαλάσσιοι υγρότοποι μαζί με τον κοντινό τους αιγιαλό (σε Νάξο, Πάρο, Αντίπαρο, Μήλο και Ανδρο) αλλά και 3 περιοχές παλιών αιγιαλών (σε Σύρο, Ηρακλειά και Νάξο). Είχαμε την ευκαιρία από πέρσι να δράσουμε άμεσα, παρεμβαίνοντας κρίσιμα στις αποφάσεις αυτές με την κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας από πολίτες της Νάξου, Πάρου και Αντιπάρου (που την υποστηρίξαμε και ως ΟΠ οικονομικά) και την υποβολή γραπτής ερώτησης στο Ευρωκοινοβούλιο.
Έτσι όταν φέτος το καλοκαίρι το θέμα ξαναήρθε στην επικαιρότητα με την εμφάνιση των τοπογράφων του ΤΑΙΠΕΔ στην παραλία του Προκόπη στη Νάξο και η τοπική κοινωνία ξεσηκώθηκε, η παρουσία μας μπόρεσε να είναι καθοριστική.
Στη συνάντηση της 24/7, στην οποία συμμετείχε και ο νομικός σύμβουλος της προσφυγής, ο Κώστας Διάκος, δώσαμε με επιτυχία τον τόνο στη συζήτηση και στη συνέχεια, με έμφαση στις ανάγκες:
- υπεράσπισης του δημόσιου, δηλαδή συλλογικού χώρου (που με την παραχώρηση παραδίδεται στο ταμείο αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου)
- δράσης/ αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας, μέσα από τους φορείς της αλλά και ταυτόχρονα μέσα από την κινητοποίηση των ίδιων των πολιτών
- συλλογικής ενεργοποίησης κατοίκων και φορέων της περιοχής για την προστασία, αποκατάσταση και ήπια ανάδειξη των φυσικών περιοχών που για χρόνια το δημόσιο/αυτοδιοίκηση άφησαν να «βιάζονται» ώστε να απαξιωθούν και να καταντήσουν εύκολη λεία («άσε να τις πάρει ένας ιδιώτης να τις καθαρίσει /αναδείξει»!)
Ακολούθησε η Σύσταση της Επιτροπής Πολιτών για την υπεράσπιση των Δημόσιων αγαθών στη Νάξο, μια πολύ ενδιαφέρουσα κινηματική εμπειρία, με τακτικές συνεδριάσεις, συμμετοχή ανθρώπων πέρα και πάνω από κομματικές ταμπέλες, ανοιχτές συζητήσεις διαβούλευσης για τη σύνθεση συναινετικών κειμένων, συχνές δημόσιες παρουσίες σε γιορτές, πανηγύρια αλλά και τις ίδιες τις παραλίες και πολλαπλές συναντήσεις με φορείς. Στη διαδικασία αυτή, η παρουσία μας και πάλι κρίσιμη:
- με την ίδια τη φύση μας ως πολιτικός χώρος που αναγνωρίζεται από όλους ως βάση τουλάχιστον μιας επιτυχημένης δικτύωσης
- με την επιμονή και εμπειρία μας σε διαδικασίες ανοιχτής διαβούλευσης και οριζόντιας επικοινωνίας (ναι, φτιάξαμε και λίστα)
- με την εμπειρία και τις θέσεις μας σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας και αποκατάστασης που αναζητείται επίμονα
- με την επιμονή μας στη λογική της σύνθεσης στα πλαίσια του οικοσυστήματος, που αναγνωρίζεται και αποζητείται για την υπέρβαση του διλήμματος δημόσιο /ιδιωτικό μέσα από το συλλογικό
- με την εμπειρία δουλειάς μας στο ευρωκοινοβούλιο, που πολλοί την θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της καμπάνιας που θέλουμε να ξεφύγει από τα τοπικά πλαίσια και να ανοιχτεί και στην Ευρώπη, μια και αφορά και περιοχή
-τουριστικό προορισμό
Αλλά και με την παρουσία προσώπων από τον χώρο μας που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις δράσεις της Επιτροπής. Και αναφέρομαι στον Κώστα τον Διάκο, που ήδη σας είπα ότι έδωσε τον τόνο στην πρώτη Συνάντηση, αλλά και στον Γιώργο Καραμέρο, που βρέθηκε για επαγγελματικούς λόγους στη Νάξο και συστρατεύθηκε στην προσπάθεια συμβάλλοντας κρίσιμα στη δημόσια εικόνα της και τέλος στον συντονιστή μας Γιάννη Τσιρώνη που συμμετείχε στην τελευταία συνάντηση της Επιτροπής, δεχόμενος την έκκληση για συμβολή μας ως ΟΠ και Ευρωπαίοι Πράσινοι (αλλά και συμβάλλοντας ως χημικός στις αναζητήσεις αποκατάστασης των λιμνών). Ελπίζουμε σε συνέχεια με την παρουσία της Νίκης Καρδακάρη στη δημόσια ενημερωτική συζήτηση της Επιτροπής αρχές Σεπτέμβρη για θέματα της ορνιθοπανίδας.
Τι κερδίσαμε ως χώρος από όλο αυτό: δείξαμε ότι υπάρχουμε, συνεχίζουμε και είμαστε ενεργοί. Και περιμένουν πολλά από μας, για τη δικτύωση με τα κινήματα σε όλη την Ελλάδα, για παρουσία στην κεντρική πολιτική σκηνή και στην Ευρώπη. Αλλά κυρίως για μένα «κερδίσαμε» αυτή την ομάδα ενεργών ανθρώπων, από διάφορους χώρους και φορείς που δουλεύει με την Επιτροπή. Μια τοπική ομάδα του συζητούμενου Δικτύου Εναλλακτικής Διακυβέρνησης, κάπως έτσι μπορεί να συντίθεται εκτιμώ.
Συνοψίζω με δύο βασικές προκλήσεις για το φθινόπωρο σχετικά με το θέμα:
- να πάρουμε την πρωτοβουλία να οργανώσουμε τοπικά, περιφερειακά αλλά και διαπεριφερειακά συναντήσεις πολιτικής διαβούλευσης για το θέμα δημόσιοι προστατευόμενοι χώροι, αλλά και
- να δουλέψουμε για το θέμα στο χώρο της αυτοδιοίκησης, μέσα από τους ανθρώπους «μας» στις νέες αυτοδιοικητικές αρχές αλλά και αυτούς που δούλεψαν ήδη την προηγούμενη περίοδο και δεν εκλέχθηκαν : εδώ κρίσιμο το θέμα της παρουσίας μας στην Αττική, όπου το θέμα του ΤΑΙΠΕΔ είναι επίσης κρίσιμο, και του συντονισμού της προσπάθειας με τις περιφέρειες.
α/ Στο θέμα της δραστικής αντιπαράθεσης ως των Προς Πώληση απο το ΤΑΙΠΕΔ
παράκτιων εκτάσεων συμπεριλαμβάνεται και έκταση 23 στρεμμάτων στην παραλία
Ατένη. Πρόκειται για μοναδικής ομορφιάς δίδυμο παραλιών , με δυο
μικρότερους ορμισκους με αμμουδιά με μικρή βραχώδη απόληξη μεταξύ τους
όπου απο 100 και πλέον ετών υπάρχει μικρό λιθόκτιστο και ασβεστωμένο
εξωκκλήσι και όπου η μοναδική σε ποιότητα και λεπτότητα των φυσικά
διαμορφωμενων απο τον επικρατούντα Βορειο-ανατολικό άνεμο έχει διαμορφώσει
σε επικλινή πρανή αμμοθινών (απο τα οποία στο μακρυνό παρελθόν γινόταν
παράνομη και ανεξέλεγχτη αμμοληψία και μεταφορά με καταπλέοντα καίκια).
Έγκαιρα η δημοτική αντιπολίτευση - που στις πρόσφατες Εκλογές εξελέγη ως
νεα Δημοτική Παράταξη - του Θ. Σουσούδη αλλά και πληθώρα πολιτών - μεσα
απο τα Social Media - εξέφρασαν την έντονη αντίθεση τους και προσυπέγραψαν
σχετική Επιστολή Διαμαρτυρίας προς το ΤΑΙΠΕΔ. Εμβληματικά άλλωστε ο
ενεργός συμπολίτης μας και επιστήμων Οδοντίατρος Κυρ. Ψαρούλης (μέλος της
ελάσσονας και 3ης δημοτικής παράταξης των Εκλογών ΟΤΑ), συμμετειχε στην
στην 3ήμερη Εκδήλωση - διαδρομή για δρομείς που οργάνωσε ως Διαμαρτυρία
γνωστός ηθοποιός και ερασιτέχνης αθλητής-δρομέας απο την Κόρινθο έως την
Χαλκίδα, και μάλιστα έλαβε μέρος ως δρομέας στην διαδρομή κατα μήκος της
Αθηναϊκής ακτής / Λεωφ. Ποσειδώνος - όπου και αποθανατίστηκε σε τηλεοπτικό
ρεπορτάζ με φανέλα που έγραφε "ΕΞΩ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΕΝΗ - Η ΠΑΡΑΛΙΑ
ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΙΩΤΕΣ"
β/ στο ζήτημα των Α.Π.Ε. και ειδικότερα Κατα των Μεγάλων Αιολικών Πάρκων
στα 4 Κυκλαδονήσια - με την Άνδρο μόνο να αντιστοιχείται στην ηδη
υπογεγραμμένη απο τον κο Μανιάτη Σύμβαση Χωροθέτησης (στα τελη του 2013)
με Α/Γ. συνολικά 133 MW - υπήρξαν στην διάρκεια του Καλοκαιριού πληθώρα
εκδηλώσεων (Εκθεση χιουμοριστικής σκιτσογραφίας , ομιλίες προσκεκλημμένων
επιστημόνων και νομικών κ.αλ.), με σημαντικότερη αυτή στο Γαύριο το βράδυ
του Σαββάτου 23/8. Εκει βέβαια εν γνώσει μου ΔΕΝ παραβρέθηκα, ΚΑΙ γιατί
δεν προσκληθήκαμε ως Ο.Π., ΚΑΙ γιατί "μονοπωλώντας" (όπως οργανωμένα και
πυκνωμένα κάνει και με τις "ευλογίες" του πρώην Δημάρχου κου Ι. Γλυνού τα
τελευταία 12 χρόνια , γνωστός "κατα συρροή καταγγέλλων" των Α/Γ. - Αιολ.
Παρκων στο σύνολο τους ως Περιβαλλοντικά "απαράδεκτη προοπτική") την αποψη
της "Οικολογίας" ο κος Αλέξ. Μαβής - )δηλώνει Περιβαλλοντολογος
Μελετητής), με αποτέλεσμα με την αφορμή της Ορθής Αντιπαράθεσης στα
Μεγαθήρια/ Β.Α.Π.Ε.να καταδικαζονται συλλήβδην και συνολικά ΚΑΘΕ ΜΕΓΕΘΟΥΣ
ΚΑΙ ΜΟΡΦΗΣ μονάδες Αιολικής Ενέργειας. Πάντως σχετικο υλικό απο την
Συζήτηση ισως μπορέσω να αντλήσω απο τα Κοινωνικά Δίκτυα - αν για λογους
ενημέρωσης θέλει καποιος απο τα μέλη της Θ.Ο. Ενέργειας ή το Ε.Γ.
ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗΣ - Αρχιτέκτων Μηχ. & Μελετητής Α.Π.Ε. -
Βιοκλιματικού Σχεδιασμού και Εφαρμογών στα κτίρια
Και όμως (το κόμμα) κινείται!
Πολλά μπράβο στα παιδιά απο τις Κυκλάδες για την ανυποχώρητη στάση στο θέμα της προστασίας των δημόσιων περιοχών και την καθοριστική συμμετοχή τους στην τοπική Επιτροπή Ειδικά για την Χριστίνα ένα μεγάλο ευχαριστώ, που κατάφερε και μας θύμισε ότι παντού και πάντα υπάρχει πεδίο δράσης ακόμα και το καλοκαίρι
ΒΣΠ
Τελευταίο Σα/Κυ του Αυγούστου 2014, οι περισσότεροι επιστρέφετε ή επιστρέψατε από διακοπές. Φορτωμένες οι μπαταρίες από λίγη ξεκούραση και νέες παραστάσεις, καλή στιγμή για να βάλουμε μπρος μια «καινούργια» χρονιά.
Υπό αυτή τη διάθεση πέρασα κι εγώ προχθές έξι ώρες στα άδεια γραφεία της Πλατείας Ελευθερίας. Μετά από μία συνάντηση για τα θέματα του ταμείου μας, περίμενα λίγο μια δεύτερη που δεν έγινε και τελικά δεν ήθελα να φύγω. Γιατί ο χώρος ζητούσε παρουσία και ζωή. Σ΄αυτές τις ώρες αποφάσισα να καταγράψω υπό μορφή σημειωμάτων (πρώτο αυτό σήμερα και θα ακολουθήσουν μάλλον άλλα δύο) τις εμπειρίες του καλοκαιριού στα νησιά. Με βάση και την προτροπή φίλων και αγαπημένων -με τους οποίους χαλάρωσα το καλοκαίρι. συζητώντας το μέλλον του χώρου μας και του τόπου μας. Αναζητώντας τις γνώμες σας και τις προοπτικές δράσης για το κρίσιμο φθινόπωρο/χειμώνα που έρχεται.
Πρώτο σημείωμα λοιπόν για τις δημόσιες και προστατευόμενες φυσικές περιοχές που απειλούνται με εκποίηση /οικοπεδοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ και τον υπό διαμόρφωση νόμο περί αιγιαλών
Χριστίνα Ευθυμιάτου
Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου το θέμα φούντωσε από πέρσι, με τις πρώτες διυπουργικές αποφάσεις ένταξης στο ΤΑΙΠΕΔ. Ήδη βέβαια υπήρχε σε εξέλιξη η εκποίηση των 1400 στρεμμάτων αδόμητης γης στο Αφάντου Ρόδου (που δυστυχώς φέτος το καλοκαίρι προχώρησε). Στις Κυκλάδες με τις περσινές αποφάσεις παραχωρήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ 8 νησιωτικοί παραθαλάσσιοι υγρότοποι μαζί με τον κοντινό τους αιγιαλό (σε Νάξο, Πάρο, Αντίπαρο, Μήλο και Ανδρο) αλλά και 3 περιοχές παλιών αιγιαλών (σε Σύρο, Ηρακλειά και Νάξο). Είχαμε την ευκαιρία από πέρσι να δράσουμε άμεσα, παρεμβαίνοντας κρίσιμα στις αποφάσεις αυτές με την κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας από πολίτες της Νάξου, Πάρου και Αντιπάρου (που την υποστηρίξαμε και ως ΟΠ οικονομικά) και την υποβολή γραπτής ερώτησης στο Ευρωκοινοβούλιο.
Έτσι όταν φέτος το καλοκαίρι το θέμα ξαναήρθε στην επικαιρότητα με την εμφάνιση των τοπογράφων του ΤΑΙΠΕΔ στην παραλία του Προκόπη στη Νάξο και η τοπική κοινωνία ξεσηκώθηκε, η παρουσία μας μπόρεσε να είναι καθοριστική.
Στη συνάντηση της 24/7, στην οποία συμμετείχε και ο νομικός σύμβουλος της προσφυγής, ο Κώστας Διάκος, δώσαμε με επιτυχία τον τόνο στη συζήτηση και στη συνέχεια, με έμφαση στις ανάγκες:
- υπεράσπισης του δημόσιου, δηλαδή συλλογικού χώρου (που με την παραχώρηση παραδίδεται στο ταμείο αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου)
- δράσης/ αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας, μέσα από τους φορείς της αλλά και ταυτόχρονα μέσα από την κινητοποίηση των ίδιων των πολιτών
- συλλογικής ενεργοποίησης κατοίκων και φορέων της περιοχής για την προστασία, αποκατάσταση και ήπια ανάδειξη των φυσικών περιοχών που για χρόνια το δημόσιο/αυτοδιοίκηση άφησαν να «βιάζονται» ώστε να απαξιωθούν και να καταντήσουν εύκολη λεία («άσε να τις πάρει ένας ιδιώτης να τις καθαρίσει /αναδείξει»!)
Ακολούθησε η Σύσταση της Επιτροπής Πολιτών για την υπεράσπιση των Δημόσιων αγαθών στη Νάξο, μια πολύ ενδιαφέρουσα κινηματική εμπειρία, με τακτικές συνεδριάσεις, συμμετοχή ανθρώπων πέρα και πάνω από κομματικές ταμπέλες, ανοιχτές συζητήσεις διαβούλευσης για τη σύνθεση συναινετικών κειμένων, συχνές δημόσιες παρουσίες σε γιορτές, πανηγύρια αλλά και τις ίδιες τις παραλίες και πολλαπλές συναντήσεις με φορείς. Στη διαδικασία αυτή, η παρουσία μας και πάλι κρίσιμη:
- με την ίδια τη φύση μας ως πολιτικός χώρος που αναγνωρίζεται από όλους ως βάση τουλάχιστον μιας επιτυχημένης δικτύωσης
- με την επιμονή και εμπειρία μας σε διαδικασίες ανοιχτής διαβούλευσης και οριζόντιας επικοινωνίας (ναι, φτιάξαμε και λίστα)
- με την εμπειρία και τις θέσεις μας σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας και αποκατάστασης που αναζητείται επίμονα
- με την επιμονή μας στη λογική της σύνθεσης στα πλαίσια του οικοσυστήματος, που αναγνωρίζεται και αποζητείται για την υπέρβαση του διλήμματος δημόσιο /ιδιωτικό μέσα από το συλλογικό
- με την εμπειρία δουλειάς μας στο ευρωκοινοβούλιο, που πολλοί την θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της καμπάνιας που θέλουμε να ξεφύγει από τα τοπικά πλαίσια και να ανοιχτεί και στην Ευρώπη, μια και αφορά και περιοχή
-τουριστικό προορισμό
Αλλά και με την παρουσία προσώπων από τον χώρο μας που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις δράσεις της Επιτροπής. Και αναφέρομαι στον Κώστα τον Διάκο, που ήδη σας είπα ότι έδωσε τον τόνο στην πρώτη Συνάντηση, αλλά και στον Γιώργο Καραμέρο, που βρέθηκε για επαγγελματικούς λόγους στη Νάξο και συστρατεύθηκε στην προσπάθεια συμβάλλοντας κρίσιμα στη δημόσια εικόνα της και τέλος στον συντονιστή μας Γιάννη Τσιρώνη που συμμετείχε στην τελευταία συνάντηση της Επιτροπής, δεχόμενος την έκκληση για συμβολή μας ως ΟΠ και Ευρωπαίοι Πράσινοι (αλλά και συμβάλλοντας ως χημικός στις αναζητήσεις αποκατάστασης των λιμνών). Ελπίζουμε σε συνέχεια με την παρουσία της Νίκης Καρδακάρη στη δημόσια ενημερωτική συζήτηση της Επιτροπής αρχές Σεπτέμβρη για θέματα της ορνιθοπανίδας.
Τι κερδίσαμε ως χώρος από όλο αυτό: δείξαμε ότι υπάρχουμε, συνεχίζουμε και είμαστε ενεργοί. Και περιμένουν πολλά από μας, για τη δικτύωση με τα κινήματα σε όλη την Ελλάδα, για παρουσία στην κεντρική πολιτική σκηνή και στην Ευρώπη. Αλλά κυρίως για μένα «κερδίσαμε» αυτή την ομάδα ενεργών ανθρώπων, από διάφορους χώρους και φορείς που δουλεύει με την Επιτροπή. Μια τοπική ομάδα του συζητούμενου Δικτύου Εναλλακτικής Διακυβέρνησης, κάπως έτσι μπορεί να συντίθεται εκτιμώ.
Συνοψίζω με δύο βασικές προκλήσεις για το φθινόπωρο σχετικά με το θέμα:
- να πάρουμε την πρωτοβουλία να οργανώσουμε τοπικά, περιφερειακά αλλά και διαπεριφερειακά συναντήσεις πολιτικής διαβούλευσης για το θέμα δημόσιοι προστατευόμενοι χώροι, αλλά και
- να δουλέψουμε για το θέμα στο χώρο της αυτοδιοίκησης, μέσα από τους ανθρώπους «μας» στις νέες αυτοδιοικητικές αρχές αλλά και αυτούς που δούλεψαν ήδη την προηγούμενη περίοδο και δεν εκλέχθηκαν : εδώ κρίσιμο το θέμα της παρουσίας μας στην Αττική, όπου το θέμα του ΤΑΙΠΕΔ είναι επίσης κρίσιμο, και του συντονισμού της προσπάθειας με τις περιφέρειες.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]
<< Αρχική σελίδα