Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2007

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΦΙΛΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ- ΠΑΡΑΘΕΡ. ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Α.Π.Ε.


----- Original Message -----
Subject: ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΦΙΛΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ- ΠΑΡΑΘΕΡ. ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Α.Π.Ε.


κυρίες - κύριοι,

Σε κατάσταση απόλυτης απογοήτευσης για τα τεκταινόμενα στην χώρα μας στους νευραλγικούς τομείς του Περιβάλλοντος, της λογικής και Βιώσιμης Ανάπτυξης και του Τουρισμού αλλά και απόγνωσης για τα πρόσφατα τραγικά πλήγματα στον δασικό όγκο (τον ήδη περιορισμένο και παραμελημένο), γύρω μάλιστα από πόλεις που τόσο τον έχουν ανάγκη, σας επανυποβάλω την παρακάτω αγωνιώδη επιστολή μου. Αν και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα έχει την ίδια τύχη - αυτή της απόρριψης,αδιαφορίας και μη δημοσιοποίησης- γιατί πιά έχω οικτρά καταλάβει πόσο δυνατά και αποτελεσματικά είναι τα συμφέροντα και οι πιέσεις για να εξαφανιστούν οι όποιες μικρές και ξεχωριστές φωνές διαμαρτυρίας - αντίδρασης - υλοποιήσιμων προτάσεων. Και ήδη το νιώθω αυτό "στο πετσί μου", υφίσταμαι πρωτοφανή απαξίωση και δυσανάλογη για τις δυνάμεις μου οικονομική καταστροφή, μένοντας στα 45 μου χρόνια εντελώς άνεργος ως Αρχιτέκτων μηχανικός - με ειδίκευση στην Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική και τις εφαρμογές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - για τέταρτο ολόκληρο χρόνο ! Ο λόγος είναι (και ακόμη δυσκολεύομαι να τον εξηγήσω ή ίσως να τον αποδεχθώ, να το πιστέψω !), είναι ότι "τόλμησα" να οραματιστώ - προτείνω, μια κάπως διαφορετική ιδέα του Τουρισμού ολόχρονων Παραθεριστών (αγοραστές παραθεριστικών κατοικιών), ξέρετε αυτές που ήδη γεμίζουν τα παράλια μέρη και τα νησιά της Ελλάδας μας και ήδη προκάλεσαν και το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο Τουρισμού ( από το ΥΠΕΧΩΔΕ).
Η βασική διαφορά ( και "κόντρα" στην λογική των εργολαβικών - κερδοσκοπικών τάσεων που ήδη επικρατούν σε αυτή την αγορά), είναι η ελαχιστοποίηση των δομικών/κτιριακών όγκων (μόλις 5% Δόμηση & Κάλυψη - μονόροφες κατασκευές - υπόσκαφοι βοηθητικοί υπόγειοι χώροι - ανεξάρτητα κτίσματα 25 - 65 τ.μ. με 90% περιβάλλοντα φυτεμένο βιολογικά χώρο), η κλιμακωτή διάταξη στο κεκλιμμένο έδαφος - με ανακατασκευή των παραδοσιακών πεζούλων ("αιμασιές" τις ονομάζουμε στην Ανδριώτικη διάλεκτο) - και οι μεγάλες ενδιάμεσες αποστάσεις, και η εκτεταμένη εφαρμογή των Α.Π.Ε. με προηγούμενο ειδικό Βιοκλιματικό σχεδιασμό και επιλογή υλικών (κεκλιμμένες στέγες με φωτοβολταϊκά πλαίσια για ηλεκτρική κάλυψη από Ηλιακή Ενέργεια - διπλομονωμένους τοίχους χωρίς χημικά μονωτικά (μόνο ελαφροτσιμεντόπλινθους + ξυλόμαλλο + επένδυση με ακατέργαστο τοπικό σχιστόλιθο) - σύστημα παθητικού αερισμού - κλιματισμού από τα δάπεδα με κυκλοφορία αέρα από δίκτυο σωληνώσεων θαμμένων βαθιά γύρω από τα θεμέλια (όπου η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη το Καλοκαίρι και υψηλότερη τον Χειμώνα από αυτή του αέρα - περιβάλλοντος) . Τελικά πρότεινα σε μιά ευρύτερη περιοχή με πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα, που παρέμενε χέρσα και άνευ βλάστησης, για δεκαετίες μαστίζονταν από πυρκαγιές και συγκέντρωνε τον παράνομα λειτουργούντα σκουπιδότοπο όλου του νησιού της Ανδρου καθώς και τουλάχιστον 2 λατομεία, με απίστευτη θέα στο Αιγαίο και το μοναδικό του ηλιοβασίλεμα, να φτιάξω έναν "μπαξέ" (όπως αποκαλούμε το ολόφυτο αγρόκτημα), με 9,5 στρέμματα δένδρα και λοιπή βλάστηση, βιολογικά καλλιεργημένη και μόλις 440 τ.μ συνολικής δόμησης (12) ανεξάρτητων κατοικιών, απόλυτα αυτοποτιζόμενο και προσεκτικά συντηρούμενο, αφού είναι πιά κατανοητό ότι στην Ελληνική πραγματικότητα για να νοιαστεί κανείς για το πράσινο και το Περιβάλλον πρέπει να του ανήκει ή κάπως να το κατέχει ! Και όμως όσο ονειρικό και πολύ καλό για πραγματικό ακούγεται, άλλο τόσο δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον, δεν έχει υλοποιηθεί τίποτε περισσότερο από τις ελάχιστες κατασκευές που άντεξα να χρηματοδοτήσω και εδώ και 7 χρόνια (από το 2000), παραμένει στην αφάνεια - αδράνεια και την φυσική φθορά. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναφερθώ στην προσωπική μου απόγνωση και απαξίωση, την ψυχολογική μου και οικονομική κατάρρευση (και για τις επαπειλούμενες από Τράπεζες αναγκαστικές πράξεις εναντίον μου), γιατί προφανώς κανέναν δεν ενδιαφέρει. Σκεφθείτε όμως ότι όλα έγιναν από αγάπη για τον τόπο μου - είμαι και θα πεθάνω Ανδριώτης - και την αγωνία μου να καταφέρω να ολοκληρώσω μια πρόταση Αειφόρου Ανάπτυξης, που τόσο την έχει ανάγκη αφού πέρα από 30-40 ημέρες ξέφρενης τουριστικής πληρότητας, παραμένει τόπος μακρόχρονης διαμονής συνταξιούχων και λίγων υπαλλήλων, αν και μόλις 36 μίλια από την Αττική (από το λιμάνι της Ραφήνας και μόνο !).
Υ.Γ. : Σημειώνω με έμφαση ότι πολλά έντυπα Τύπου (ειδικά των Ισχυρών Συγκροτημάτων Τύπου...) φιλοξένησαν κατά καιρούς καλοπληρωμένες διαφημιστικές καταχωρήσεις της ΑΝΔΡΙΑΤΤΙΚΑ Ε.Π.Ε. (προσωπικής - οικογενειακής μου Τεχνικής- Διαχ.Ακινήτων εταιρίας, σε απόλυτη ζημιά πλέον), ενώ άλλα ή και συγγενικά αυτών αρνήθηκαν να φιλοξενήσουν τα Δελτία Τύπου μας (όπως το επισυναπτόμενο πρότυπο) και μας καταδίκασαν σε μια διαρκή αφάνεια και απόκρυψη - ποιός ξέρει γιατί !!!
ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗΣ
μόνο στο 6944-562005 (πλέον !) και στο e-mail : fkall@tee.gr & andriattica_rea@yahoo.gr
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ - ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΤΥΠΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ Α.Π.Ε. στις ΠΑΡΑΘΕΡ. ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ : ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ για την ΕΛΛΑΔΑ του 21ου ΑΙΩΝΑ

Απεγνωσμένα προσπάθησα τα τελευταία οκτώ χρόνια να υπηρετήσω τις υψηλές ιδέες και φιλικές προς το Περιβάλλον τεχνολογίες - τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - και την Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική, επενδύοντας όλο μου τον χρόνο, την επαγγελματική μου δραστηριότητα και όλα τα διαθέσιμα κεφάλαια μου (άνω των 400.000 Ευρώ). Για την Ελληνική πραγματικότητα όμως, και την ακόμη πιό ιδιαίτερη και προβληματική της πατρίδας μου της Ανδρου - όπου επέλεξα να δραστηριοποιηθώ συνειδητά πριν δεκαπέντε χρόνια ως Αρχιτέκτων μηχανικός - και της λοιπής Περιφέρειας, κάτι τέτοιο δεν στάθηκε ικανό να πείσει και να οδηγήσει σε υλοποίηση. Ετσι το Πρότυπο Περιβαλλοντοφιλικό Παραθεριστικό Συγκρότημα "ΠΑΝΘΕΑ", παραμένει σε χαρτιά και σχέδια, δύο ημιτελή κτίσματα- κατοικίες με Βιοκλιματικό σχεδιασμό σε μια απίθανου προσανατολισμού (Νότια με Δυτική) τοποθεσία με θέα το Αιγαίο (κοντά στην παραλία του Χαλκολιμιώνα), εγώ δε οικονομικά κατεστραμμένος αδυνατώ να εξυπηρετήσω κάποια ποσά Τραπεζικών δανείων που επίσης επενδύθηκαν σε αυτό (ιδιαίτερα σε διαφημ.προβολή, δυσανάλογα μεγάλου κόστους, χωρίς όμως πρακτική ανταπόδοση). Και όπως και άλλες προσπάθειες στο παρελθόν θα "σβήσει ηρωικά ", αν δεν γίνει κάτι άμεσα.
Στρέφομαι σε εσάς για υποστήριξη και συμπαράσταση γενικά, μη έχοντας κάτι συγκεκριμμένο να ζητήσω, αλλά αρνούμενος να δεχθώ την πλήρη αποτυχία,και το ότι δεν βρέθηκαν 10 (!!) όλοι και όλοι ευαίσθητοι παραθεριστές που να επιλέξουν να κάνουν πιό οικολογικά και πιό συνειδητά φιλικά στο Περιβάλλον την δεύτερη-εξοχική κατοικία τους, όταν είναι γνωστό ότι παραλίες και άλλοι υπέροχοι τόποι ασφυκτιούν από νόμιμα και μη συγκροτήματα χιλιάδων τετρ,μέτρων δόμησης, σε δόξα των μεγάλων κατασκευαστών και συμφερόντων ! Διαβάστε το συνημμένο άρθρο και αναδημοσιεύστε το αν το κρίνετε ενδιαφέρον και σχετικό με την γενικώτερη επιδίωξη για βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.
ευχαριστώ για τον χρόνο σας,
ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗΣ
Αρχιτέκτων μηχανικός Ε.Μ.Π.- μέλος Τ.Ε.Ε.
τηλ. 6944-562005 / 22820-23663

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα